Cercetătorii au o nouă teorie cu privire la formarea nucleului Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii au o nouă teorie cu privire la Pământ. Wikimedia
Cercetătorii au o nouă teorie cu privire la Pământ. Wikimedia

Cercetătorii au o nouă teorie care s-ar putea dovedi cea coretă cu privire la modul în care s-a format nucleul de metal al Pământului. Ei au folosit razele X şi metalul topit pentru a vedea cum acesta se poate „scurge“ spre miezul Terrei.

Oamenii de ştiintă încă nu au clarificat cum s-a format miezul planetei, dar o serie de experimente ar putea avea răspunsul corect, notează BBC. Munca depusă de cei de la Universitatea Stanford ar putea demonstra că nucleul Pământului s-a format printr-un proces denumit percolare. Pe scurt, acesta presupune că fierul topit a trecut prin stratul de silicat al planetei şi s-a strâns în centrul planetei.

Teoria există de mai mult timp, dar a fost ignorată pentru că nu părea deloc realistă. În cazul experimentului, cercetătorii au folosit cantităţi mici de fier şi silicat pe care le-au pus între două diamante şi le-au încălzit la extrem pentru a reproduce condiţiile din timpul formării Pamântului, dar şi pe cele din interiorul planetei.

Odată răcite cele două, au fost inspectate cu raze X petru a vedea dacă percolarea poate fi luată în calcul. Procesul nu s-ar fi încheiat peste noapte, ci în mii de ani, dar oamenii de ştiinţă au acum o nouă bază de cercetare. „Specialiştii au spus că această teorie nu e posibilă, dar acum noi spunem că, în anumite condiţii care există pe planetă s-ar putea întâmpla“, a spus Wendy Mao, cea care a condus studiul.

„Noile informaţii arată că nu putem presupune că formarea este simplă şi s-a petrecut dintr-o dată. Formarea nucleului este complexă, un proces în mai multe etape care a avut o influenţă majoră şi în ceea ce a devenit Pământul mai târziu“, a afirmat Geoffrey Bromiley. „Provocare acum este să înţelegem numeroasele procese ale formării nucleului pentru a înţelege în cât timp s-au derulat şi ce influenţă au avut asupra Pământului şi a celorlalte corpuri din sistemul solar“.

Hai să discutăm, pe Facebook suntem la Tech Adevărul

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite