Ce se mai sărbătoreşte de 1 Iunie: Ziua Mondială a Laptelui şi Ziua Mondială a Părinţilor

0
0
Publicat:

La nivel internaţional, 1 iunie nu marchează doar Ziua Copilului. Tot la această dată, începând din anul 2001, ONU a instituit Ziua Mondială a Laptelui şi, din 2012, Ziua Mondială a Părinţilor.

Foto arhivă
Foto arhivă

Pentru a recunoaşte importanţa laptelui ca aliment global şi pentru a sărbători sectorul lactatelor, Organizaţia Naţiunilor Unite, Departamentul pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO – „Food and Agriculture Organization”) a declarat data de 1 iunie drept Ziua Mondială a Laptelui.

Acest eveniment anual s-a extins în peste 40 de ţări şi continuă să crească şi în fiecare an beneficiile laptelui şi ale produselor lactate au fost promovate în mod activ în întreaga lume, inclusiv modul în care produsele lactate sprijină mijloacele de trai pentru aproximativ un miliard de oameni.

Tema din 2024 a Zilei Mondiale a Laptelui se concentrează asupra celebrării rolului vital pe care îl joacă produsele lactate în furnizarea unei nutriţii de calitate pentru a hrăni oamenii. Lactatele reprezintă un aliment accesibil şi bogat în nutrienţi şi o parte esenţială a dietelor echilibrate din întreaga lume, informează Agerpres.

Ziua Mondială a Părinţilor

La 17 septembrie 2012, printr-o rezoluţie unanimă, ONU a hotărât că, pentru rolul  esenţial pe care părinţii îl au în creşterea şi educaţia copiilor, merită şi ei să aibă o zi a lor. Şi ce dată ar fi fost mai potrivită dacă nu tot 1 Iunie, ca să fie o sărbătoare deplină?

„Ziua dedicată părinţilor înseamnă exprimarea preţuirii faţă de părinţii responsabili de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor faţă de copii şi pentru sacrificiile făcute pe tot parcursul vieţii”, se subliniază în document.

Un studiu derulat de Reveal Marketing Research, publicat pe 30 mai 2024, spune  că cele mai costisitoare aspecte în creşterea unui copil includ educaţia (72%), hainele şi încălţămintea (66%), alimentaţia (59%) şi activităţile extraşcolare (53%). Referitor la modalităţile prin intermediul cărora părinţii îşi arată dragostea şi recunoştinţa faţă de copii, 70% preferă să folosească cuvinte de încurajare şi afecţiune, 60% îşi dedică timpul pentru a petrece momente de calitate împreună, 57% oferă sprijin emoţional şi educativ, în timp ce 34% îşi exprimă dragostea prin intermediul cadourilor şi surprizelor.

Tema propusă de ONU în acest an cu ocazia Zilei Mondiale a Părinţilor este jocul şi importanţa lui în dezvoltarea psihică şi fizică a copiilor. Astfel, la pagina de internet https://www.unicef.org/parenting/playbox, pot fi descoperite materiale care subliniază importanţa jocului şi oferă idei de joacă pentru diverse momente.

Există şi anumite state care aniversează Ziua Mondială a Părinţilor la alte date calendaristice. În SUA, Ziua Părinţilor este marcată, anual, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, conform unei iniţiative din 1994. Republica Coreea celebrează Ziua Părinţilor la 8 mai, iar în Filipine, Ziua Părinţilor este marcată pe 1 decembrie.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite