Sonda spaţială americană New Horizons ajunge marţi pe orbita lui Pluto. Evenimentul istoric este intens promovat de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planeta pitică Pluto fotografiată de sonda New Horizons pe 7 iulie 2015 / Foto NASA
Planeta pitică Pluto fotografiată de sonda New Horizons pe 7 iulie 2015 / Foto NASA

Sonda spaţială americană New Horizons va ajunge marţi, 14 iulie, pe orbita planetei pitice Pluto, aflată la o distanţă de 4,8 miliarde de kilometri de Terra, iar evenimentul istoric este intens promovat de Agenţia spaţială nord-americană (NASA).

NASA face tot posibilul ca tot mai mulţi oameni să afle că un eveniment istoric în ceea ce priveşte explorarea spaţială este pe cale să aibă loc, scrie space.com.

Agenţia spaţială nord-americană a dat publicităţii un videoclip intitulat „The Wait“ („Aşteptarea“, n.r.) pentru a atrage atenţia asupra ajungerii la destinaţie a sondei spaţiale New Horizons, care va intra pe orbita lui Pluto pe 14 iulie.

Videoclipul de 2 minute şi jumătate, disponibil aici, pe a cărui coloană sonoră este inclusă piesa „Renegades“ a trupei X Ambassadors, arată grupuri de oameni care se grăbesc pentru a ajunge la planetarii şi în alte spaţii care găzduiesc petreceri sub numele „Plutopalooza“ în ziua evenimentului istoric.

„În această seară sărbătorim un punct de cotitură în ce priveşte realizările umanităţii, un moment pe care suntem norocoşi că îl putem petrece cu toţii, împreună. Aşteptarea a luat sfârşit“, spune gazda uneia dintre petreceri.

Iar aşteptarea a fost una lungă, reaminteşte space.com. Pluto a fost descoperită de astronomul american Clyde Tombaugh în 1930, iar oamenii de ştiinţă au aflat destul de puţine lucruri despre această lume îngheţată în cei 85 de ani care au trecut de atunci. Pluto este un corp prea mic şi prea îndepărtat (distanţa medie faţă de Terra este de 4,8 miliarde de kilometri) pentru a fi studiat de la distanţă.

Misiunea spaţială New Horizons (Noi orizonturi, n.r.), care a fost lansată în ianuarie 2006, este pe cale să ofere primul prim-plan al acestui corp cosmic, planeta pitică Pluto. Pe 14 iulie, sonda NASA va trece la o distanţă de doar 12.500 de kilometri de suprafaţa astrului, urmând să transmită cele mai clare şi detaliate imagini ale lumii îngheţate.

Pluto este doar unul din multitudinea de locuitori ai Centurii Kuiper, inelul de corpuri cosmice îngheţate care se află dincolo de orbita lui Neptun, în Sistemul Solar. Misiunea New Horizons va aefectua observaţii ştiinţifice care vor ajuta cu siguranţă oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine ce se află şi ce se întâmplă în această regiune a Sistemului Solar.

După studierea lui Pluto, sonda New Horizons ar putea ajunge în apropierea  unui alt rezident din Centura Kuiper, dincolo de orbita lui Pluto, dacă NASA va aproba şi finanţa o extindere a misiunii spaţiale. În acest caz, New Horizons va putea studia un alt corp ceresc în 2019. Cercetătorii au ales deja două posibile destinaţii, reprezentate de corpuri cosmice mult mai mici decât Pluto.

În altă ordine de idei, New Horizons a transmis deja spre Terra primele imagini color ale planetei pitice Pluto, iar cercetătorii au fost plăcut surprinşi să vadă că suprafaţa planetei pitice are altă culoare faţă de ceea ce îşi imaginau.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite