Nu ai cont pe Facebook? Un punct în minus la angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Să nu ai cont de Facebook poate fi un dezavantaj la angajare. Persoanele care nu au o identitate virtuală sunt ocolite de potenţialii angajatori, care verifică, mai nou, candidaţii pe reţelele de socializare. Este însă cu adevărat ceva în neregulă cu cei care nu există în mediul online?

Angajatorii nu se mai mulţumesc să citească un CV atunci când au de oferit un post. Tot mai mulţi dintre ei caută informaţii suplimentare despre candidaţi pe reţelele de socializare, iar cei care nu au profil pe Facebook sunt catalogaţi ca dubioşi sau anormali. În consecinţă, departamentele de resurse umane sunt precaute în selectarea candidaţilor care nu pot fi găsiţi pe reţelele de socializare.

Semn de psihopatie?

Temerile angajatorilor au fost alimentate de un studiu publicat în vara anului trecut, care susţinea că persoanele fără profil pe Facebook ar fi psihopate. Prezenţa pe aceste reţele virtuale sunt un semn că respectivul candidat are relaţii sociale „sănătoase“, spunea psihologul Christopher Moeller publicaţiei Der Taggspiegel. Aceasta merge atât de departe, încât arată că nici James Holmes, bărbatul care a împuşcat mortal 12 persoane într-un cinematograf din Aurora, Colorado în iulie 2012, nici Anders Behring Breivik - care a ucis 77 de oameni într-o tabără de vară din Norvegia - nu avea profil pe Facebook.

Dincolo de această asociere şocantă cu criminalii în serie făcută de publicaţia germană, cert este că persoanele care nu există pe reţelele de socializare sunt privite cu neîncredere de potenţialii angajatori. Mulţi dintre ei se tem ca nu cumva pagina de Facebook a candidatului să fi fost ştearsă din cauza unor abuzuri sau postări nepotrrivite pe reţeaua de socializare. Au însă aceştia motive reale să fie suspicioşi?

Exişti pe Facebook, deci eşti narcisist

Să nu ai cont pe reţelele de socializare este, fără dubiu, un lucru neobişnuit astăzi, dar nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De partea cealaltă, nici să ai o identitate virtuală nu ar trebui să valideze sănătatea psihică a unui individ. Psihologii australieni au încercat să descopere dacă există anumite trăsături de personalitate care diferenţiază indivizii care au conturi de Facebook de cei care nu există online. Observaţiile lor: persoanele care folosesc reţelele de socializare sunt extrovertite, dar şi narcisiste, iar cele fără profil pe Facebook – introvertite şi conştiincioase. Acestea din urmă poate că nu au relaţii sociale la fel de trainice, dar nici cei care există pe Facebook nu se pot lăuda cu o relaţie foarte apropiată cu familia, mai reieşea din studiul australian.

Nu ai cont, deci munceşti mai mult

Cum ar trebui să interpreteze angajatorii aceste observaţii? Cercetătorul în psihologie Scott A. McGreal explică pentru publicaţia „Psychology Today“: „Pe de o parte, cei care au cont sunt, de regulă, mai deschişi şi mai puţin timizi, trăsături de personalitate importante pentru joburile care implică interacţiune cu oamenii. Pe de altă parte, cei care nu au cont sunt mai conştiincioşi, ceea ce înseamnă că vor fi mai muncitori, mai perseverenţi şi mai orientaţi spre succes“.

Nu în ultimul rând, mai spune psihologul, angajatorii ar trebui să ia în calcul şi o observaţie pragmatică: timpul petrecut pe Facebook înseamnă o productivitate mai scăzută. „Angajatorii îngrijoraţi de faptul că cineva nu există pe Facebook ar trebui să se gândească mai bine înainte de a angaja persoane care se gândesc doar la ele şi care nu au o foarte bună etică a muncii. Narcisismul face parte din ceea ce psihologii numesc «triadă întunecată», alături de alte caracteristici antisociale, cum sunt psihopatia şi machiavelismul“, explică Scott A. McGreal. În opinia specialistului, niciunul dintre aceste studii nu este suficient de vast pentru a avea o relevanţă. Dacă ai sau nu un profil pe reţelele de socializare nu are nicio valoare ştiinţifică şi nu poţi face caracteriza o persoană folosind acest criteriu.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite