Şocul nudităţii masculine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi este privit cu indignare, nudul masculin începe să ocupe un loc tot mai important în societatea modernă contemporană FOTO Shutterstock
Deşi este privit cu indignare, nudul masculin începe să ocupe un loc tot mai important în societatea modernă contemporană FOTO Shutterstock

O expoziţie din Viena înfăţisând nuduri masculine relevă atitudinea noastră legată de acest subiect – oamenii din vestul Europei s-au obişnuit mai mult cu trupul gol al unei femei, dar nudurile masculine încă îi şochează. Înainte de începerea spectacolului, muzeul care a expus lucrările a acoperit părţi ale posterelor, declarând că au cauzat indignare publică.

Cinci statuete aşezate pe un piedestal te întâmpină la intrarea în Muzeul Leopold, acolo unde are este expoziţia. Statuetele înfăţişează de la un egiptean până la un manechin din centrele comerciale.

Directorul Muzeului Leppold, Tobias Natter, a declarat că această expoziţie reprezintă „un drum prin 5000 de ani de istorie”. „Puteţi vedea un nud al unui egiptean, ceea ce nu este deloc obişnuit pentru arta egipteană, puteţi vedea arta romană, puteţi vedea arta lui Rodin din secolele XIX – XX, chiar şi o statuetă postmodernistă. Acestea spun vizitatorului că nudul masculin în artă are o tradiţie îndelungată”, mai adaugă acesta.

Expoziţia cuprinde o gamă variată de stiluri, de la picturi ale lui Peter Paul Rubens, Paul Cezane, Edvard Munch,  la artistul expresionist Egon Schiele, până la lucrările mult mai moderne şi explicite sexual ale fotografului american Robert Mapplethorpe şi ale artiştilor londonezi Gilbert şi George. Există chiar şi imagini cu penisuri în erecţie şi anusuri.

Tobias Natter crede că muzeul pătrunde pe tărâmuri virgine. „Este destul de neobişnuit ca o expoziţie să se concentreze pe reprezentarea nudului masculin. În mod surprinzător, am găzduit multe expoziţii care se centrau pe corpul feminin nud, dar niciodată nu am avut o expoziţie despre nudul bărbătesc. Într-un anume fel acest subiect este tabu. Pe de altă parte, observăm că nudul masculin ocupă un loc tot mai important în societatea contemporană modernă. Îl găsim pe postere, pe scene, devine din ce în ce mai normal”, a spus acesta pentru bbc.co.uk.

Nudul masculin versus nudul feminin

Imaginea unui nud feminin este privit într-o lumină diferită faţă de un nud masculin, spune Natter. „Am observat în publicitatea făcută pentru această expoziţie, încă există o diferenţă între nudul feminin de pe un poster şi nudul masculin. Acest lucru crează o diferenţă culturală care persistă şi trebuie discutată printr-o expoziţie”, a explicat Natter.

Unul dintre afişele publicitare ale acestei prezentări arăta o fotografie în prim-plan cu trei fotbalişti goi, realizată de artiştii francezi Pierre şi Gilles. Cu puţin timp înainte ca expoziţia să fie deschisă, Muzeul Leopold a primit atât de multe plângeri încât a fost nevoit să ia măsuri. A acoperit părţile intime ale fotbaliştilor cu o bandă roşie.

Cu toate acestea, Viena este plină de postere cu femei dezbrăcate complet sau pe jumătate şi este un oraş cunoscut pentru abordarea sa legată de nuditate. Aşa că, pozele au fost cele care au cauzat această „crimă”?

Erich Kocina, jurnalist „Die Presse”, spune că muzeul se aştepta să provoace controverse cu aceste postere, dar a mers şi mai departe, provocând jignire în rândul unor vienezi. „E un mix, 30% a fost marketing şi 70% indignare autentică”, spune acesta. „Cred că suntem obişnuiţi să vedem femei goale deoarece sunt folosite drept obiecte ale dorinţei în reclame şi televiziune. Bărbaţii goi nu sunt atât de comuni la vedere – nu suntem obişnuiţi să vedem un penis. Acesta este principala problemă pentru oameni”, este de părere Erich Kocina.

Istoricul de artă Eva Kernbauer, de la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, spune că nudurile masculine au fost în jurul nostru de multă vreme, dar modul în care nudul unui bărbat şi cel al unei femei a fost descris a fost dintotdeauna diferit.

„Mai simplu, nuditatea masculină a fost strâns legată de putere, invulnerabilitate şi eroism, iar nudul feminin era legat de frumuseţe şi erotism”, a spus ea. „De asemenea, Venus pudica a fost dezvoltată în Grecia Antică, aşa că reprezentările pudorii şi nudităţii feminine sunt în mod istoric profund interconectate. Nudul feminin nu este ameninţător cu nimic, nuditatea feminină este vulnerabilă, recunoscută în acest mod de privirea vizitatorului”, a adăugat istoricul.

Modelul clasic este puternic chiar şi astăzi, spune ea. Nuditatea sexului slab nu numai că este omniprezentă, dar este şi foarte puţin ameninţătoare. Nuditatea masculină este mult mai provocatoare.

„Nuditatea masculină este de cele mai multe ori legată de expunerea organelor sexuale, penisul, mai precis, iar acest lucru este realizat în stilul care răspunde modelului clasic al agresiunii şi puterii. În timp ce organul sexual în sine nu trebuie să apară neapărat ca ameninţător sau agresiv, diferenţa de la modelul nud dominant al femeii este foarte mare”, explică Eva Kernbauer.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite