De ce se învârt moliile în jurul becurilor? Insectele nu sunt de fapt „atrase de flacără”

0
Publicat:

Insectele nocturne nu sunt atrase de strălucirea luminii, ci mai degrabă sunt dezorientate de aceasta, au stabilit cercetătorii americani, care au atras atenția că poluarea luminoasă poate avea efecte negative asupra habitatului acestor creaturi.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Folosind camere de supraveghere cu senzori de mișcare și filmând cu iluminare în infraroșu pentru a nu perturba vederea creaturilor, cercetătorii au arătat că atunci când insectele zburau în jurul unei surse de lumină, își înclinau spatele spre lumină și își mențineau poziția corpului în acea direcție. Această metodă de orientare făceau ca zborul lor să fie în mai multe direcții, creând traiectorii ciudate, potrivit unui studiu publicat pe 30 ianuarie în revista Nature Communications, citat de CNN.

Când lumina artificială nu interferează, insectele nocturne își țin spatele îndreptat spre orice direcție este cea mai strălucitoare, care este de obicei cerul. Acest truc evolutiv le-a ajutat pe creaturi să știe care este cerul și să se mențină la un anumit nivel în timpul zborului. Cu toate acestea, atunci când insectele trec pe lângă o sursă de lumină artificială, ele devin dezorientate, crezând că iluminarea creată de om este cerul, a spus co-autorul principal al studiului Samuel Fabian, un entomolog și cercetător postdoctoral la departamentul de bioinginerie al Imperial College London.

Cercetătorii au compilat sute de videoclipuri cu mișcare lentă care surprind comportamentul fluturilor, moliilor, albinelor, viespilor, libelulelor și zigopterelor și au descoperit că aceste nu erau atrase de luminile îndepărtate, ci deveneau dezorientate dacă exista o sursă de lumină în apropiere.

Cercetătorii au observat trei caracteristici comune atunci când insectele erau în apropierea unei surse de lumină: orbitau, încremeneau și se întorceau cu susul în jos, căzând la sol.

Oamenii de știință au făcut un experiment, imitând cerul: au plasat o foaie albă sub o sursă de lumină și au descoperit că insectele au putut zbura sub ea fără probleme, demonstrând astfel că ele nu caută lumina.

Studiul dezminte astfel teoriile care spun că insectele zboară haotic în jurul surselor de lumină atrase de căldură sau că ar confunda lumina cu luna, pe care o folosesc ca indicator de busolă, deoarece creaturile nu zboară direct spre lumină.

Cercetător: Dacă o lumină nu vă e necesară, stingeți-o  

O mai bună înțelegere a impactului luminii artificiale asupra acestor creaturi înaripate este crucială, deoarece poluarea luminoasă joacă un rol tot mai mare în declinul populațiilor globale de insecte, au scris cercetătorii.

Lumina artificială are mai multe efecte dăunătoare asupra vieții sălbatice, inclusiv pierderea și fragmentarea habitatului, potrivit unui articol din martie 2022, citat de „Federația Națională a Faunei Sălbatice”, din Statele Unite.

Autorii noului studiu au remarcat că „poluarea luminoasă” este o cauză a declinului insectelor, făcând referire la un raport din septembrie 2020 care a constatat că lumina artificială a afectat comportamentul moliei în ceea ce privește reproducerea și dezvoltarea larvelor.

Noile descoperiri ar putea ajuta la minimizare a efectelor poluării luminoase asupra insectelor, a spus entomologul Jason Dombroskie, manager pentru Colecția de Insecte a Universității Cornell și Laboratorul de Diagnosticare a Insectelor „Întotdeauna susțin ca dacă o lumină nu vă e necesară, stingeți-o”, a susținut omul de știință.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite