Povestea lui Mircea Drăgan, regizorul care a pus în scenă celebrele filme din seria „Brigada Diverse“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria „Brigada Diverse“ poartă semnătura celebrului regizor Mircea Drăgan, născut la 2 octombrie și declarat o zi mai târziu.

Regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan este autorul unor filme de referinţă din cinematografia românească, de departe cele mai vestite fiind cele din seria „Brigada Diverse“.

Regizorul Mircea Drăgan
Regizorul Mircea Drăgan

Mircea Drăgan s-a născut pe 2 octombrie1932, pe acte fiind trecut pe 3 octombrie, la Gura Ocniţei, Dâmbovița. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955, ca şef de promoţie la secţia Regie.

În anul 1963, a început să predea la Institutul de artă teatrală şi cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, la secţia regie de film, în calitate de lector; devine prodecan, în 1967 şi decan al Facultăţii de teatru, în 1970.

A fost secretar general al Asociației Cineaștilor din România (1965-1974) şi, în 1967, a fost președinte al Centrului Național al Cinematografiei.

Între anii 1976-1981 a fost rector al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București.

Din 1964 a început să predea arta regizorală în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia de Regie Film, devenind mai târziu rector al instituţiei.

Mircea Drăgan a debutat în lungmetraj în anul 1957, cu filmul "Dincolo de brazi", în co-regie cu Mihai Iacob, şi apoi a realizat "Setea", după romanul lui Titus Popovici, şi "Lupeni '29".

Printre filmele de succes pe care le-a mai regizat se numără "Columna", "BD în acţiune", "BD în alertă", "BD la munte şi la mare", "Fraţii Jderi", "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475", "Explozia", "Cuibul salamandrelor", "Aurel Vlaicu" sau serialul de televiziune "Vlaşinii".

Regizorul Mircea Drăgan a murit în octombrie 2017, la vârsta de 85 de ani, la Râmnicu Vâlcea. A fost căsătorit cu actrița Ioana Drăgan.

„Brigada Mărunțișuri“

„Ce avem noi aici?“, „Dacă tu ţii să mă cunoşti, să te cunosc şi eu! Ce salariu de bază ai?“, „Noi urmărim să… nu fim urmăriţi!“, „Cine să mă recomande: vocea şi talentul meu!“ sunt doar câteva dintre replicile care au făcut deliciul mai multor generații de români.

Monștri sacri Colecție Cineclic
Monștri sacri Colecție Cineclic

Deşi sunt difuzate de mai multe ori pe an de către televiziuni, filmele ce alcătuiesc trilogia „Brigăzii Diverse“ continuă să-i atragă ca un magnet pe oameni în faţa micilor ecrane.

Brigada Diverse este o serie de trei filme românești regizate de Mircea Drăgan după scenarii realizate de Nicolae Țic. Acesta a realizat scenariul pentru 11 filme de o oră și 45 de minute fiecare, însă în final au fost realizate doar trei filme.

Seria de trei filme îi are în rolurile principale pe milițienii Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Iurie Darie, care reușesc să-i prindă, pe infractorii Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin. 

Iniţial, „Brigada Diverse“ se numea „Brigada Mărunţişuri“, acesta fiind şi titlul de lucru al primului film, lansat pe 14 decembrie 1970 sub denumirea de „Brigada Diverse intră în acţiune“.

Trei mari actori în timpul filmărilor Colecție Cineclic
Trei mari actori în timpul filmărilor Colecție Cineclic

Cel de-al doilea film al seriei, „Brigada Diverse în alertă“ (titlu de lucru „B.D. se afirmă“) a avut premiera la 26 iulie 1971 şi a reuşit să adune mai mulţi spectatori în cinematografe decât episodul-pilot: 5.649.946.

Imagini din timpul filmărilor Colecție Studiourile Buftea
Imagini din timpul filmărilor Colecție Studiourile Buftea

Cea de-a treia peliculă, „B.D. la munte şi la mare“ (titlu de lucru: „B.D. în vilegiatură“), a avut premiera pe 20 decembrie 1971 şi a adunat 4.720.831 de spectatori în cinematografe.

image
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite