Minciunile din filme pe care am ajuns să le considerăm adevăruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă din filmul „Lucy“, cu actriţa Scarlet Johansson în rol principal. FOTO geekleagueofamerica.com
Secvenţă din filmul „Lucy“, cu actriţa Scarlet Johansson în rol principal. FOTO geekleagueofamerica.com

Hollywood-ul este renumit pentru că perpetuează în filmele văzute de sute de milioane de oameni informaţii istorice sau ştiinţifice inexacte sau de-a dreptul false. Aceste minciuni sau exagerări popularizate prin intermediul producţiilor de pe micul sau marele ecran ajung adesea să fie considerate adevăruri de mulţi dintre cei care le văd.

Omul îşi foloseşte numai 10% din capacitatea creierului 

Un exemplu de minciună „made in Hollywood“ se găseşte în pelicula „Lucy“, în regia lui Luc Besson, care rulează şi în cinematografele româneşti. Astfel, filmul porneşte de la premisa că oamenii îşi folosesc numai 10% din capacitatea creierului, în ciuda faptului că acest lucru nu este real. 

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că rădăcinile acestui mit se întind până în anul 1908, când filozoful William James scria în cartea „The Energies of Men“ că „ne folosim numai o mică parte din resursele mentale şi fizice de care am fi capabili“. De-a lungul timpului, această greşeală a fost preluată şi răstălmăcită în fel şi chip până s-a ajuns la procentul de 10%. Numai că studiile au demonstrat că omul îşi foloseşte creierul la capacitatea totală, iar imaginile obţinute prin scanare au arătat că toate regiunile din creier sunt activate inclusiv în timpul unor acţiuni de rutină, precum mersul, vorbitul sau ascultatul muzicii. Pe de altă parte, creierul utilizează aproximativ 20% din energia produsă de corp, ceea ce reprezintă destul de mult pentru uzul unei porţiuni de numai 10% din creier. 

Rechinii, teroarea de pe plajă  

Cunoscutul regizor Steven Spielberg a creat o adevărată isterie cu filmul „Fălci“, lansat în 1975. Mulţi oameni cred şi astăzi că rechinii se numără printre animalele care ucid cei mai mulţi oameni. Realitatea este că atacurile rechinilor au loc rar, iar cele în urma cărora persoanele mor sunt aproape inexistente. Ironic este că anual mor mai mulţi oameni din cauza muşcăturilor de câine decât din cauza rechinilor. Rechinii au însă motive întemeiate să se teamă de oameni: numai anul trecut au fost ucişi 11.417 în fiecare oră.

falci

FOTO Huffington Post 

Ai dreptul să dai un singur telefon când eşti arestat

Unul dintre cele mai întâlnite mituri din filmele americane este, cel mai probabil, apelul telefonic pe care o persoană are dreptul să-l dea după ce este arestată. Adevărul este că persoana are dreptul la un avocat, iar acesta este cel care poate da un telefon în numele arestatului, dar în Constituţia americană nu există stipulat dreptul persoanei arestate de a un telefon. Acesta este un privilegiu care poate fi acordat uneori în funcţie de cât de cooperant este arestatul, iar infracţiunea de care se face vinovat nu este foarte gravă.

telefon

FOTO Huffington Post 

Kilt-ul este purtat de scoţieni din cele mai vechi timpuri  

Filmul Bravehart, lansat în 1995, spune povestea războinicului scoţian William Wallacem, care a trăit în secolul 13. Personajul întruchipat de actorul Mel Gibson este prezentat în repetate rânduri purtând kilt, la fel şi restul bărbaţilor, ceea ce induce ideea că tradiţional port scoţian bărbătesc există din cele mai vechi timpuri. Însă realitatea este că celebrul kilt a apărut abia în secolul 16 şi a devenit popular chiar mai târziu.

bravehart

FOTO drafthouse.com

Iglu-ul este casa eschimoşilor

"Nanook of the North" este un film documentar din 1922, primul care a prezentat viaţa eschimoşilor sau a populaţiei inuite. Imaginile arătau familii care vânau cu ajutorul suliţelor şi îşi construiau case din gheaţă, aşezăminte cunoscute ca iglu-uri. S-a dovedit mai târziu că multe din informaţiile prezentate în documentar erau departe de adevăr. Iglu-ul este, de fapt, un adăpost temporar numit „casă de zăpadă“, folosit numai de o anumită parte a populaţiei inuite în timpul lunilor de iarnă. Însă casele construite din lemn şi piatră sunt mult mai întâlnite. 

iglu

FOTO www.fondos10.net

O fisură mică în carcasa avionului poate provoca o catastrofă aviatică 

O mulţime de filme prezintă catastrofe aviatice produse din cauza unei mici fisuri sau găuri făcute în carcasa avionului. Este şi cazul peliculei "Goldfinger“ (1964), din seria James Bond, când un glonţ face o gaură în una din ferestrele avionului, incident care duce la depresurizarea aeronavei şi la aspirarea personajului negativ prin fereastră. Experimentele realizate în emisiunea „The MythBusters“ au arătat însă că o gaură făcută de un glonţ nu ar ridica niciun fel de problemă pasagerilor. Nici măcar dispariţia unei ferestre nu ar duce la producerea unei catastrofe, chiar dacă ar provoca aspirarea unor obiecte sau ar fi o experienţă destul de neplăcută pentru călători.

goldfinger

FOTO www.airmayfair.com
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite