9 ani până la capătul Sistemului Solar - sonda New Horizons se apropie de planeta Pluto pentru prima oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planeta Pluto va fi explorată îndeaproape de sonda New Horizons
Planeta Pluto va fi explorată îndeaproape de sonda New Horizons

Sonda spaţială New Horizons se apropie de planeta Pluto, la capătul unei călătorii istorice de nouă ani. Deja sonda a oferit primele imagini clare cu planeta Pluto, faţă de cele trimise de telescopul Hubble. E una dintre cele mai curajoase misiuni NASA.

Pe 14 iulie, New Horizons va intra în orbita planetei Pluto. E pentru prima oară când oamenii vor studia îndeaproape planeta Pluto. New Horizons va ajunge la 12.000 de kilometri deasupra planetei pitice, după o călătorie de 4,8 miliarde de kilometri, în adâncul Sistemului Solar.

Cea mai recentă imagine transmisă de New Horizona, arată cât de aproape a ajuns de Pluto. În imaginea de mai jos putem vedea planeta pitică şi luna ei, Charon. Abia de acum cercetătorii vor putea studia acest paradox, această non-planetă de la capătul Sistemului nostru Solar. Specialiştii spun că Pluto e destul de mare încât să fie catalogată ca planetă. E capătul explorării spaţiale a planetelor din Sistemul Solar.

Marte a fost fotografiată în 1965, Venus şi Mercur în 1974 şi 1975, Jupiter în 1979, iar Saturn în 1980. Puteţi vedea mai jos un grafic al fotografierii planetelor din Sistemul Solar.

image

Originile New Horizons

Planeta Pluto a fost descoperită în 1930, de Clyde Tombaugh. Până la acea dată, planeta fusese fotografiată, dar nu a fost catalogată, pentru că imaginile erau încă neconcludente. De curând, Pluto a fost retrogradată de la gradul de planetă pitică.

Abia în 1978, astronomii au reuşit să observe şi luna lui Pluto, numită Charon. Cele două corpuri cereşti sunt atât de îndepărtate la marginea Sistemului Solar, încât abia în 1990 astronomii au reuşit să le separe ca două corpuri distincte, atunci când au fost observate cu Telescopul Hubble. De curând, astronomii au descoperit alte două luni - Nix şi Hydra, dar şi altele mai mici, Kerberos şi Styx.

Imagine făcută de sonda New Horizons

image

Pentru multă vreme, Pluto nu a fost explorată. După ce nava Voyager 2 a ajuns în orbita planetei Neptun, în august 1989, cercetătorii s-au gândit că e cazul să-şi îndrepte atenţia şi spre Pluto.

Pe 14 iulie 2015, sonda New Horizons se va apropia de Pluto, la capătul unei călătorii de nouă ani. Misiunea a fost lansată pe 19 ianuarie 2006 din Florida. Până ce sonda a ajuns la Pluto, aceasta nu mai era nici măcar planetă. Pe drum, New Horizons a studiat şi planeta Jupiter.

Parte a centurii lui Kuiper

Pluto face parte din Centura Kuiper, un grup de obiecte spaţiale îngheţate, de lângă Neptun. Studiind Pluto, cercetătorii vor putea înţelege mai multe despre grupul de obiecte îngheţate amplasate la marginea Sistemului nostru Solar.

Planeta Pluto şi alte obiecte spaţiale din centura lui Kuiper ar putea fi cele mai bătrâne corpuri cereşti din Sistemul Solar. „Sunt regiuni pe suprafaţa planetei Pluto care sunt mai întunecate decât orice altceva din Sistemul Solar“, au declarat cercetătorii NASA.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite