Ordinea în care se servesc băuturile la masa festivă. Ce fel de pahare se folosesc și ce greșeli să nu faci

0
0

La o masă festivă, servirea băuturilor se face după reguli stricte. Pentru a vă impresiona musafirii trebuie să știti cum să serviți vinurile, dar și ce gafe să evitați. 

Ordinea servirii băuturilor la masă se face după reguli stricte FOTO Shutterstock
Ordinea servirii băuturilor la masă se face după reguli stricte FOTO Shutterstock

În cartea “Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu ne învață la ce temperatură se servește fiecare soi în parte, dar și cum să evităm anumite greșeli.

Nu se serveşte niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De exemplu nu se serveşte Porto, dacă s-a servit un vin alb la antreuri.

Trebuie să servim vinurile albe seci înaintea celor roşii.

Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii.

Ordinea este totdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.

Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.

Vinurile tip şampanie sau spumante se aduc după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele.

În ce pahare se toarnă

De asemenea, este important de știut și ce temperatură trebuie să aibă fiecare băutură și în ce pahare se toarnă.

1. Băuturile aperitive, cherry sau coctail se servesc la temperatura pivniţei, 10-12°.

2. O şampanie sau un spumos sec servit ca aperitiv nu trebuie să depăşească 8 sau 10°.

3. De asemenea, vom alege paharele potrivite pentru fiecare tip de vin: pahar rotunjit sau cu picior scurt pentru vinurile albe, pahar cu picior înalt pentru vinurile roşii, cupă pentru şampanie şi spumos.

4. Vinurile roşii vor fi servite la temperatura pivniţei dacă sunt uşoare şi la temperatura camerei dacă sunt mai tari.

Vinurile se răcesc treptat

5. Vinurile trebuie răcite treptat şi nu brutal şi,mai ales, nu trebuie aşezate lângă o sursă de căldură deoarece riscă să se altereze. Trebuie să le aducem în cameră cel puţin cu o jumătate de zi înainte.

6. La vinurile tip Tămâioasă se deschide dopul în perioada încălzirii la temperatura camerei, oxidarea adăugând un parfum plăcut buchetului natural.

7.Vinurile dulci şi şampania dulce sunt servite foarte reci.

8. Berea nu va fi niciodată oferită la o reuniune festivă. Ea însoţeşte totuşi foarte bine, în intimitate, anumite specialităţi regionale. Se serveşte rece, în pahare mari, fără picior, sau în halbe. În mod excepţional, adevărata Pils nemţească este servită în pahare speciale cu picior scurt. Un mic carton circular nu trebuie să lipsească niciodată de sub un pahar de bere.

Nu vor lipsi cuburile de gheață

9. Ţuica din fructe cu sâmbure este servită rece. Ţuica din vin, coniacul şi diferitele brandy-uri sunt servite la temperatura încăperii, la fel ca şi ţuica de fructe de tip whisky. În acest caz, nu vor lipside pe masă cuburile de gheaţă, puse într-un vas special sau improvizat dintr-o compotieră elegantă de sticlă.

10.  Să evităm să imităm arta barmanilor de prost gust şi să înmuiem paharul în zahăr pentru a oferiun cocktail. E neadmis de bunul gust să încălzim în palme paharul special numit Napoleon. Lichiorurile şi vinurile lichioroase (Malaga, Cabernet, Madera, Porto, Muscat) se servesc la temperatura camerei, în pahar special, mai mic şi jos. Whisky-ul se serveşte într-un pahar special numit tumbler, scurt, cu fundul gros. Toate vinurile se servesc în sticle, în afara cazului decantării, și aceasta se va face la masă.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri