Modă de lux în alb şi negru, broderii complexe şi aplicaţii preţioase la Săptămâna Modei Haute Couture

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna Modei Haute Couture pentru toamnă-iarnă 2016/2017, desfăşurată la Paris, a dovedit încă o dată că luxul stă în detalii şi că aparenta simplitate înglobează sute de ore de muncă necesare pentru obţinerea unui produs de excepţie. Nonculorile au dominat colecţiile de lux, alături de motivele decorative cusute manual, care au accentuat eleganţa pieselor vestimentare perfect croite

În plină vară, între 3 şi 7 iulie, în capitala pariziană are loc anual unul dintre cele mai importante evenimente din industria modei, Săptămâna Modei Haute Couture, un prilej pentru branduri cu tradiţie în croitoria de lux să stabilească noi repere vestimentare, dar mai ales să ofere un spectacol al creativităţii şi expertizei în domeniu.

Nu întâmplător, directorul creativ al casei de modă Chanel, veteranul Karl Lagerfeld, a ales să dedice colecţia pentru sezonul de toamnă-iarnă oamenilor din spatele scenei. Cel supranumit „Kaiserul modei“ a mutat întreaga echipă de croitori a diviziei haute couture pe catwalk-ul amenajat la Grand Palais, din Paris, iar modelele au defilat printre maşini de cusut, mese de lucru şi suluri de materiale. Pentru o atmosferă cât mai apropiată de realitate, Lagerfeld şi-a rugat angajatele cu acul în mână şi centimetrul la gât să-şi vadă de treabă în faţa spectatorilor aşa cum o fac în fiecare zi în care lucrează la atelier.

image
image

Caftan Alberta Ferratti (stânga)                                                Ţinută Chanel (dreapta)

Gestul lui Lagerfeld nu a fost făcut doar de dragul spectacolului, ci s-a dorit un gest sincer de mulţumire faţă de oamenii dedicaţi, care muncesc şi 200 de ore pentru ca o piesă haute couture să parcurgă drumul de la etapa de creaţie până la cea de podium.

Rochiile de seară, cu talie joasă şi broderii florale, cele de cocktail, scurte până deasupra genunchilor, cu inserţii de fire argintii şi aurii, au fost completate de cizme şi mănuşi lungi, negre, menite să scoată în evidenţă detaliile creaţilor vestimentare, după cum au punctat editorii de modă ai revistei „Vogue“. Costumele cu pantaloni trei sferturi, largi, din tweed, împodobite de asemenea cu aplicaţii florale, au fost un alt element de noutate adus de Lagerfeld în colecţia sa.

Creaţiile tinereşti, pariul făcut de Dior

În ceea ce priveşte colecţia Christian Dior, tinerii designeri Lucie Meier şi Serge Ruffieux au reuşit încă o dată să arate că plecarea creatorului de modă Raf Simons de la cârma echipei de creaţie, în luna octombrie a anului trecut, nu a afectat cu nimic calitatea produselor. Şi cel mai important, după cum notează revista „Harper’s Bazaar“, piesele vestimentare nu au fost o copie palidă a stilului impus de fostul director al casei de modă franceze, ci au avut amprenta noii echipe de creaţie.

image
image

            Creaţie Dior (stânga)                                         Rochie Versace (dreapta)   

Simplitatea şi comoditatea au fost aspectele principale după care s-au ghidat designerii, aşa că manechinele au purtat exclusiv sandale romane cu talpă joasă, în timp ce combinaţiile de bluze şi fuste din tul, lungi sau până la genunchi, au fost definite de croieli tinereşti. De altfel, intenţia celor doi designeri a fost să se adreseze segmentului de cumpărătoare tinere, aşa că apariţia cămăşilor lungi, de tip trenă, cu vedere la abdomen, sau a tricourilor cu aplicaţii aurii şi argintii, băgate în fustelecloş,nu a fost surprinzătoare  .

image

                                                Creaţie Giambattista Valli 

Colecţia Atelier Versace a atras atenţia mai ales cu modelele de trenciuri din caşmir în combinaţii de culori ca verde mentă, roz prăfuit, negru sau grena, brodate cu perle sau paiete, talia fiind subliniată de cordoane late. La fel de apreciate de criticii de modă ai revistei „Vogue“ au fost rochiile drapate, croite pe corp, interesant finisate cu fâşii de materiale colorate, înnodate pe şolduri, în talie sau pe umăr, care au oferit un aspect modern şi elegant în acelaşi timp. Supermodelul Bella Hadid a strălucit într-o rochie de un roşu închis, cu mâneci lungi, care i-a subliniat silueta statuară.

În prezentarea Armani Privé au fost aduse în prim-plan catifeaua şi broderiile cu cristale Swarovski, sub forma rochiilor lungi, mulate, despicate în partea din faţă, cu decolteuri ample, sau a costumelor impecabil croite, cu pantaloni de tip şalvari sau pantaloni pană cu imprimeu alb-negru.

  Rochii din straturi de tul şi imprimeuri florale

Ţinutele în stil empire au caracterizat prezentarea designerului italian Gimabattista Valli, graţie mânecilor bufante şi lungi ale rochiilor, dar şi imprimeurilor cu flori delicate. În aceeaşi zonă de inspiraţie stilistică s-a încadrat şi talia înaltă, subliniată de cordoane subţiri, alături de creaţiile cu umeri evidenţiaţi. După cum a declarat, designerul a realizat colecţia cu gândul la împărăteasa Joséphine, consoarta împăratului Napoleon Bonaparte. Imaginea personajului istoric s-a regăsit atât în rochiile de dimensiuni uriaşe, construite din zeci de straturi de tul vaporos, cât şi în ţinutele diafane, unele continuate cu trenă, accesorizate cu broşe, cercei şi coliere spectaculoase, cu diamante.

image
image

   Rochie Alberta Ferretti (stânga)                                   Pardesiu Versace (dreapta)

Alberta Ferretti a lansat în 2015 o colecţie de lux în ediţie limitată, după cum a fost anunţată, iar anul acesta a revenit în cadrul Săptămânii Modei Haute Couture după trei ani de absenţă. Rochiile din mătase cu franjuri şi mărgele, sau cele cu aplicaţii de perle şi de cristale au fost piesele de rezistenţă ale prezentării, cu trimitere la moda anilor ʼ20, după cum a precizat creatoarea italiană de modă, citată de revista „Harper’s Bazaar“. Spectaculoase au fost şi rochiile de tip caftan, dar şi cele din voal transparent, cu broderii bogate, de inspiraţie florală, dispuse strategic pentru a acoperi sânii.

image
image

       Rochie Armani Prive (stânga)                      Creaţie Giambattista Valli (dreapta)

Casa de modă Valentino a încheiat spectaculos prezentările din cadrul Săptămânii Modei Haute Couture cu o colecţie dedicată omagierii a 400 de ani de la naşterea scriitorului englez William Shakespeare. „Creaţiile au fost inspirate de perioada elizabetană, prezentarea amintind de piese ca «Neguţătorul din Veneţia» sau «Romeo şi Julieta»“, după cum a subliniat criticul de modă Sarah Mower pentru revista „Vogue“ . Rochiile şi bluzele cu gulere înalte, cu volane şi mânci ample, dar şi robele lungi, inspirate de hainele clericilor, au conturat un stil anacronic şi spectaculos, oferind publicului povestea unei epoci prin intermediul hainelor teatrale care caracterizează zona modei haute couture.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite