Mihaela Bilic, lista fructelor şi legumelor care pot fi consumate chiar dacă nu fac parte din categoria produselor bio: „Au o încărcătură de pesticide foarte redusă“
0Mihaela Bilic explică într-o postare recentă pe reţelele sociale care sunt fructele şi legumele ce pot fi consumate cu încredere chiar dacă nu au etichetă care să ateste că sunt produse din categoria bio. Nutriţionistul notează că acestea au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar şi atunci când sunt cultivate prin metode convenţionale.
„În căutarea unui stil de viaţă sănătos, tot mai mulţi consumatori au început să se orienteze spre produsele BIO. La rândul lor producătorii din industria alimentară au încurajat şi exploatat această tendinţă aducând pe rafturi o gamă infinită de produse cu etichetă BIO- de la cereale şi biscuiţi la ceaiuri şi cosmetice.
Promovate ca având calităţi nutriţionale superioare şi fiind cultivate fără îngrăşăminte şi pesticide, aceste produse au un preţ pe măsură. Însă nu întotdeauna investiţie financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obţinute prin metode responsabile şi NEintensive de producţie.
Dintre cele 43 de categorii de fructe şi legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar şi atunci când sunt cultivate prin metode convenţionale, deci sunt sigure pentru consum şi în varianta ne-BIO:
- legume- broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel
- fructe- banane, kiwi, mango, ananas, avocado.
Anumite fructe şi legume necesită cantităţi mai mari de pesticide faţă de altele, de aceea merită să cheltuiţi în plus pentru varianta BIO (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse:
- legume-ardei gras, ţelină, salată, spanac, cartofi
- fructe- mere, pere, piersici, căpşuni, struguri.
Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care seminţele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli şi paraziţi, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară- mai ales că şi la capitolul “etichete”, legislaţia este deficitară.
În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Şi dacă se poate să fie obţinut din ingrediente puţine, banale/clasice. Cât despre fructe şi legume, carne şi peşte, lapte şi ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere, care să respecte şi alimentul, dar şi mediul înconjurător. Iar siguranţa alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr şi grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere...un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiţie mai presus de toate.“, scrie nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina personală de Facebook.