Maria Martac, biolog şi nutriţionist, despre diete şi mituri greu de demontat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre diete
Mituri despre diete

Obezitatea este o boală şi trebuie tratată ca atare. Necesită consult de specialitate şi diete bazate pe recomandări medicale. Maria Martac, biolog şi nutritionist, explică cele mai întâlnite mituri despre diete.

„Majoritatea persoanelor care vin în cabinetul unui nutriţionist, şi care îşi doresc să slăbească, au ţinut deja un număr de diete. Acest lucru îngreunează colaborarea dintre pacient şi nutriţionist din cel puţin două motive: e posibil ca pacienţii să creadă că ştiu totul despre nutriţie (cum slăbim, ce combinaţii alimentare sunt bune, câte calorii conţin alimentele etc.) şi, ce e cel mai grav, au deja metabolismul dereglat de practici anterioare“, spune Maria Martac, biolog, tehnician nutritionist şi health coach.

Specialista atrage atenţia că nu orice persoană care spune că vrea să slăbească îşi doreşte cu adevărat acest lucru. „Dacă ai ajuns aici (la această greutate) este din cauza obiceiurilor, a stilului de viaţă pe care le ai în ultima perioadă, iar pentru a avea alte rezultate este clar că trebuie să renunţi la ele“.

Nutriţionistul Maria Martac explică o parte dintre miturile greu de demontat, auzite în cabinet:

  • Diete de detoxifiere;

Sistemul excretor al organismului se achită onorabil de această funcţie, de detoxifiere. Organismul uman poate realiza în mod eficient toate funcţiile de nutriţie: digestie, respiraţie, circulaţie şi excreţie. Cine consideră că poate să suplinească una dintre aceste funcţii cu ceaiuri sau pudre, e clar că nu a parcurs anumite cursuri/materii de specialitate.

  •  Cura de slăbire disociată;

Toate grupele de macro-nutrienţi sunt esenţiale pentru sănătate. Ideea că e mai bine să îi mâncăm disociat este, după părerea mea, o modă care poate să provoace în timp dezechilibre nutriţionale. Evident că într-o perioadă de câteva săptămâni sau o lună nu o să te îmbolnăveşti vizibil, ba mai mult, chiar o să fii mai uşor pe cântar şi atunci crezi că e bine ce faci, dar pe termen lung pot apărea efecte dezastroase.

  • Cura cu pepene (fructe);

Ce este de neînţeles pentru mine e că această cură este promovată de către anumiţi antrenori de fitness. Consider că aceştia ar trebui să ştie mai multă fiziologie decât alte categorii de persoane. Fructele trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică dar, să avem mese exclusiv de fructe nu este justificabil nutriţional pentru organismul uman. Fructele trebuiesc consumate în cantităţi mici, întregi şi nu sub formă de sucuri, împreună cu alte alimente (oleaginoase, cereale sau pur şi simplu la finalul mesei pe post de desert).

  •  Mănânc acum că de săptămâna viitoare, de luni sau de pe întâi, am abonament la sală;

Faptul că mergem la sală nu ne garantează nicio scădere în greutate. Este extraordinar să facem sport cu regularitate. Susţin permanent orice formă de mişcare fizică, de orice fel (mers pe jos, role, bicicletă, plimbatul câinelui, urcatul scărilor, jogging, sală, aparate cu sau fără instructor, aerobic acasă, săritul cu coarda, ski, tenis, înot şi altele). Mişcarea ne creşte amplitudinea respiraţiei şi rezistenţa la efort, ne conferă o stare de bine pentru că se secretă hormoni de bună dispoziţie, ne ajută să uităm de foame, ne ajută la tranzitul intestinal, la hidratare, la somn, la controlul stresului şi câte şi mai câte, dar nu vom slăbi dacă nu vom fi atenţi la ce mâncăm, cât şi cum o facem. Făcând sport ne putem creşte metabolismul bazal prin creşterea masei musculare dar trebuie să avem grijă să ne hrănim corect şi să fim activi zilnic.

