Află SUPERSTIŢIILE legate de nuntă de care trebuie să te fereşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se ghidează după superstiţiile din moş-strămoş în ceea ce priveşte nunta sperând că-şi cresc şansele la o căsnicie reuşită FOTO arhiva
Românii se ghidează după superstiţiile din moş-strămoş în ceea ce priveşte nunta sperând că-şi cresc şansele la o căsnicie reuşită FOTO arhiva

Poporul român este plin de superstiţii. Fie că vorbim despre naştere, botez, nuntă sau moarte, fiecare etapă a vieţii are credinţele ei. Pentru omul modern aceste credinţe au ajuns să fie citite acum la cafeaua de dimineaţă, nemaiţinându-se cont de ele atât de mult.

Unele credinţe se mai păstrează încă şi în ziua de azi, cum ar fi cea referitoare la întâlnirea dintre două mirese. Când se întâmplă acest lucru, una din mirese se va întoarce cu spatele. Dacă este să vorbim despre supersitiţiile legate de nuntă, atunci ele sunt multe şi fiecare are o explicaţie. 

Sunt foarte multe credinţe legate de nuntă. Dacă plouă la nuntă atunci se zice că mama va fi lăptoasă şi va putea creşte copilul bine. Bineînţeles că acum, în modernitatea noastră, a ploua la nuntă înseamnă a avea bani. Este o transmutare de semnificaţie, pentru că înainte nu se mergea pe bani, ci lapte. 

Mama să aibă lapte, să poată creşte copilul sănătos. Apoi, dacă se văd două mirese, o superstiţie care există şi astăzi, se zice că moare una din cele două mirese până la un an după căsătorie şi de aceea câbnd se întâlneau două mirese una din ele trebuia să îşi acopere ochii, să nu o privească pe cealaltă.

Dacă nu se puneau bani în găleţile care ieşeau înaintea mirilor când se întoarceau de la biserică se spunea că nu vei avea bani în întreaga căsnicie pentru că nu eşti darnic. 

Trebuie să fii darnic la nuntă ca apoi să primeşti înapoi tot ce ai dăruit de-a lungul căsniciei. Dacă se uita prin inel mireasa când venea mirele şi îl vedea trist, atunci toată căsnicia lor stătea sub semnul răului, al tristeţii. 

De aceea prima vedere prin inel trebuia să fie sub semnul beneficului. Mireasa, când vine mirele să o ia de acasă, trebuia să arunce apa în faţa mirelui, pentru ca întreaga viaţă să le fie mănoasă. Apa trebuia să fie sfinţită şi trebuia să fie aceeaşi apă care a fost adusă cu feciorul de steag de la fântănă, a declarat prof. Delia Suiogan.    

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite