Obiceiuri care duc la depresie
0Psihologii britanici au alcătuit o listă a celor mai dăunători factori care pot cauza depresii. Vremea, anticoncepţionalele, consumul de gogoşi şi iluminatul stradal ne pot afecta starea de spirit, spun cercetătorii.
Grijile zilnice, cele financiare şi problemele în familie se numără printre cei mai cunoscuţi factori care pot duce la instalarea depresiei, spune psihologul Rick Norris. Pe lângă acestea, există şi alte cauze ale depresiei, cu care ne întâlnim zi de zi, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail".
1 Canicula. Pentru mulţi dintre noi vremea caldă poate fi motiv de bucurie, pentru alţii însă aceasta poate duce către un singur lucru: depresie. Aceştia din urmă suferă de tulburări afective sezoniere, iar numărul lor nu este deloc de neglijat: peste 600.000 de persoane doar în Marea Britanie. Aceste tulburări sunt legate şi de anumite dezechilibre hormonale, spun medicii.
2 Anticoncepţionalele. Femeile care iau anticoncepţionale sunt aproape de două ori mai susceptibile de a fi depresive decât celelalte, potrivit unui studiu realizat în Australia, în 2005.
3 Gogoşile. Alimentele care conţin zaharuri ne înveselesc pe moment, însă pe termen lung ne pot afecta sănătatea mintală. „Avem tendinţa să consumăm produse zaharoase şi grase pentru a ne remedia rapid dispoziţia negativă. Starea noastră de spirit este determinată de fluxul continuu de energie de la glucoza din sânge la creier", explică Helen Bond, de la Asociaţia Dietetică Britanică. Informaţia este transportată între celule de substanţe chimice, cum ar fi dopamina. Creşterea nivelului de dopamină poate stimula starea de spirit, în timp ce scăderea nivelului duce la o stare de tristeţe.
4 Iluminatul stradal. Prea multă lumină în dormitor, provenită de la iluminatul stradal, poate avea un efect negativ asupra creierului, spun oamenii de ştiinţă.
5 Ceaiul şi cafeaua. „Sunt uimit de numărul mare de persoane care acuză depresii din cauza insomniilor. Multe dintre ele beau cantitităţi mari de cafea şi ceai chiar şi la ore târzii ale serii", spune doctorul William Shanahan. Regula de aur: nicio gură de cafea după ora 16.00.
6 Ţigările. Fumatul creşte riscul depresiilor severe cu până la 93%, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Melbourne. Cercetarea, la care au participat 1.043 de femei, a arătat că din cele care erau fumătoare, 15% sufereau de depresii majore, în timp ce, în cazul celor nefumătoare, procentul înregistrat a fost de două ori mai mic. „Nicotina creează senzaţia de relaxare, aşa că unii oameni fumează tocmai pentru a reduce stresul, însă efectul este doar pe termen scurt", spune doctorul Eva Cyhlarova.
7 Internetul. Un studiu realizat în China, pe 1.000 de tineri, a arătat că cei care folosesc internetul în mod excesiv sunt de două ori mai predispuşi să dezvolte depresii. „Dacă foloseşti mai mult de două ore pe zi internetul, în afara orelor de muncă, atunci ar trebui să-ţi pui un semn de întrebare", crede doctorul Richard Graham.
8 Dieta vegetariană. Lipsa acizilor graşi nesaturaţi din alimentaţia zilnică duce la depresii. Un studiu realizat în SUA a arătat că femeile care au consumat ulei de peşte în timpul sarcinii au înregistrat un risc mai scăzut de depresii postnatale.
9 Amânările. Managementul prost al timpului poate fi un factor decisiv în apariţia depresiilor. „Atunci când laşi lucrurile pe ultima sută de metri ai senzaţia că totul scapă de sub control. Teama că nu vei termina la timp îţi răpeşte din bucuriile vieţii", crede psihologul Funke Baffour.
10 Operaţiile estetice. Persoanele care au apelat la chirurgia estetică pot suferi de tulburări majore ale stării emoţionale după un an sau doi de la intervenţie. De trei ori mai predispuse către sinucideri, femeile care au trecut prin intervenţii estetice pot suferi depresii acute.