GALERIE FOTO Costumele pentru spaţiu pregătite de NASA, la 50 de ani distanţă. Cum a bombardat agenţia spaţială statul Arizona pentru a simula Luna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a investit foarte mulţi bani în explorarea satelitului natural al Pământului, Luna. Spre finalul anilor '60, agenţia spaţială a început testarea unui nou tip de costum şi înainte de a ajunge propriu-zis pe Lună şi-a testat vehiculele în Arizona. În statul american şi-a folosit explozibilul pentru a redesena peisajul după cel lunar.

Bill Elkins este inginerul care a gândit un nou tip de costum pentru astronauţii care urmau să desfăşoare mai multe misiuni pe Lună. Elkins era, la vremea aceea, inginer şef la Garrett AiResearch şi costumul său purta denumirea de „Advanced Extravehicular Suit“ (AES), notează „The Daily Mail“. Inginerul s-a implicat chiar şi în testarea costumului pentru a se asigura că planurile sale se potrivesc realităţii. 

„AES a fost primul costum cu adevărat flexibil. Mobilitatea acestuia era la un nivel de 95%. De asemenea, avea o durată îmbunătăţită de viaţă. Nu mai ştiu exact, dar cred că perioada preconizată pentru stat pe Lună era de 8 zile“, a declarat Elkins. Costumul n-a mai ajuns însă în spaţiu, pentru că la începutul anilor '70 programul Apollo a fost închis, apoi proiectul nu mai era viabil. 

La 20 de ani după ce a proiectat ultimul tip de costum, NASA a venit cu modelul Z-1 care seamănă foarte mult cu cel purtat de personajul Buzz Lightyear din filmul animat „Povestea jucăriilor“. După cum se poate vedea în pozele publicate de „Daily Mail“, astronautul are o vedere largă a peisajului şi intrarea se face prin spate, printr-o trapă gândită pentru acest scop. Astfel, şi timpul de echipare este redus.

Finalizarea costumului este preconizată pentru anul 2015, cel târziu. „Z-1 a fost dezvoltat ca model pentru testarea diverselor tehnologii şi pentru testarea mobilităţii pentru a rafina mai mult arhitectura la costumele viitoare“, a declarat Kate Mitchell. Continuarea va fi sub forma Z-2.

Luna coborâtă în Arizona

Înainte de a ajunge pe Lună, NASA a avut nevoie de un loc pentru teste. Agenţia spaţială a ales Arizona, mai precis o zonă cu un vulcan stins şi acolo au fost testate vehiculele lunare şi tot acolo astronauţii misiunii Apollo s-au obişnuit cu costumele lor, notează „The Atlantic“.

image

Programul NASA de cercetare astrogeologică a început în 1963, când a debutat modelarea peisajului după cel al Lunii. „Ei au creat sute de cratere de diverse dimensiuni pentru a obţine terenul ideal pentru antrenarea astronauţilor“, se arată în documentele Universităţii de Nord din Arizona. La jumătate de secol de la acele evenimente, craterele au mai dispărut sau nu mai sunt la aceeaşi dimensiune, dar rămân imaginile din arhivă.

image
image
image
image

Imagine din prezent

image
ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite