Oamenii bogați nu sunt și cei mai inteligenți - Ce arată un studiu amplu

0
Publicat:

Poate că banii îți pot cumpăra fericirea, dar nu îți pot cumpăra creierul. Un studiu publicat în ianuarie a arătat că miliardarii nu sunt mai deștepți decât restul oamenilor.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Sociologii de la Universitatea din Linköping, Suedia au analizat date de la 59.000 de bărbați suedezi, apoi le-au urmărit viețile timp de mai bine de un deceniu. Aceștia au descoperit o legătură puternică între cât de deștept era o persoană și cât de mult câștiga - până când ajungea la un salariu de 600.000 de coroane (46.700 de lire sterline) pe an. După aceea, au analizat factori precum norocul, trecutul și personalitatea.

„De-a lungul unei dimensiuni importante a meritului – capacitatea cognitivă – nu găsim nicio dovadă că cei cu locuri de muncă de top care primesc salarii extraordinare sunt mai merituoși decât cei care câștigă doar jumătate din acești banii”, au observat cercetătorii. 

„Nu e nimic surprinzător. Trebuie doar să te uiți la postările de pe Twitter ale lui Elon Musk pentru a realiza că a fi obscen de bogat nu înseamnă automat a fi incredibil de inteligent”, notează Arwa Mahdawi în The Guardian. 

Totuși, având în vedere diferența de salarii în creștere între șefi și lucrători, studii ca acesta ar trebuie să atragă atenția. Diferența salarială dintre directorii generali și lucrătorii din SUA a crescut anul trecut la 670 la unu, de la 604 la unu în 2020. Pentru a pune asta în termeni mai tangibili, directorii executivi ai companiilor americane unde personalul este prost plătit au câștigat în medie 10,6 milioane de dolari, în timp ce muncitorul mediu a primit doar 23.968 USD. 

Disparitatea salarială nu este la fel de evidentă în Marea Britanie, dar este totuși gravă. O analiză de anul trecut a constatat că directorii executivi din FTSE 350 ar urma să încaseze de 63 de ori salariul mediu al lucrătorilor din companiile lor, în timp ce 43 de șefi din FTSE 350 au primit în 2020 un salariu mediu de peste 100 de ori mai mare decât cel al angajaților lor.

„Cum puteți justifica această diferență enormă de salarii? Nu se poate. După cum arată clar studii precum acesta, nu meritocrația este cauza diferențelor salariale, ci lăcomia pur și simplu”, mai notează Arwa Mahdawi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite