Povestea femeii războinice din Epoca Fierului: Arheologii au rezolvat misterul unui mormânt vechi de 2.000 de ani, din Insulele Scilly

0
Publicat:

De zeci de ani, arheologii erau nedumeriți dacă în camera funerară căptușită cu piatră, care a fost descoperită în 1999 pe insula engleză Bryher, se află rămășițele unui bărbat sau ale unei femei.

Insulele Scilly din Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Insulele Scilly din Marea Britanie FOTO EPA-EFE

Oamenii de știință au rezolvat misterul unui mormânt vechi de 2.000 de ani, de pe Insulele Scilly, ridicând întrebări interesante despre războiul din Epoca Fierului, din Marea Britanie, notează The Guardian.

Rămășițele unei femei războinice, o sabie și o oglindă

Săpăturile au scos la iveală o sabie într-o teacă din aliaj de cupru și un scut alături, de rămășițele unui singur individ. Obiecte ar fi fost asociate, în mod, obișnuit cu bărbații. Semnele de întrebare au apărut în momentul în care au fost găsite și o broșă și o oglindă de bronz, împodobită, ce păreau că ar aparține unei femei. Mormântul este unic în Europa de Vest și datează încă din Epoca Fierului.

Sabia și oglinda FOTO Historic England Archive
Sabia și oglinda FOTO Historic England Archive

Recent, un studiu științific condus de Historic England a stabilit că rămășițele sunt cele ale unei femei, o descoperire care ar putea face lumină asupra rolului femeilor războinice într-o perioadă în care se crede că violența dintre comunități era un mod de viață.

Încercările inițiale de a se stabili sexul prin metode tradiționale, cum ar fi analiza ADN-ului, au eșuat din cauza dezintegrarii oaselor. Tot ceea ce s-a putut vedea din schelet a fost o pată întunecată de pământ pe care a zăcut cândva corpul. Doar bucăți mici de os și dinți, ce cântăreau aproximativ 150 de grame au fost recuperate.

Într-un final, analiza ADN a smalțului dinților a reușit să rezolve puzzle-ul mormântului, vechi de 2.000 de ani. Progresele științifice, în special dezvoltarea unei tehnici sofisticate la Universitatea din California, Davis, au însemnat că a fost posibilă testarea smalțului dentar, iar rezultatele cercetării au fost publicate în lucrarea intitulată „Journal of Archaeological Science: Reports”.

„Smalțul dinților este cea mai dura și mai durabilă substanță din corpul uman. Conține o proteină cu legături cu cromozomul X sau Y, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pentru a determina sexul. Acest lucru este util deoarece această proteină supraviețuiește bine în comparație cu ADN-ul”, spune dr. Glendon Parker, profesor asociat adjunct în departamentul de toxicologie de mediu de la UC Davis.

Rîmășițele femeii războinice FOTO Historic England Archive
Rîmășițele femeii războinice FOTO Historic England Archive

Analiza a implicat extragerea urmelor de proteine din bucăți minuscule din smalțul dinților care au „supraviețuit” de-a lungul secolelor. Acest lucru a relevat faptul că rămășițele sunt ale unei femei, cu o probabilitate de 96%.

Principala formă de război, în urmă cu 2.000 de ani, se crede că ar fi fost raidurile – atacuri surpriză – asupra așezărilor inamice. Oglinda și armele găsite în mormânt sunt toate asociate cu războiul.

Se crede că oglinzile ar fi putut fi folosite în epoca fierului pentru semnalizarea, comunicarea și coordonarea atacurilor. Ele aveau și funcții ritualice, ca instrument de comunicare cu lumea supranaturală pentru a asigura succesul unui raid sau „curăța” războinici, la întoarcerea lor.

Deși nu putem ști niciodată complet despre simbolismul obiectelor găsite în morminte, combinația dintre o sabie și o oglindă sugerează că această femeie avea un statut înalt în comunitatea ei și ar fi putut juca un rol dominant în războiul local, organizând sau conducând raiduri împotriva grupurilor rivale, spune dr. Sarah Stark, un biolog la Historic England

Sabia și oglinda sunt expuse, în prezent, la Muzeul Isles of Scilly.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite