Descoperire uimitoare în Egipt. O tumoare ce datează de acum 3.000 de ani, găsită în pelvisul unei femei

0
Publicat:

O tumoare cu dinți a fost găsită în pelvisul unei egiptene, care a murit în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, împreună cu un inel pentru a o proteja de durere. Descoperirea uimitoare a avut loc în Egipt.

Descoperire uimitoare în Egipt FOTO Adevărul
Descoperire uimitoare în Egipt FOTO Adevărul

Tumoarea, cunoscută sub numele de teratom, a fost descoperită alături de un inel despre care se credea că are puteri magice și apăra împotriva durerii, relatează Yahoo News.

Descoperirea din Cimitirul North Desert din Amarna, Egipt, ar putea face lumină asupra modului în care egiptenii antici s-au confruntat cu bolile, a declarat pentru Insider Gretchen R. Dabbs, profesor de bioarheologie la Southern Illinois University Carbondale.

Rămășițele au aparținut unei femei care a murit la o vârstă cuprinsă între 18 și 21 de ani, potrivit studiului de caz, publicat în Jurnalul Internațional de Paleopatologie.

Nu știm ce a ucis-o pe femeie”, potrivit lui Dabbs, care a fost autorul principal al studiului. „Cu toate acestea, este posibil să fi suferit de dureri din cauza teratomului din ovare”, a spus specialistul.

tumora cu dinti egipt jpg

Un tip foarte rar de tumoare

Teratoamele sunt un tip foarte rar de tumoare care apar și astăzi. Sunt formate dintr-un tip de celulă care uneori se poate dezvolta spontan în alte părți ale corpului, ceea ce înseamnă că pot cuprinde păr, dinți, oase sau mușchi.

Tumorile sunt în mare parte benigne, dar uneori pot provoca durere și probleme cu concepția. Chiar și astăzi, ele trec adesea complet neobservate.

Este posibil ca acest teratom să o fi deranjat pe femeia egipteană acum 3.000 de ani. A fost îngropată cu inele pe mâna stângă, care au fost plasate deasupra tumorii. În timp ce plasarea mâinii este obișnuită pentru astfel de înmormântări, unul dintre inele poate să nu fie: acesta purta simbolurile lui Bes, o zeitate asociată în mod obișnuit cu nașterea, fertilitatea și protecția. Inelul poate însemna că ea îl invocă pe Bes pentru a o scăpa de durerea”, a spus Dabbs.

Primul caz descoperit în Africa

Deși un teratom poate părea grotesc, pentru un arheolog este o descoperire rară. Majoritatea tumorilor sunt făcute din țesuturi moi, așa că, dacă corpul nu este păstrat, acestea tind să dispară în timp. Dar oasele și dinții ciudați ai teratoamelor pot fi identificate cu ușurință chiar și 3.000 de ani mai târziu.

Acesta este doar al cincilea caz de teratom ovarian matur găsit într-un sit arheologic și primul caz descoperit în Africa.

Acest lucru este important. O oarecare medicină egipteană antică a fost consemnată în literatura scrisă, dar asta ne spune doar modul în care elita, care putea avea acces la acest tip de tratament de vârf, s-a confruntat cu boala. Această femeie a fost însă înmormântată într-un cimitir destul de modest”, arată specialiștii.

S-ar putea afla și identitatea femeii

Amarna a fost un oraș care a fost locuit doar 15 până la 20 de ani, iar populația orașului probabil nu era bogată. Statura lor destul de mică, de exemplu, sugerează că trebuie să se fi confruntat cu foametea în mod regulat, a mai spus Dabbs.

Deși femeia din cel mai recent studiu a fost înmormântată într-unul dintre cele mai mari morminte din cimitir, era puțin probabil să fi făcut parte din oamenii cei mai bogați ai țării.

„Lucrurile de genul acesta ne oferă mici piese ale puzzle-ului, pentru a înțelege cum au trăit acești oameni. Cum a fost afectată experiența lor de viață de condițiile medicale și traume? Cum au tratat rănile? Au invocat diferiți zei pentru diferite tipuri de răni?” spune Dabbs.

Examinările ulterioare ale rămășițelor ar putea descoperi cauza morții acestei femei și, eventual, identitatea ei, a spus el.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite