Se poartă mobila „tricotată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sezonul rece, tot mai multe interioare capătă un aer proaspăt, dar prietenos cu ajutorul pieselor decorative sau de mobilier „îmbrăcate“ în împletituri asemenea celor făcute de bunicile de altădată.

Două pe faţă, două pe dos, două pe faţă, două pe dos şi tot aşa până faci o pătură pufoasă sau o husă colorată pentru taburetele din bucătărie. Dacă nu mai ştii exact tehnicile predate la orele de lucru manual (cu precădere la cele dinainte de anii '90) şi totuşi vrei să-ţi îmbraci fotoliul cu o împletitură de calitate, e bine să ai la îndemână o mătuşă sau o bunică. Ele ştiu cu siguranţă cum să ţină andrelele şi cum să încheie lucrătura.

În ultimă instanţă, dacă nici nu te pricepi şi nici nu ai ajutoare în familie, găseşti piese lucrate de mână pe alese în magazine şi în showroomurile de la noi şi de peste hotare. Doar că aici preţurile (mai ales la creaţiile de designer) sar lejer de câteva sute de euro. Moda tricotajelor pentru casă a ieşit oficial în lume în urmă cu câţiva ani, la târgurile de profil. La mică distanţă de perioada în care au „explodat" pe podiumurile de modă - şi apoi în stradă - sub formă de articole vestimentare, împletiturile au cucerit designerii orientaţi spre curentul eco şi proprietarii de case gata să aprecieze oricând o piesă originală.

image

Lampă „Granny“. Brand: Casamania Preţ: 2.448 de lei,  Atelier „Anda Roman“



„În urmă cu patru ani, la Milano, am observat la standul Moroso aceasta tendinţă, mai ales în noile creaţii ale Patriciei Urquiola: covoare ţesute manual, împletituri, desene inspirate de modele ­populare, dar aşezate pe forme moderne", povesteşte designerul Alexandra Zabunov. De atunci, Urquiola a continuat să deseneze în acest spirit şi pentru alţi producători (inclusiv mobilier de exterior), iar ei i s-au alăturat şi alţi designeri, care au creat pentru Casamania, Casalis, Edra sau Vitra.

Întoarcerea la rădăcini

Anul 2011, sunt de acord specialiştii în design interior, a fost anul în care tricotajele şi împletiturile au dovedit că pot face casă bună cu mobilierul. „Până nu demult, tricotajele au fost asociate cu activităţile casnice, cu accesoriile decorative oarecum inutile sau cu obiecte de îmbrăcăminte ieşite din modă, dar călduroase şi comode", e de părere arhitectul Sorana Buzinschi, de la Atelierul „Anda Roman".

image
image

Taburet „Ineke Visser“ Preţ: 345 de euro,  www.heinshome.nl



Tendinţele recente pun din ce în ce mai mult în valoare bunele obiceiuri deprinse la gura sobei sau la ora de lucru manual. Zecile de bloguri şi de siteuri de unde poţi să comanzi fără probleme „haine" pentru mobila ta sunt o dovadă în acest sens. „Promovarea stilului de viaţă bio, sănătos, curat, dar şi dificultăţile economice din ultima vreme au făcut ca atenţia multora să se îndrepte spre obiceiuri şi tehnici tradiţionale (cum este şi împletitul), bineînţeles reinterpretate de-o manieră modernă", adaugă Sorana Buzinschi.

Astăzi, tricotajele - un accent bun într-un decor modern, după cum spune Alexandra Zabunov - îmbracă şi perne, dar şi corpuri de iluminat. Rezistente şi disponibile în zeci de culori, husele croşetate manual sunt potrivite şi pentru scaune, fotolii şi canapele, dar şi pentru vaze, căni de ceai şi lumânări parfumate. Ba chiar unii designeri au creat din tricotaje „veşminte" pentru vesela din porţelan sau pentru ceasurile de perete. Iar nebunia mobilei „tricotate" nu şi-a trăit nici pe jumătate creativitatea, confirmă designerii.

image

„Ami“, design de Francesco Rota. Brand: Paola Lenti Preţ: începând cu 2.677 de euro fără TVA, Intro



Plusuri

Indiferent de mărime, husele împletite dau un aspect călduros pieselor decorative şi de mobilier, sunt uşor detaşabile - asta dacă vrei să le ţii la vedere doar pe timpul iernii - şi rezistente în timp. 

image

“Promovarea stilului de viaţă sănătos, dar şi dificultăţile economice au făcut ca atenţia multora să se îndrepte spre obiceiuri şi tehnici tradiţionale (cum este şi împletitul). "
Sorana Buzinschi
arhitect

Cum alegi: Culoarea pereţilor

Când decizi că a venit vremea să schimbi culorile pereţilor încăperii sau ai casei, cea mai mare grijă este să nu te laşi intimidat de sutele de nuanţe disponibile pe piaţă.



Nu mai puţin important este să te hotărăşti de la bun început ce atmosferă vrei să creezi în cameră, respectiv în întreaga locuinţă, şi să ai grijă, bineînţeles, ca alegerile tale să nu facă notă discordantă cu arhitectura imobilului. De exemplu, dacă trebuie să vopseşti pereţii din camera copilului, este indicat să foloseşti nuanţe care îl atrag sau culori primare, care să păstreze prospeţimea şi să aducă un aer jovial spaţiului. Pe de altă parte, dacă trebuie să colorezi cabinetul unui psiholog, culorile vor fi alese în funcţie de impactul şi de efectul pozitiv al acestora asupra psihicului.

Un alt element care contează atunci când vorbim de culoarea casei tale ţine de stil. Este aproape imperios necesar ca vopseaua să vină, natural, în completarea mobilierului existent. Un truc: pe cât posibil, încearcă să asortezi un perete cu accesorii, plante sau corpuri de iluminat. Rezultatul te va bucura negreşit.

image



Până să dai cu trafaletul pe pereţi, ai grijă să alegi o dată şi bine! Un exerciţiu care nu dă greş se face foarte simplu cu ajutorul hârtiei (colorată aşa cum ţi-ar plăcea să fie pereţii). Lipeşte colile de mari dimensiuni pe suprafaţa pe care o vrei colorată şi decide dacă nuanţa te mulţumeşte sau, din contră, te dezamăgeşte. Această „încălzire" îţi răpeşte ceva timp, adevărat, dar te va ajuta să iei decizia corectă şi să eviţi situaţia în care pereţii proaspăt vopsiţi te vor sufoca sau te vor obosi.
 
Alexandra Irimescu, designer Moir Design Concept

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite