Voluntarii care au luat parte la proiectul privind viața pe Marte și-au încheiat misiunea. Au petrecut peste un an într-un buncăr 3D
0Cei patru voluntari care au petrecut 378 de zile într-un buncăr aflat în Texas, construit special să imite viața pe Marte, și-au încheiat misiunea și s-au întors acasă, relatează Deutsche Welle.
După 378 de zile petrecute în buncărul 3D, cunoscut ca Mars Dune Alpha, complet izolați de restul lumii, cei patru s-au întors în ropote de aplauze. Printre ei se numără și cercetătoarea româncă Anca Șelariu.
Structura de 160 de metri pătrați a fost concepută special să imite condițiile de pe Planeta Roșie. Este vorba despre o clădire imprimată 3D, echipată cu dormitoare, o sală de sport, zone comune și o fermă verticală care să asigure hrana.
În ce condiții au trăit cercetătorii
Echipa a fost formată din Anca Șelariu, Ross Brockwell, Nathan Jones și Kelly Haston. În ultimul an, ei au crescut și au mâncat propriile legume, au simulat operațiuni precum "Marswalks" și au trăit în condiții realiste pentru Marte.
Acestea includeau o întârziere a comunicațiilor cu Pământul, resurse limitate și izolare.
"Putem să facem aceste lucruri împreună. Ne putem folosi simțurile și ambițiile pentru a obține pace și prosperitate și pentru a ajunge la cunoaștere și bucurie de care să beneficieze toată lumea, în fiecare colț al planetei Pământ", a declarat Brockwell.
Care este scopul misiunii
Voluntarii au făcut parte din prima misiune CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog). Scopul este de a ajuta NASA să se pregătească pentru a trimite oameni înapoi pe Lună și, într-o bună zi, pe Marte.
"(Proiectul) ne oferă oportunitatea de a învăța lucrurile critice despre aceste sisteme complexe și va ajuta călătoriile spre Marte și înapoi să fie sigure", a declarat Julie Kramer, director de inginerie în cadrul NASA.
Următoarele misiuni din seria CHAPEA sunt programate să aibă loc în 2025 și 2027.