  •  Am încercat dieta Keto. Am slăbit dar nu ştiu de ce mi-au crescut valorile colesterolului;

Nicio dietă nu ar trebui să fie începută fără un plan, măcar iniţial, făcut împreună cu un specialist în nutriţie. Persoanele care sunt supraponderale sau obeze trebuiesc evaluate medical înainte de a începe o dietă. Dietele restrictive, disociate sau de orice fel trebuiesc adaptate persoanei. Nicio dietă nu este perfectă altfel nu ar fi un număr aşa de mare şi ar fi mai multe persoane slabe pe stradă. Se pare că mai mult de 90% dintre persoanele care ţin o dietă revin la greutatea anterioară sau o depăşesc după ce termină perioada de restricţii.

  •  Ţin post intermitent, negru sau orice alt tip de post;

Postul poate fi de mare ajutor fizic şi spiritual multora dintre noi. Putem să postim perioade mai lungi sau mai scurte atâta timp cât avem un plan: cât timp dorim să nu mâncăm carne, cu ce înlocuim proteina animală, ce preferinţe alimentare avem, ce boli asociate avem, ce vârstă avem, cine găteşte? Abstinenţe de proteină animală nu înseamnă liber la consumul de pâine, paste, cartofi şi orez toate stropite din belşug cu uleiuri vegetale.

  •  Mi-e poftă de dulce şi nu mă pot abţine;

Pofta de dulce (sau de pâine sau ce ciocolată) trebuie analizată serios şi explicate mecanismele care ne duc în situaţia de a nu rezista tentaţiilor indiferent cât de mult ne dorim. Adicţia de dulce nu este o glumă şi nu poate fi rezolvată de către o persoană singură.

  •  Nu mănânc nimic toată ziua şi tot mă îngraş;

Prima întrebare este: câte cure de slăbire ai ţinut până acum.

A doua este: poţi să ţii un jurnal alimentar?

Vârsta, anturajul, obiceiurile din copilărie, stresul, bolile şi eventualele tratamente, zestrea genetică, traumele, lipsa hobby-urilor, a mişcării, şi multe altele pot fi cauze care ne conduc către un comportament alimentar deficitar.

  • Am ţinut dietă cu soţul meu, el a slăbit eu nu;

Este ceva normal care nu trebuie să demotiveze pe nimeni. Un specialist în nutriţie poate să explice fenomenul şi poate să facă un program complementar, care să se desfăşoare în acelaşi timp, cu rezultate pozitive pentru ambele sexe. Recomand de fiecare dată, evident dacă este posibil, ca schimbările de comportament nutriţional să se facă împreună cu partenerul. Rezultatele sunt mult mai bune şi pe termen lung. În momentul în care ne propunem să facem schimbări în dietă trebuie să fim atenţi la persoanele din anturaj care ne pot sabota demersul.

În concluzie, nicio dietă nu este perfectă şi nu se poate aplica tuturor oamenilor. Noi, conform sistemului digestiv pe care îl avem, suntem omnivore şi trebuie să consumăm toţi nutrienţii: glucide, lipide şi proteine, vitamine şi minerale. De asemenea, trebuie să ne hidratăm corespunzător activităţilor fizice pe care le facem, vârstei şi anotimpului. Trebuie să avem parte de somn suficient şi de calitate şi să avem relaţii interumane care să ne împlinească sufleteşte.

Mâncarea trebuie să ne hrănească iar pentru asta e bine să fie integrală, de calitate şi în cantitate rezonabilă. Mâncatul este un comportament social şi trebuie să ne facă plăcere. Dacă vom mânca la televizor, la computer, la volan sau la telefon să nu ne aşteptăm la saţietate sau plăcere.

Este bine să mâncăm conştient, la masă, alimente adaptate zonei geografice, anotimpului, gustului personal şi nevoilor organismului. Dacă vom mânca doar când ne este foame, mâncare cu gust şi aromă şi ne vom opri la prima senzaţie de saţietate, vom fi sănătoşi şi mulţumiţi de corpul nostru. Cu cât ne vom abţine mai mult, ne vom refuza anumite alimente, cu atât nu vom mai avea niciun control asupra poftelor şi asupra cantităţilor care să ne sature.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite