«Să-mi pese de ce crede lumea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părerile celorlalţi ne fac bine până la un punct: acela în care ţinem cont de toate, uitând să gândim singuri. Echilibrul individ-societate este unul delicat, dar plin de recompense.

Unele persoane consumă timp şi energie pentru a face altora pe plac. Procedează astfel pentru că au nevoie de acceptare din partea lor şi pentru că nu au încredere în propriile forţe.

În general, aceste persoane se învinovăţesc frecvent. Nu sunt sigure pe alegerile proprii şi atunci cer părerea celor din jur.

Psihologii atrag atenţia că este important să nu te „pierzi" în acest cerc. Aşadar, păstrarea unui echilibru între ceea ce cred şi vor ceilalţi şi ceea ce credem şi vrem noi este esenţială pentru găsirea unui loc distinct în societate.

Cine îşi dă cu părerea?

Specialiştii sunt de acord că este firesc, într-o anumită măsură, să ne pese de ceea ce crede lumea despre noi. Părerile lor ne ajută să răspundem la întrebarea „Cine sunt eu?", răspuns care evoluează toată viaţa.

Unele persoane, mai sigure pe ele, parcurg acest proces într-un mod calm. Altele, însă, scormonesc în jur febril după răspunsuri şi, uneori, pun prea mult preţ pe părerile celorlalţi, pe care le iau drept adevăruri absolute.

Cât de mult trebuie să ne afecteze aceste păreri variază în funcţie de persoana care îşi dă cu părerea, spun psihologii. Este aceasta o persoană apropiată, care te cunoaşte bine sau este mai degrabă un străin?

Crezi că se înşală sau cuvintele ei ajung să te obsedeze şi consideri că are dreptate? Şi, mai mult, nu cumva toţi străinii îşi fac aceeaşi primă impresie despre tine?

Te ghidează, te corectează

Poate că cea mai sănătoasă abordare ar fi să consideri părerea celorlalţi drept un reper, un fel de ghid pentru autoevaluare. Cu ajutorul ei, poţi să verifici dacă ceea ce crezi tu despre tine se potriveşte cu imaginea pe care o percepe lumea.

E ca şi cum fiecare dintre persoanele cu care intri în contact îţi oferă o oglindă, şi toate aceste oglinzi te ajută să-ţi ajustezi postura, să stai mai drept, sa fii mai puţin încruntat sau să arăţi mai multă hotărâre. Totuşi, ai grijă, pentru că unele oglinzi au deformări din fabricaţie!

Contează părerea pe care o au despre tine grupurile cărora le aparţii, în funcţie de rolurile pe care le ocupi în interiorul lor. Contează, deci, părerea pe care o are familia ta, atât cea în care te-ai născut, cât şi cea pe care ţi-ai construit-o. E importantă părerea prietenilor şi ştii că te poţi baza pe ea, la nevoie.

Apoi, contează şi părerea colegilor de serviciu, a şefilor, de data aceasta faţă de impresia pe care o laşi ca profesionist şi ca persoană alături de care îşi petrec atâtea ore pe zi. Şi totuşi, dincolo de acestea, aminteşte-ţi că, aşa cum spunea şi Nicolae Iorga, „Ce-ţi cer oamenii este nespus mai puţin decât ce-ţi ceri tu. Ei vor să joci un rol, tu vrei să scrii o piesă".

Când empatia te afectează

Abilitatea de a intui părerile celorlalţi despre noi ţine de empatie şi ne face mai umani. Tocmai de aceea, persoanele care declară că nu le pasă de ceea ce crede lumea despre ele sunt greu de crezut. Totuşi, trebuie avut grijă ca această abilitate să nu devină o sursă de stres. Aşa cum este bine să îţi controlezi emoţiile, este de preferat să îţi ţii în frâu şi tendinţa de a analiza prea mult posibilele impresii ale celorlalţi.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Părerea celorlalţi despre noi este un amestec al rezultatului acţiunilor noastre în raport cu aşteptările lor sau cu modul în care văd ei lumea. Părerea lor spune lucruri importante despre noi şi e bine să ţinem cont de asta, dar spune lucruri şi despre ei, şi atunci putem risca să ne distorsionăm imaginea personală, făcând schimbări care sunt benefice lor, dar care nu sunt întotdeauna bune pentru noi.

De aceea, e bine să ţinem cont de părerea celorlalţi într-o măsură obiectivă, raportându-ne mereu la fiinţa noastră socială şi la interesul grupului din care facem parte, însă fără a deveni persoane care nu mai ştiu cine sunt şi care încearcă doar să corespundă aşteptărilor celorlalţi.

Dacă nu ţinem cont de părerea celorlalţi, riscăm să ne alienăm social, dacă ţinem cont prea mult, riscăm să ne depersonalizăm. Un echilibru constant, în care să ţinem cont de ceilalţi fără a uita cine suntem, ne va transforma în persoane adecvate social, cu o individualitate puternică.

Dependenţă

Părerea celorlalţi despre tine este influenţată de opinia ta vizavi de propria persoană.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite