Nicio femeie nu a mai apărut pe coperta „Time”  de aproape trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista „Time” l-a numit pe preşedintele Barack Obama „Personalitatea anului” 2012
Revista „Time” l-a numit pe preşedintele Barack Obama „Personalitatea anului” 2012

Preşedintele Barack Obama a fost numit pe 19 decembrie, de către revista „Time”, „Personalitatea anului 2012”. După un an de campanie electorală intensă şi realegerea sa în funcţie, problema  impuşcăturilor în masă din Statele Unite ale Americii şi confruntarea cu republicanii din Congres privind creşterea iminentă a taxelor, nu este greu de înţeles de ce a fost reales.

Dar alegerea preşedintelui mai subliniază, de asemenea, faptul că revista nu a mai numit o femeie drept „Personalitatea anului” de aproape trei decenii.

Publicaţia „Time” a acordat titlul unei persoane în anul 1927, pentru prima dată. Iar prima femeie care a primit titlul a fost vedeta americană divorţată Wallis Simpson Warfield, cea care a fost implicată într-o relaţie cu Prinţul Edward. Edward a devenit regele Angliei în 1936 şi a abdicat în acelaşi an, pentru a se căsători cu Simpson.

Nicio femeie pe coperta time de aproape 30 de ani

De atunci, doar şase femei au mai fost numite „Personalitatea Anului”, printre ele numărându-se şi soţia lui Chiang Kai-Shek, în 1937. Prima doamnă a Republicii Populare Chineze a primit titlul  împreună cu soţul ei.

image

În anul 1952, regina Elisabeta a II-a a primit prestigiosul premiu. Când tatăl ei a murit, Elisabeta a devenit regina Angliei, la vârsta de 25 de ani. Şi restul, după cum ştim, este deja istorie, sărbătorindu-se jubileul de diamant al reginei în acest an.

Nicio femeie pe coperta time de aproape 30 de ani

În anul 1975, revista a alcătuit un colaj numit „Femeile americane”. „Sunt destule femei din Statele Unite ale Americii care au preluat frâiele propriei lor vieţi, în mod deliberat, ceea ce reprezintă un eveniment spiritual echivalent cu descoperirea unui nou continent”, se preciza în „Time”. Printre numele  apărute pe copertă au fost incluse Betty Ford, Billie Jean King, feminista Susan Carol şi Brownmiller Sutton, primul editor de sex feminin al unui ziar important cu apariţie zilnică.

Nicio femeie pe coperta time de aproape 30 de ani

Corazon Aquino a apărut în revistă în anul 1986. Ea fost  prima femeie preşedinte al statului Filipine şi a fost şi ultima femeie care a apărut în mod individual pe copertă, ca personalitate a anului.

Nicio femeie pe coperta time de aproape 30 de ani

În 2002, trei femei au apărut pe copertă: Sherron Watkins de la Enron, Coleen Rowley de la  FBI şi Cooper Cynthia de la WorldCom. Au fost femeile care au tras „semnalul de alarmă”, alertându-şi superiorii cu privire la discriminările grave de la serviciu. Enron şi WorldCom au intrat până la urmă în faliment.

Nicio femeie pe coperta time de aproape 30 de ani

Cu titlul „Bunii Samariteni” pe copertă, Melinda Gates a apărut, în 2005, în spatele  soţului ei, Bill Gates, şi solistului Bono. Au fost văzuţi ca „trei oameni care se află într-o misiune la nivel global pentru a pune capăt sărăciei, bolilor şi indiferenţei”, a comentat revista. Aceştia au primtit titlul pentru munca lor filantropică şi activismul axat pe reducerea sărăciei şi îmbunătăţirea sănătăţii în lume.

image

În acest an, Malala Yousafzai, fata pakistaneză, în vârstă de 14 ani, care a fost împuşcată de talibani după ce a pledat în favoarea educării fetelor, a fost luată în considerare pentru copertă, urmată de Hillary Clinton şi Marissa Mayer. Momentan, niciuna nu a apărut.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite