Omul a coborât din copaci mult mai târziu decât se credea
0O nouă descoperire arheologică arată că mersul biped a fost dobândit de specia umană mai târziu decât au estimat specialiştii.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Midwestern", din Illinois (SUA), împreună cu cei de la Academia de Ştiinţe din California au descoperit în Dikika, Etiopia, un exemplar din specia Australopithecus afarensis care era la fel bine adaptată vieţii arboricole ca şi deplasării bipede. Fosilele, care au fost conservate surprinzător de bine, aparţineau unei fete în vârstă de trei ani, botezate „Selam". Ea ar fi trăit în urmă cu 3,3 milioane de ani. Acestea sunt cele mai vechi fosile de copil descoperite până acum.
În anul 1974, arheologii au descoperit fosilele altei femele din aceeaşi specie, numită „Lucy", care a trăit în urmă cu 3,2 milioane de ani în urmă. Fosilele reprezentau însă doar 40% din întregul schelet. Oamenii de ştiinţă au putut observa că atunci că Lucy (foto) era adaptată mersului biped, dar, pentru că fosilele nu au fost bine conservate, nu au reuşit să afle dacă se putea deplasa şi prin copaci. În urma acestei descoperiri, s-a considerat că specia Australopithecus afarensis folosea mersul biped.
Selam, noul exemplar descoperit, demonstrează însă că această specie petrecea o mare parte din timp în copaci, deşi putea merge şi pe sol. Fetiţa avea membre inferioare prehensile, care o ajutau să se caţere în copaci. „Aceste fosile remarcabile sunt o dovadă certă a faptului că specia de respectivă de hominide se căţăra încă în copaci în acel stadiu al evoluţiei umane", a spus coordonatorul cercetărilor, profesorul David Green, de la Universitatea „Midwestern". Selam a fost descoperită în anul 2000, dar a durat 11 ani până când specialiştii au reuşit să dateze fosilele.