Păstrează-ţi calmul: 7 paşi pentru o viaţă mai liniştită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai un program aglomerat la muncă. Ai copii şi o sută de alte lucruri pe care trebuie să le faci într-o singură zi, e uşor să ignori cât de stresat eşti. Dar, din păcate, corpul tău îţi mai aminteşte din când în când de asta. Toată tensiunea poate duce la probleme grave de sănătate.

”Când eşti stresat tot timpul, sistemul tău nervos este în alertă permanentă, chiar şi cel mai mic factor de stres te poate copleşi”, explică Henry Emmons, autorul cărţii ”Chimia calmului”, potrivit Huffington Post.

De aceea, este important să-ţi creezi o rutină de relaxare atunci când viaţa devine haotică. Învaţă cum să te relaxezi cu şapte paşi simpli.

1. Caută semnele stresului

Cea mai bună metodă este să-ţi menajezi stresul, nu-l lăsa să se adune. De cele mai multe ori nu ne dăm seama că am depăşit limita, semnalele pe care ni le dă corpul nostru pot fi destul de subtile. 

”Oamenii nu-şi dau seama că stresul afectează somnul, degeaba dormi opt ore, dacă nu sunt odihnitoare te trezeşti mai obosit decât erai când te-ai culcat”, explică doctorul Emmons.

2. Nu te bloca!

Când eşti tensionat simţi nevoia să reiei situaţia negativă de câteva ori în mintea ta. Doctorul Emmoms recomandă să nu te blochezi, ci să te gândeşti pur şi simplu la altceva. Caută un loc liniştit şi aşază-te, concentrează-te asupra scaunului pe care stai. 

Respiră adânc din diafragmă, inspiră pe nas şi numără până la patru, ţine-ţi respiraţia până numeri la doi şi apoi expiră pe gură când ajungi la şapte. Atunci când expiri mai mult decât inspiri îţi calmezi sistemul nervos.

”Poţi să foloseşti genul acesta de exerciţiu chiar şi când nu eşti stresat ca să-ţi dai seama de câte ori să tragi aer în piept data viitoare ca să te calmezi”, spune Emmons.

3. Fă sport!

Nu folosi stresul ca o scuză pentru a nu face sport. Ai prea multe lucruri pe cap? Emmons spune că, dacă faci sport atunci când eşti stresat, echilibrezi hormonii stresului. 

Aşa că fă o pauza, plimbă-te de sus în jos pe scări sau înscrie-te la un curs de kickboxing. Apoi relaxează-te cu nişte muzică liniştitoare. Potrivit studiilor recente, undele cerebrale se sincronizează cu ritmul lent al muzicii şi atunci intri într-o stare meditativă.

4. Nu te îndopa cu mâncare!

În perioade stresante este normal să vrei să-ţi tai o felie imensă de tort de ciocolată. Cel mai important, spune Elizabeth Somer, autoarea cărţii „Mănâncă-ţi drumul până la fericire“, este să mănânci normal, sănătos şi echilibrat.

Dulciurile nu fac decât să te agite şi mai mult pentru că-ţi cresc glicemia. Pentru o gustare sănătoasă anti-stres înmoaie căpşuni proaspete în sos de ciocolată amăruie, sugerează Somer. Vitamina C din căpşuni reduce stresul. Altă opţiune ar fi să mănânci morcovi sau ţelină. „Gustările sănătoase te ajută să scapi de stres şi de frustrare“, spune Somer.

5. Sună un prieten!

Când eşti în preajma prietenilor eliberezi un hormon al fericirii numit oxitocină. Aşa că ieşi cu un prieten la sfârşitul unei zile stresante sau sună-l în timpul pauzei de masă.

Sau cel mai bine ar fi să-ţi faci timp să ieşi în mod regulat cu prietenii. Nu transforma ieşirile în sesiuni de plâns de milă, spune Emmons, dacă te plângi nu faci decât să eliberezi hormonii stresului.

6. Ieşi în natură!

Dacă te îngropi în muncă şi te blochezi în birou în mod sigur o să-ţi ieşi din minţi. Dacă respiri aer proaspăt te vei detensiona, nu contează cât de puţin, dar este clar că te va ajuta să tratezi situaţiile stresante cu mai mult calm. 

Ieşi puţin afară , goleşte-ţi mintea! Dacă ai o grădină în apropiere, miroase florile. Cercetările arată că inhalarea diferitelor mirosuri, cum ar fi cel de levănţică, poate aduce sistemul imunitar stresat pe calea cea bună.

7. Pregăteşte-te să dormi!

Ştii cum e, te întinzi în pat ca să dormi liniştit şi începe să plouă în mintea ta cu gânduri negative. Însă lipsa de somn te face şi mai agitat. 

”Ca să combaţi cercul acesta vicios caută o foaie şi-un pix şi notează toate gândurile negative care-ţi trec prin minte”, sugerează Sue Patton Thoele, autoarea cărţii ”O femeie vigilentă”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite