Salvatorul felinelor din estul Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un britanic povesteşte în biografia pe care o lansează luna aceasta cum a ajuns să salveze leii, deşi a fost la un pas de a fi ucis de unul. Tony Fitzjohn a simţit ce înseamnă prietenia dintre om şi animal când un pui de leu a sărit să-l scoată din ghearele altuia.

Când a fost angajat de George Adamson ca să-l înlocuiască pe asistentul său, ucis de un leu, Tony Fitzjohn (64 de ani) a simţit că şi-a găsit adevărata vocaţie. Un copil abandonat, crescut de o familie adoptivă la Londra, Fitzjohn era în căutarea unei aventuri şi a unui personaj care îl fascinase, după ce îi citise autobiografia „Bwana Game": George Adamson. Potrivit „The Daily Mail", Fitzjohn a ajuns la 27 de ani în tabăra din Kora, Kenya, în care Adamson trăia spartan. Doi ani mai târziu, după o experienţă terifiantă, şi-a găsit drumul în viaţă.

O noapte de agonie

Atacat de un leu adult, care l-a strâns atât de puternic în fălci încât aproape şi-a pierdut cunoştinţa, Fitzjohn a fost salvat de doi prieteni: „Bătrânul" Adamson şi Freddie, un leu pe care îl crescuse de mic. Fitzjohn avea găuri cât pumnul în gât, colţii animalului pătrunzând la câţiva milimetri de jugulară, îi lipsea o ureche şi avea ambii umeri sfâşiaţi. „Am avut o noapte de agonie, încercând să supravieţuiesc cu whisky şi Valium de uz veterinar, în aşteptarea medicilor care urmau să mă transporte cu elicopterul la spital", povesteşte în carte.

Impresionat de modul în care puiul de leu s-a aruncat asupra celuilalt animal, de două ori mai mare ca el, Fitzjohn a hotărât să continue ceea ce făcea „Bătrânul": să lupte pentru supravieţuirea animalelor sălbatice în habitatul natural.

Cea mai grea decizie

Între Tony Fitzjohn şi leul Fred­die se crease o legătură puternică, aproape telepatică. Freddie fusese salvat de un îngrijitor care l-a crezut orfan.

I l-a adus pentru că suferea din cauza unui parazit intestinal extrem de periculos, iar Fitzjohn şi Adamson l-au vindecat. La un moment dat, când „Bătrânul" a fost şi el rănit de un leu, Freddie a stat de gardă cât Tony s-a dus să cheme ajutoare. Iar bărbatului nu i-a fost în niciun moment frică.

Când a crescut, Freddie s-a împrietenit cu un alt leu, Leakey. Câţiva ani mai târziu, Fitzjohn i-a văzut în Parcul Naţional Meru. „Am vrut să mă apropii, dar m-am gândit că e mai bine să nu o fac. Se acomodaseră şi nu voiam să interferez", îşi aminteşte el. În timp ce conducea spre casă, faţa i s-a inundat de lacrimi.

A fost cea mai grea decizie pe care a luat-o în cei 18 ani în care a lucrat cu George, timp în care 28 de lei şi 10 leoparzi au fost reintegraţi în mediul natural.

Totul s-a schimbat însă după 1980. Corupţia domina în Kenya, iar autorităţile erau ostile muncii celor doi. Ţara a fost în fierbere şi după lovitura de stat din 1982. Braconierii somalezi vânau pentru a vinde prada ca suvenir. Autorităţile nu puteau face nimic, iar zona era distrusă. Fitzjohn şi Adamson au fost obligaţi să închidă tabăra, dar George era prea bătrân ca să poată fi forţat să plece.

Tânărul a primit oportunitatea de a-şi continua munca în Mkomazi, Tanzania, iar „Bătrânul" a insistat să se ducă. Voia să se întoarcă în Kora, pe 20 august 1989, când a primit vestea că Adamson, în vârstă de 83 de ani, fusese ucis de braconieri.

Parc naţional şi protecţie

Când a ajuns în Tanzania, Fitzjohn avea 45 de ani. Nu avea casă, maşină sau familie. Tot ce-şi dorea era să continue munca lui Adamson. În timp, a reuşit să construiască George Adamson Preservation Trust, cu ajutorul unor donaţii. Atunci şi-a cunoscut şi viitoarea soţie, cu care s-a căsătorit în 1997, lângă mormântul din Kora al mentorului său.

Douăzeci de ani mai târziu, rezervaţia Mkomazi a primit titlul de parc naţional, ceea ce garantează protecţie guvernamentală pentru animale. Recent, Fitzjohn a început reconstrucţia taberei lui George Adamson. Se gândeşte şi la un nou proiect pentru protejarea leilor, în anii care vin. 

"Am descoperit că, dacă îi tratezi cu respect, înţelegere şi dragoste, leii îţi răspund cu încredere şi afecţiune."
Tony Fitzjohn
ecologist

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite