Poartă opal doar dacă eşti născut în octombrie: ce semnificaţii are piatra lunii în care ne-am născut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încărcătura mistică a pietrelor preţioase sau a celor semipreţioase reprezintă o credinţă născută din vremuri biblice, la fel şi aceea că fiecărei luni a anului îi este repartizată una sau mai multe astfel de pietre, cu o simbolistică aparte.

Există astrologi care pun preţ mai mare pe cristalele proprii fiecărui semn zodiacal, în timp ce specialiştii în pietre preţioase şi semipreţioase sunt convinşi că simbolistica pietrelor reprezentative pentru cele 12 luni ale anului este cea după care ar trebui să ne ghidăm pentru a afla cum poate influenţa anumite aspecte ale vieţii de zi cu zi. 

Erica Weiner, Anna Sheffield, Melissa Joy Manning şi Elizabeth Doyle sunt bijutieri specializaţi în gemologie, ramură a ştiinţei care se ocupă cu studiul şi evaluarea pietrelor preţioase sau semipreţioase, naturale şi artificiale, parte a  geoştiinţelor, fiind o ramură a mineralogiei. Echipa amintită a realizat un ghid al pietrelor pentru fiecare lună din an.

Ianuarie
Piatra: Garnet

Garnetul şi-a primit numele din limba latină, mai exact din cuvântul „granatum“ (sămânţă) datorită asemnănării cu o sămânţă de rodie, roşie şi lucioasă. Se pare că piatra este cunoscută încă din Epoca de Bronz, chiar dacă a devenit mai popular în Roma antică. Garnetul era folosit de familiile bogate ca sigiliu pentru diverse documente (era înmuiat în ceară topită şi apoi presat pe diverse documente şi scrisori). De asemenea, garnetul era folosit pe post de remediu în caz de febră, iar atunci când este oferit ca dar (mai ales persoanelor nascute în ianuarie) reprezintă prietenie eternă şi încredere.

image

Februarie
Piatra: Ametist

Despre ametist se credea că te poate ajuta să nu te îmbeţi foarte tare, motiv pentru care era adesea asociat cu zeul Bachus. Piatra de culoarea vinului are calitatea de a-I oferi o minte limpede purtătorului şi să-l ajute să dea replici spirituale.În antichitate chiar se sculptau pocale din ametist din acest motiv. Culoarea intensă a ametistului este dată de conţinutul bogat de fier.

image

FOTO Ametist 

Martie 
Piatra: Acvamarin
Piatră alternativă: Heliotrop (piatra sângelui)

Acvamarinul (apa mării) era o piatră purtată des de marinari, care considerau că îi apără de ghion atunci când plecau în lungi călătorii. De asemenea, în zonele rurale avea şi mai are încă proprietăţi curative, în opinia unor persoane convinse că dacă scufundă un acvamarin într-un lichid acesta preia calităţile sale benefice şi ajută la vindecarea diverselor probleme de sănătate. În acelaşi timp, acvamarinul ne-ar face mai toleranţi, mai calmi şi ne-ar ajuta să exprimăm mai bine sentimentele.
Pe de altă parte, heliotropul este o piatră verde închis presărată cu puncte roşii (din cauza particulelor de fier), despre care se crede încă din antichitate că are proprietăţi curative. Creştinii considerau că petele roşii semnifică sângele vărsat de Hristos.

image

FOTO Acvamarin 

Aprilie
Piatra: Diamant

Legenda spune că zeul minelor ar fi adunat la un loc toate pietrele preţioase, le-a zdrobit şi a făcut din ele diamantul, piatra cea mai frumoasă, indestructibilă. Secole de-a rândul, diamentele au fost privite ca nişte talismane, capabile de a declanşa prin magie puteri nebănuite, dar şi un semn al bogăţiei.

image

FOTO Diamant 

Mai
Piatra: Smarald

Despre smaralde se spune că ar avea cel mai puternic efect asupra posesorului primăvara, în special în luna mai, fiind un simbol al fertilităţii, reînnoirii şi a evoluţiei. Regina Cleopatra era îndrăgostită de această piatră preţioasă, pe care o considera un adevărat talisman. Ba chiar, în Evul Mediu se credea că smaraldul ar putea ajuta la distingerea adevărului de minciună sau că pot prezice viitorul unei persoane dacă erau puse pe limbă sau pe partea stângă a trupului.

image

FOTO Smarald 

Iunie
Piatra: Perlă 
Pietre alternative: Alexandrit şi Piatra lunii

Toate cele trei pietre au proprietăţi similare, mai exact ar avea efecte benefice asupra energiei feminine, ar intensifica sentimentul de iubire şi le-ar oferi siguranţă celor care călătoresc pe timp de noapte.

image

FOTO Perlă 

Iulie
Piatra: Rubin

Rubinul este cea mai dură piatră preţioasă naturală de pe pământ după diamant. Rubinele au simbolizat dintotdeauna curajul, graţie nuanţei de roşu intens. Despre războinicii din Burma se spunea că şi-ar fi cusut în piele rubine pentru a deveni invincibili în luptă, dar se credea şi că ajută la oprirea sângerărilor sau la prevenirea dezastrelor. De înţeles, despre rubin se crede că ar acţiona la fel ca un afrodisiac atunci când este purtat.

image

FOTO Rubin 

August
Piatra: Peridot

Piatra se formează adânc în inima pământului şi este adusă la suprafaţă mai ales atunci când erup vulcanii, motiv pentru care este o piatră destul de rară şi poate să aibă nuanţe care variază de la galben-verzui la maroniu. Piatra a fost adusă în Europa din Egipt de cavalerii cruciaţi şi au ajuns să împodobească veşimntele multor clerici, fiind considerată o piatră protectoare.

image

FOTO Peridot 

Septembrie 
Piatra: Safir 

Safirul se referă la o întreagă varietate de pietre, care pot avea diverse culori (cel de culoare roşie este rubinul). Însă pentru luna septembrie este specific safirul albastru, asociat cu sinceritate, puritate şi înţelepciune. Nu în ultimul rând ar avea puteri vindecătoareşi ar ţine energia negativă la distanţă. Medicii din Egiptul antic credeau că ajută la vindecarea afecţiunilor legate de vedere, aşa că foloseau safir albastru dizolvat în lapte pentru a spăla ochii suferinzilor.

image

FOTO Safir 

Octombrie
Piatra: Opal
Piatră alternativă: Turmalina

Există o legendă care spune că aduce ghinion să porţi bijuterii cu opal dacă nu eşti născut în luna octombrie. În antichitate, opalul simboliza răul şi oamenii credeau că aduce boli şi ghinion celor care îl poartă la ei. 

image

FOTO Opal 

Speriaţi de „cele rele“, oamenii ajungeau să ignore şi aspectele benefice ale pietrei: simbol al speranţei, inocenţei şi purităţii. Se credea, de asemenea, că opalul are puterea de a proteja copiii, de a-i face invizibili în faţa pericolului. În zilele noastre i s-au adăugat şi alte semnificaţii, fiind simbol al loialităţii şi fidelităţii în cuplu, ceea ce transformă opalul într-o piatră adăugată inelelor de logodnă sau verighetelor în multe părţi ale lumii.

Noiembrie
Piatra: Citrin
Piatra alternativă: Topaz galben

Numele topazului vine din sanscrită şi înseamnă  „foc“, iar cu secole în urmă se credea că această piatră poate controla focul sau că poate „hrăni“ furia cuiva. Pe de altă parte, citrinul era considerată piatră vindecătoare, oferind vitalitate şi căldură celor care aveau nevoie de ele.

image

FOTO Citrin

Decembrie
Piatra: Topaz albastru
Pietre altenative: Turcoaz şi Tanzanit

Despre turcoazul albastru indienii Navajo credeau că este o bucată din cer căzută pe pământ, motiv pentru care ar fi avut proprietăţi curative, dar era considerat şi un talisman protector (aduce noroc).

image

FOTO Topaz albastru 
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite