FOTO Michelle Obama, Carla Bruni Sarkozy, Maria Băsescu, Elena Ceauşescu: ce ascunde garderoba unei Prime-Doamne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michelle Obama, alături de designerul Jason Wu şi de rochia pe care a purtat-o la balul de învestire a soţului său în funcţia de preşedinte, în 2009. FOTOGRAFII Guliver Getty, Reuters
Michelle Obama, alături de designerul Jason Wu şi de rochia pe care a purtat-o la balul de învestire a soţului său în funcţia de preşedinte, în 2009. FOTOGRAFII Guliver Getty, Reuters

Stilul vestimentar reprezintă o parte esenţială a imaginii publice afişate de soţiile şefilor de stat, lucru confirmat şi de interesul crescut pe care garderoba eclectică a Primei-Doamne a SUA, Michelle Obama, a suscitat-o recent în presa internaţională.

De unde provin şi cine plăteşte pentru ţinutele din garderoba fabuloasă a consoartei celui mai puternic om al planetei, preşedintele SUA? Aceasta a fost întrebarea la care au încercat să găsească un răspuns, săptămâna trecută, jurnaliştii agenţiei de ştiri Associated Press.

„Doamna Obama îşi plăteşte hainele. Pentru evenimentele oficiale publice sau cu semnificaţie istorică, precum vizitele de stat, ţinutele Primei Doamne pot fi oferite în dar din partea unui designer şi acceptate în numele Guvernului SUA. Apoi, hainele sunt păstrate în cadrul Arhivelor Naţionale“, a desluşit parţial misterul purtătorul de cuvânt al lui Michelle Obama, Joanna Rosholm.

În răspunsul oficial de la Casa Albă nu s-a precizat cât de des se întâmplă ca soţia preşedintelui să îmbrace creaţii donate sau câte dintre acestea ajung şi să fie stocate la Arhivele Naţionale. Clarificările venite din partea administraţiei prezidenţiale au arătat şi că Prima Doamnă a SUA nu obişnuieşte să împrumute haine de la designeri, ci le achiziţionează din propriile venituri. Pe de altă parte, publicaţia americană „Washington Post“ relata, în 2011, cum asistenta personală a lui Michelle Obama, Meredith Koop, negocia şi obţinea reduceri consistente, uneori cu până la 40% din preţul de vânzare, pentru creaţii de designer.

Cadouri care se întorc înzecit

Cu siguranţă, creatorii de modă se arată mai mult decât încântaţi să-i facă pe plac Primei Doamne, de vreme ce o singură ţinută îmbrăcată de Michelle Obama şi lăudată de criticii de modă impulsionează vânzările peste noapte. Realitate confirmată de cercetarea unui analist de la Şcoala de afaceri din New York, David Yermack, care a calculat beneficiul pe care Prima Doamnă l-a adus numai între noiembrie 2008 şi decembrie 2009 brandurilor purtate, analizând 189 de apariţii publice ale acesteia. Conform informaţiilor publicate în „The Harvard Business Review“, suma totală obţinută a depăşit orice aşteptări: 2,7 miliarde de dolari. Impactul pe care îl are la public stilul personal afişat de Michelle Obama s-ar datora diversităţii creaţiilor care compun garderoba acesteia, de la cele de designer la haine provenite de la firme accesibile americanului de rând.

Michelle Obama şi-a creat o imagine publică foarte accesibilă, dar dând în acelaşi timp oamenilor imaginea strălucitoare pe care o aşteaptă din partea unei prime doamne, sublinia cunoscutul critic de modă Robin Givhan, fost editor de modă la „Washington Post“ şi laureată a premiului Pulitzer.
obama

FOTO Michelle Obama şi rochia Talbots, în valoare de 189 de dolari (circa 6 milioane de lei) 

Astfel, Michelle Obama surprinde adesea prin ţinute procurate de la retaileri vestimentari precum H&M, Talbots, Gap sau ASOS, purtate ca atare sau în combinaţie cu piese de la designeri renumiţi.

Pe urmele lui Jackie Kennedy

Atenţia acordată de Michelle Obama vestimentaţiei o apropie de exemplul oferit de Jacqueline Kennedy, deşi fosta Primă Doamnă a SUA era fidelă unui stil care aducea aminte de rafinamentul tipic francez, după cum se arată în „Vogue“ SUA. 

JFK

FOTO Jacqueline Kennedy a ales o rochie Dior, creaţie a lui Guy Douvier, pentru o cină de stat oferită la Casa Albă, la 11 mai 1962  

Hubert de Givenchy era creatorul de casă al lui Jackie, dar soţia lui JFK apela şi la ţinute Chanel şi Dior, alegeri inspirate de anii de studiu petrecuţi la Sorbona, în Franţa. La fel de elitiste au fost percepute de marele public şi alegerile vestimentare ale Carlei Bruni Sarkozy, o împătimită a casei Dior.

În opinia criticului de modă Alin Gălăţescu, Carla Bruni a fost de departe cea mai spectaculoasă prezenţă din ultimii ani, în ceea ce priveşte filiera franceză, din moment ce alte nume de prime doamne ale Franţei nu prea au existat din punct de vedere vestimentar. „Bruni a ştiut să-şi contureze o imagine foarte apropiată de modelul Jackie Kennedy, cu ţinute amintind de anii ’60, pantofii cu talpa joasă, până la taioarele drepte, sobre, liniare, în contrast cu personalitatea sa rebelă“, adaugă Gălăţescu.

bruni

FOTO Carla Bruni Sarkozy, fidelă casei Dior 

Totuşi, Michelle Obama este cea care a reuşit să readucă în atenţia lumii întregi alegerile vestimentare inspirate şi interesante, după mult timp în care alte prezenţe nu prea au reuşit să iasă în evidenţă, observă criticul de modă Alin Gălăţescu.

Michelle Obama este, poate, cea mai preocupată de zona vestimentară, de la Jacqueline Kennedy încoace. Celelalte prime doamne americane au avut, mai degrabă, imaginea de „mame ale patriei“, poate şi pentru că erau destul de în vârstă sau aveau un stil apropiat de cel al Reginei Marii Britanii, observă Gălăţescu.   

Pret-a-porter elegant şi de calitate

Dacă vorbim despre ingeniozitate, Prima Doamnă a SUA atrage atenţia şi datorită creaţiilor pe care le etalează la evenimente istorice, cum au fost rochiile semnate Jason Wu, purtate în 2008, respectiv 2013, la balurile de învestire a soţului său în funcţia de preşedinte al SUA. Nu mai puţin de 20.000 de dolari se pare că ar fi preţul estimativ al celor două ţinute, scrie publicaţia americană online „Huffington Post“.

obama

FOTO Rochia semnată Jason Wu, îmbrăcată de Michelle Obama la balul de inaugurare pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte al soţului ei, în 2013 

Tânărul designer Jason Wu îi datorează succesul în afaceri clientei de la Casa Albă, alături de care a şi pozat când rochia din şifon, pe un singur umăr, croită special pentru ceremonia de învestire din 2008, a ajuns în colecţia Arhivelor Naţionale, la Institutul Smithsonian din Washington, locul unde se păstrează ţinutele purtate de toate fostele prime doamne ale SUA la balurile de inaugurare. Nu în ultimul rând, Michelle Obama are darul de a echilibra balanţa optând atât pentru ţinute realizate de tineri designeri, cât şi pentru cele semnate de creatori consacraţi.

Un exemplu recent este rochia Carolina Herrera, în valoare de 12.000 de dolari, îmbrăcată în luna februarie a acestui an la dineul organizat la Casa Albă în onoarea actua-lului preşedinte al Franţei, François Hollande. Din nou, a fost vorba despre o donaţie, după cum precizează Associated Press.

obama

FOTO Rochia de bal Carolina Herrera pe care doamna „O“ a îmbrăcat-o în luna februarie a acestui an

„Michelle Obama nu optează neapărat pentru ideea de brand de lux absolut, de tipul Louis Vuitton, pentru că americanii sunt centraţi mai degrabă pe calitate, de aceea s-a îndreptat către un prêt-à-porter elegant şi de foarte bună calitate. Apoi, Prima Doamnă a avut inspiraţia, îndrumată de stiliştii săi, de a colabora cu designeri foarte tineri, precum Jason Wu sau Alexander Wang. Aceasta a fost o dovadă de creativitate şi de armonie, care i-a permis şi introducerea unor elemente, accesorii, ţinute ale unor branduri accesibile. A vrut să arate că nu alege anumite creaţii pentru că sunt elitiste, ci pentru că sunt de calitate, în primul rând“, punctează Gălăţescu.

Din păcate nu se pot spune prea multe despre stilul vestimentar ale primelor doamne din România, de după ’89. Maria Băsescu este o prezenţă discretă, rafinată, oarecum conservatoare, inclusiv prin felul în care se îmbracă, preferând ţinutele clasice, elegante, după cum observă Alin Gălăţescu.

basescu

FOTO Maria Băsescu preferă compleurile clasice

Maria Băsescu este văzută ca fiind cea mai potrivită de până acum cu rolul de Primă Doamnă. Mai ales că a avut şi antitezele care i-au oferit sprijin în conturarea acestei imagini. Soţul este văzut ca primitiv, iar oponenta la nivel de percepţie publică, Elena Udrea, este mult prea sexy, chiar vampă, şi exagerat de glamour în stil. De aceea, Maria Băsescu a ieşit foarte bine din această ecuaţie“, în opinia lui Gălăţescu.

Creatoarea de modă Liza Panait îi asigură Primei Doamne din România multe dintre taioarele şi jachetele pe care le îmbracă la diverse ocazii publice, dar şi Anca Maxim, cea la care a apelat şi pentru ţinutele purtate în ziua nunţii Elenei Băsescu, în 2012.     

Elena Ceauşescu, pasionată de Chanel şi de blănuri rare

Elena Ceauşescu a fost recunoscută pentru pasiunea pe care o nutrea faţă de modă. Adora hainele de blană, ceea ce explică şi colecţia de peste 40 de piese pe care o avea, şi iubea creaţiile Chanel, dar îmbrăca replici ale acestora, confecţionate la fabrica APACA. Pantofii erau făcuţi pe comandă la Guban, în Timişoara.

ceausescu
  Elena Ceauşescu avea comportamentul unui ţăran ajuns. Îşi lua ce era la modă, ce afla de la alte persoane că ar fi bine să deţină, lucruri care epatau, cum erau şi blănurile rare din vestita colecţie, fără a fi condusă de un gust propriu. Era o primitivă şi îi plăcea Chanel doar pentru că auzise des numele ăsta. Fura idei de peste tot, se lăsa ghidată şi de persoane care ştiau despre ce este vorba în modă. În acelaşi timp aveam şi noi Institutul de Modă, unde se aflau oameni de calibru, iar Guban şi APACA rivalizau la acel moment cu producători importanţi din Marea Britanie sau Franţa, observă Gălăţescu.  

Interpreta de limbă engleză a tovarăşei, Violeta Năstăsescu, a avut şi rolul de consilier în ceea ce priveşte regulile de ţinută şi protocol în călătoriile peste hotare unde i-a însoţit pe soţii Ceauşescu. În volumul memorialistic „Elena Ceauşescu. Confesiuni fără frontiere“, publicată la Editura Niculescu, aceasta îşi aduce aminte de atenţia deosebită pe care Elena Ceauşescu o acorda vizitelor oficiale. „Întreba care este protocolul, ce trebuie să îmbrace, ce trebuie să facă, dacă e prea mult, dacă e prea puţin, se interesa de doamnele cu care urma să se întâlnească, le ştia biografia. La întâlniri, le studia atent, să vadă cum se comportă, cum sunt îmbrăcate“, se arată în paginile cărţii. 

ceausescu

FOTO Colecţia de blănuri a Elenei Ceauşescu 

Vizitele de stat reprezentau tot atâtea ocazii pentru îmbogăţirea garderobei, când Elena Ceauşescu cumpăra chiar ea bijuterii din capitalele prin care ajungea, dar la fel de mult se bucura şi de cadourile preţioase oferite de diverse oficialităţi. Un exemplu este colierul de perle primit de la Imelda Marcos, fosta Primă Doamnă din Filipine.

Prima Doamnă în modă

Soţia unui şef de stat are un rol esenţial în jocul scenei diplomatice, iar în momentul în care o întreagă lume este cu ochii pe tine, îţi analizează şi interpretează fiecare apariţie publică, stilul vestimentar devine o „armă“ cu efecte deloc de neglijat. Prima Doamnă a SUA este un exemplu în acest sens şi, după cum observa „The New York Times“, Michelle Obama se îmbracă pentru a câştiga.

Statutul de Primă Doamnă obligă la o studiere atentă a codului vestimentar, acesta fiind motivul pentru care, de multe ori, se preferă o abordare mult prea clasică, care fereşte de eventuale gafe, dar trece neobservată, zonă de siguranţă vestimentară caracteristică şi pentru Maria Băsescu.

Jacqueline Kennedy a riscat şi a devenit un fashion icon, aşa cum îi numesc americanii pe cei care scriu istorie în cartea modei, iar eleganţa şi rafinamentul şic i-au câştigat un loc şi în inimile celor din popor. De aceea, Jackie a şi rămas un reper pentru clubul select, destul de restrâns, al Primelor Doamne care ştiu să-şi poarte hainele.
Carla Bruni Sarkozy a avut avantajul că a coborât de pe podiumul de defilare direct în rolul de Primă Doamnă a Franţei, dar criticii de modă îi reproşează că şi-a făcut o uniformă din ţinutele Dior, aşteptând de la ea mai multă imaginaţie. În acest timp, Michelle Obama trece cu brio testele modei şi impune un nou stil la nivel prezidenţial: susţine designerii tineri şi nu se sfieşte să îmbrace ţinute de până într-o sută de dolari, alternând fericit între modern, sofisticat şi casual-elegant. ;

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite