Astronauţii vor putea folosi plastic fabricat din bacteria E.coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foile de plastic create din E.coli se pot plia în aproape orice formă îţi doreşti. Astronauţii aflaţi în misiuni lungi vor putea pe viitor să utilizeze aceste foi pliabile pentru a crea intrumente necesare zi de zi.

”Pe o navă spaţială, fiecare inci de depozitare este preţios. Nu ai la dispoziţie un volum infinit. Există o limită strictă în ceea ce priveşte cantitatea de obiecte pe care o poţi lua cu tine  în momentul lansării”, susţine Lynn Rothschild, astrobiolog la Centrul de Cercetare Ames al NASA. Astfel, cercetătorii au descoperit o modalitate de a economisi eficient spaţiul: foi de plastic care pot fi pliate, mai târziu, pe principiu binecununoscutei arte japoneze, origami.

În acest scop, Rothschild şi echipa sa, datorită ingineriei genetice şi tulpinilor de E.coli, au creat foi de plastic care, la rândul lor, îşi pot schimba forma în diverese structuri 3D atunci când sunt încălzite, scrie New Scientist. Întreg proiectul a început cu tacâmurile de plastic luate chiar de la cantina NASA. Practic, pentru a vedea ce fel de plastic se pliază mai bine sub acţiunea lămpilor de căldură, echipa a început să plieze containere şi ustensile din bucătărie.

În cele din urmă au convenit asupra a doua materiale: poliestern şi polimer P (3HB). Primul era mai potrivit pentru pliere, pe când cel de-al doilea a câştigat puncte pentru că era biodegradabil. Mai târziu, aceştia şi-au dat seama cum să modifice tulpinile bacteriei E.coli pentru a produce fiecare tip de material plastic: foi plate şi biodegradabile. Pentru facilita plierea, echipa a tras linii cu cerneală neagră pe zonele care trebuiau îndoite. Plasate în lumina infraroşie, segmentele întunecate absorb mai multă căldură ceea ce duce la contractarea acestora mult mai repede decât restul materialului.

image

Aceştia au studiat, de asemenea, abordarea genetică a fenomenului. Spori de Bacillus au fost ataşaţi de pe fâşii subţiri de celuloză, cultivate în laborator şi plasate strategic pe plastic. Sporii se vor contracta şi dilata în condiţii de umiditate, rezultând diverse modurii de îndoire a plasticului. În final, cercetătorii au reuşit să plieze cu succes structuri simple, cum ar fi o cutie sau o ceaşcă. Pe acelaşi principiu, pe viitor, speră să poată crea lucruri mai complicate cum ar fi: vele solare sau habitate origami.

Oliver de Wreck, specialist în logistică la MIT, tratează diferit acest subiect. ”Cu toate acestea, orice sistem care implică aducerea bacteriilor la bordul unei nave spaţiale poate implica potenţiale probleme. Ce se întâmplă, de exemplu, dacă E.coli ajunge în locul în care astronauţii îşi depozitează alimentele? Acolo nu există alternative cum ar fi un alt prânz”, consideră acesta. 

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite