Premieră în ştiinţă: laserele sunt folosite pentru prima dată la răcirea lichidelor

0
0
Laserele vor putea fi folosite şi pentru a răci lichide sau gaze.
Laserele vor putea fi folosite şi pentru a răci lichide sau gaze.

O echipă de cercetători a folosit un laser infraroşu pentru a răci un lichid cu până la 20 de grade Celsius, scrie CNET.

Deşi laserele sunt folosite adesea ca instrumente de încălzire, asta nu înseamnă că nu pot şi răci. Acest procedeu care are capacitatea de a scădea temperatura unui lichid cu până la 20 de grade Celsius ar putea fi folosit pentru activităţi obişnuite, cum ar fi răcirea apei. Studiul, condus de Paden Roder de la Universitatea din Washington, a fost publicat în Procedurile Academiei Nationale de Ştiinţă.

”Acesta este primul laser care poate răci apa aflată la temperatura mediului ambiental”, a spus Peter Pauzauskie, asistent profesor specializat în ştiinţa şi ingineria materialelor. ”A fost larg dezbătut acest subiect şi nu se ştia dacă este posibil pentru că, în mod normal apa se încălzeşte sub influenţa luminii”, a continuat acesta.  Pe scurt, răcirea apei implică utilizarea unui laser cu fascicul albastru şi un nanocristal, toate într-o picătură de apă. Fotonii deveniţi albaştri sunt absorbiţi de fotonii de cristal care, ulterior, devin activi. Ca o consecinţă, în urma unei reacţii chimice, se elimină căldura dedusă şi astfel se răceşte eficient apa din jurul lor.

Această tehnologie inovatoare ar putea fi folosită pentru a crea lasere cu o putere mai mare. Totuşi, deocamdată e imposibil de realizat folosind tehnologia actuală, deoarece la temperaturi ridicate acestea tind să se supraîncălzească şi să se topească. Înainte de a face acest pas, echipa de cercetători mai are de lucrat la rafinarea procesului pentru că, în forma actuală, laserul consumă o cantitate prea mare de energie.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Mai multe - Știință

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite