O poveste despre curaj, în imagini: un fost model şi-a pierdut 95% din mandibulă din cauza cancerului, dar a ales să nu se lase doborâtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elizaveta Bulokhova a lucrat ca model timp de şapte ani. FOTO idolforums.com
Elizaveta Bulokhova a lucrat ca model timp de şapte ani. FOTO idolforums.com

Cariera promiţătoare de model şi viaţa fericită a canadiencei Elizaveta Bulokhova au fost întrerupte brusc atunci când tânăra a aflat că suferă de o formă rară de cancer osos. După ce şi-a pierdut 95% din mandibulă şi a fost la un pas să renunţe la sarcină, deşi îşi dorea cu ardoare un copil, fostul model a ales să arate prin intermediul unei şedinţe fotografice puterea incredibilă de care dau oamenii dovadă în situaţii limită.

Fotograful canadian Manolo Ceron, a vrut să folosească arta pentru a spune povestea fostului model Elizaveta Bulokhova, potrivit site-ului Vice Canada. 

Viaţa a supus-o pe tânăra unei serii dure de încercări. Elizaveta Bulokhova a studiat Dreptul, dar a părăsit Toronto pentru Londra la scurt timp după ce a absolvit Colegiu Humber. 

A urmat o carieră de model care a durat şapte ani, timp în care a defilat pe podiumuri din Taiwan, Japonia, Hong Kong, Africa de Sud, Grecia sau SUA. Viitorul fericit şi promiţător i-a fost însă curmat în mai 2014, la 24 de ani, când se afla, alături de iubitul ei Roman Troubetskoi la Amsterdam. Partea dreaptă a mandibulei a început să se umfle. 

Până în iulie, durerea a devenit de nesuportat, iar medicii au determinat că tânăra Bulokhova suferă de o formă rară de cancer osos, osteosarcom. Pentru a supravieţui, aceasta trebuia să îşi scoată o mare parte din mandibulă şi i s-a spus că trebuie să renunţe la fiul ei nenăscut înainte de a urma cinci şedinţe agresive de chimioterapie. 

model

După o operaţie de 16 ore pentru înlăturarea tumorei, iar apoi a mandibulei, Elizaveta a beneficiat de o altă intervenţie. Medicii i-au reconstruit osul lipsă folosind mostre de peroneu (os lung şi subţire al scheletului, situat între genunchi şi gleznă, articulat cu tibia şi cu metatarsul, formând împreună scheletul gambei - n.r.), vene, nervi şi grefe de piele de pe piciorul şi umărul de pe partea dreaptă. Operaţia l-a pus în mare pericol şi pe Valentin, copilul din pântecul canadiencei, care era predispus la dizabilităţi de dezvoltare din cauza anesteziei, dacă supravieţuia. Au urmat apoi şi mai multe operaţii pentru reconstrucţia mandibulei, extirpată în proporţie de 95%. 

Elizaveta Bulokhova nu s-a putut privi în oglindă timp de o lună. Iubitul ei, Troubetskoi, o surprindea ocazional privindu-şi reflexia în geamul dormitorului. 

model

Complicaţiile din urma operaţiilor au amânat şedinţele de chimioterapie. Cu două zile înainte de avortul ei programat, cuplul a cerut sfatul echipei de medici, întrebând dacă Bulokhova îl poate naşte pe Valentin cu zece săptămâni înainte de termen. 

„Era o situaţie groaznică, ar fi trebuit să le spunem medicilor să ne ucidă, practic, copilul perfect sănătos, dar părea că nu avem de ales. Apoi, când timpul a trecut şi sarcina a ajuns la 28 de săptămâni, i-am întrebat pe medici dacă pot naşte în siguranţă. Răspunsul lor a fost „Absolut! Haideţi să facem asta!”. A fost o perioadă foarte dură”, povesteşte fostul model. 

model

Valentin, fiul cuplului, s-a născut prin cezariană şi a petrecut 51 de zile la îngrijire intensivă neonatală. Calvarul Bulokhovei era însă departe de a se fi sfârşit. „Chimioterapia distruge toate papilele gustative. Nu puteam mânca sau mesteca, îmi lua o oră să consum un singur ou fiert. Îmi era teamă şi să beau, gândindu-mă că apa îmi va curge prin faţă. Stomacul mi se micşorase de la dieta cu lichide şi am devenit subnutrită”, descrie tânăra calvarul prin care a trecut. 

foto

În prezent, la două luni de la ultima şedinţă de chimioterapie, părul Elizavetei a început să crească, dar procesul vorbirii este încă anevoios. În câţiva ani, dacă necruţătorul cancer va intra în remisie, Bulokhova va trece prin şi mai multe operaţii de reconstrucţie. 

Într-una din fotografiile realizate de fotograful Manolo Ceron, Elizaveta apare alături de Valentin, fiul ei, care îşi întinde braţele spre ea. „Mi-a salvat viaţa. A avut grijă de mine, mi-a dat un program fix şi m-a făcut să muncesc tot timpul, fără oprire, pentru a mă face bine. Nu mi-a dat nicio pauză, dar în sensul pozitiv. M-a ţinut pe linia de plutire. Nu am avut timp să îmi plâng de milă”, a mai declarat tânăra. 

model
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite