Cel mai mare accelerator de particule de la CERN va fi repornit. Oamenii de ştiinţă speră să descopere „materia întunecată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
accelerator particule

Cercetătorii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară vor reporni acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), în dorinţa de a detecta „materia întunecată”, situată dincolo de universul vizibil, relatează Reuters.

LHC este un dispozitiv cu lungimea de 27 de kilometri, care a oferit ajutor în descoperirea bosonului Higgs. Închiderea sa a fost prelungită din pricina unor întârzieri provocate de pandemia de COVID-19. 

Repornirea acestuia presupune un proces complex, iar oamenii de ştiinţă de la CERN au spus că vor deschide sticle de şampanie dacă totul va funcţiona bine. 

Rende Steerenberg, cel care conduce activitatea din camera de control a afirmat: „Repornirea nu înseamnă o simplă apăsare pe un buton. Ea vine cu un anumit sentiment de tensiune, de nervozitate”. 

Printre problemele care pot apărea se află găsirea unui blocaj, contractarea materialelor cauzată de o schimbare a temperaturii cu circa 300 de grade şi probleme cu miile de magneţi care ţin miliarde de particule într-un fascicul compact în timp ce circulă în acest tunel subteran realizat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. 

De asemenea, Steerenberg afirmă că sistemul trebuie să funcţioneze „ca o orchestră”. 

„Pentru ca fasciculul să circule în tunel, toţi acei magneţi trebuie să îndeplinească funcţiile potrivite şi în momentele potrivite”, a mai completat el. 

Acceleratorul va funcţiona până în anul 2025, când va fi oprit pentru o nouă întreţinere. 

Ciocnirile LHC văzute la CERN între anii 2010 şi 2013 au adus proba ce demonstrează existenţa unei particule căutate de mult timp de cercetători, bosonul Higgs, despre care se crede că, împreună de câmpul său energetic, a jucat un rol fundamental în crearea Universului după Big Bang în urmă cu 13,7 miliarde de ani. 

Fizicienii de la CERN nădăjduiesc că reluarea acestor ciocniri de particule subatomice îi va ajuta să descopere „materia întunecată”, care se află dincolo de universul vizibil. Cercetătorii consideră că materia întunecată are un grad preponderent de cinci ori mai mare decât materia obişnuită, însă nu absoarbe, nu reflectă şi nici nu emite lumină. 

Până în prezent, materia neagră nu a putut fi detectată direct. 

„Vom creşte considerabil numărul coliziunilor şi, de aceea, probabilitatea de a face noi descoperiri va creşte la rândul ei”, a spus Rende Steerenberg, care a comunicat că acceleratorul de particule LHC de la CERN urmează să funcţioneze până la o nouă oprire pentru a-i asigura mentenanţa, aceasta fiind programată în intervalul 2025-2027. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite