Foto „Cometa secolului”, vizibilă cu ochiul liber, îi surprinde pe astronomi

0
Publicat:

Cometa Tsuchinshan-ATLAS, cunoscută drept „cometa secolului”, a fost recent observată cu ochiul liber, dezvăluind un fenomen rar și captivant: o a doua coadă îndreptată spre înainte, în sensul de deplasare. Explicația: o rară iluzie optică.

„Cometa secolului” a fost vizibilă în luna octombrie - Foto X Michael Jager
„Cometa secolului” a fost vizibilă în luna octombrie - Foto X Michael Jager

Cometa Tsuchinshan-ATLAS, denumită „cometa secolului”, a devenit un subiect de fascinație pentru astronomi și pasionații de astronomie, după ce a fost observată cu ochiul liber în ultimele săptămâni. Recent, noi imagini surprinse de astrofotograful Michael Jäger au dezvăluit un fenomen ciudat: cometa părea să aibă o a doua coadă, îndreptată înainte, spre direcția sa de deplasare, relatează Live Science.

Această iluzie optică rară apare atunci când Pământul se află într-o poziție specifică în raport cu Soarle și cometa. Așadar, în timp ce coada cometei, formată din dâre de praf și gaze care sunt desprinse din corpul ei de radiațiile solare, se îndreaptă întotdeauna în direcția opusă Soarelui, noua „anti-coadă” pare să sfideze această regulă. Aceasta este de fapt o dâra de praf recent lăsată de cometă, care, iluminată de razele solare, reflectă lumina înapoi către Pământ, creând impresia unei a doua cozi. 

Atunci când Pământul traversează acest plan, cum a făcut weekendul trecut, resturile sunt iluminate de Soare și se reflectă înapoi spre Terra, creând iluzia unei a doua cozi care precede cometa, explică Live Science.

Pe 13 octombrie, astrofotograful Michael Jäger a surprins cometa în timpul traversării cerului nocturn, în apropiere de Martinsberg, Austria. După editarea fotografiilor, el a observat că, pe lângă coada strălucitoare care o însoțește, Tsuchinshan-ATLAS prezenta și o dâre de lumină slabă, cunoscută sub numele de „anti-coadă”, care era îndreptată înainte, în direcția sa de deplasare. A doua zi, Jäger a realizat o fotografie și mai clară a cometei, evidențiind acest apendice suplimentar care pare să contrazică legile fizicii.

Tsuchinshan-ATLAS a atins apogeul strălucirii pe 12 octombrie, când s-a aflat la aproximativ 70 de milioane de kilometri de Terra, echivalentul a jumătate din distanța dintre Pământ și Soare. Această apropiere a permis milioanelor de oameni să observe cometa, cu ochiul liber, în diverse colțuri ale lumii.

De asemenea, cometa Tsuchinshan-ATLAS este o cometă neobișnuit de strălucitoare, provenind probabil din Norul Oort, o regiune înghețată din sistemul solar exterior. Descoperită la începutul anului 2023, aceasta a trecut între Saturn și Jupiter și urmează o traiectorie care o va mai aduce aproape de Terra peste 80.000 de ani.

Pe lângă Tsuchinshan-ATLAS, alte comete vizibile recent de pe Pământ, precum cometa verde C/2022 E3 (ZTF) și cometa Diavololului  12P/Pons-Brooks, au prezentat, de asemenea, fenomene similare de „anti-cozi”. Aceste evenimente cosmice continuă să încânte și să inspire observatorii astronomici din întreaga lume, demonstrând frumusețea și complexitatea universului nostru.

Cometa secolului, vizibilă la apus, în România

Cometa Tsuchinshan-ATLAS poate fi observată ușor cu ochiul liber, în special seara, la apus, conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) se poate vedea slab cu ochiul liber, seara la apus. Pentru a o vedea priviţi începând cu ora 19,00 înspre parte de cer în care a apus Soarele. Nu departe de orizont veţi vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus. În dreapta şi sus faţă de Venus (în funcţie de seara în care priviţi) se va vedea un astru mai puţin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor. Aceasta este cometa. Strălucirea cometei scade, aşa că priviţi cât mai repede cu putinţă”, au informat  reprezentanţii observatorului, pe Facebook.

Cometa Tsuchinshan-ATLAS, revenită în apropierea Terrei după o orbită în jurul Soarelui, a devenit vizibilă pentru locuitorii emisferei nordice începând de sâmbătă seară și va rămâne astfel timp de aproximativ zece zile, conform AFP și DPA, citate de Agerpres.

Descoperită în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China, cometa, cunoscută științific sub denumirea C/2023 A3, a fost observată ultima dată pe Pământ în perioada în care oamenii de Neanderthal trăiau. După ce a fost vizibilă în emisfera sudică în luna septembrie, Tsuchinshan-ATLAS a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord, a declarat astrofizicianul Eric Lagadec de la Observatorul Coasta de Azur.

Pe măsură ce se apropie de Soare, gheața din nucleul cometei se topește, formând o coamă caracteristică, iar cometa va deveni din ce în ce mai puțin strălucitoare pe măsură ce se îndepărtează de Soare. De asemenea, cometa se va afla "un pic mai sus" pe cer în fiecare seară, fiind vizibilă spre vest. 

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite