Ce să faci când găsești alimente expirate: Ghid pentru a evita risipa alimentară
0Se întâmplă frecvent să găsim alimente expirate în frigider sau prin dulapuri, în timp ce regulile generale ne îndrumă să aruncăm produsele care au depășit termenul de valabilitate, realitatea este că nu toate alimentele sunt periculoase imediat ce expiră.
Deși data limită de consum este importantă, nu toate alimentele devin periculoase imediat ce expiră. Multe produse se păstrează sigure pentru mai mult timp dacă sunt corect conservate. Totuși, din teama de toxiinfecții alimentare, adesea aruncăm mâncare încă bună. Cunoașterea corectă a termenelor de valabilitate ne poate ajuta să evităm risipa alimentară.
Data limită de consum apare pe etichetele alimentelor sub forma „A se consuma până la data de...”. Acest termen este crucial pentru produsele care se strică rapid, cum ar fi carnea proaspătă, peștele, mezelurile, unele lactate și alimentele semi-preparate. Nu este recomandat să consumi aceste produse după data limită, deoarece riscul de toxiinfecții alimentare crește considerabil, potrivit revistei Sănătatea de Azi.
Data limită de consum optim este indicată pe etichete ca „A se consuma de preferință înainte de...”. Alimentele etichetate astfel, cum ar fi biscuiții, ciocolata și cerealele, pot fi consumate și după această dată fără a pune sănătatea în pericol, chiar dacă își pot schimba gustul sau textura.
Însă, aceste reguli se aplică doar produselor nedeschise. După deschidere, deteriorarea alimentelor se accelerează din cauza expunerii la aer, umiditate și contaminanți. Indiferent de data de expirare, verificați întotdeauna aspectul, culoarea și mirosul produselor. Dacă observați ceva suspect, nu le consumați, chiar dacă sunt încă în termen.
Ce alimente poți consuma și ce trebuie să eviți
Lapte: Dacă ambalajul nu a fost deschis, laptele poate fi consumat până la 2-4 săptămâni după expirare, dacă a fost păstrat corect. După deschidere, consumă-l în 2-3 zile și verifică mirosul și gustul. Nedesfăcut, laptele UHT se poate păstra la temperatura camerei, iar după deschidere numai la frigider.
Iaurt: Iaurtul nedesfăcut, păstrat la frigider, poate fi consumat la 1-2 săptămâni după expirare. Totuși, evită-l dacă observi modificări ale gustului, aspectului sau dacă ambalajul este bombat.
Brânză: Brânzeturile tari pot fi consumate și câteva săptămâni după data expirării. În schimb, brânza de vaci și brânzeturile proaspete trebuie consumate până la data limită.
Ouă: Ouăle păstrate la frigider pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare. Verifică-le prin testul cu apă: dacă plutesc, este mai bine să le arunci. În schimb, budincile sau cremele cu ou nu pot fi consumate după data de expirare
Carne și mezeluri: Aceste alimente trebuie consumate până la data limită. Mezelurile afumate sau deshidratate pot rezista câteva săptămâni după expirare, dar carnea proaspătă trebuie verificată atent pentru miros și culoare. Mezelurile, carnea, peștele și fructele de mare trebuie consumate înainte de data de expirare pentru a evita intoxicațiile alimentare. Prepară bine termic carnea pentru a elimina bacteriile.
Fructe și legume: Poți consuma fructele și legumele care nu sunt putrezite, îndepărtând părțile stricate.
Orez, paste făinoase, biscuiți: Aceste produse uscate se păstrează bine pentru un an sau mai mult dacă sunt depozitate într-un loc uscat și etanș. Biscuiții și cerealele pot fi consumate și la două luni după expirare, dacă nu sunt deteriorate.
Conserve: Acestea sunt sigure pentru consum încă un an după data limită, cu condiția ca ambalajul să fie intact.
Produse congelate: Alimentele congelate pot fi consumate până la un an după expirare, dar nu trebuie recongelate după decongelare.
Mucegaiul: Aruncăm totul sau doar partea afectată?
Dacă observi mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață, aruncă întregul produs. Mucegaiul poate produce micotoxine periculoase care se răspândesc în întregul aliment, chiar dacă nu sunt vizibile și zonele par neafectate. Prin urmare, îndepărtarea doar a părții mucegăite nu este suficientă.
Deși data limită de consum este importantă pentru siguranța alimentară, nu toate alimentele expirate sunt riscante. Verifică starea produselor, respectă recomandările de păstrare și evită risipa alimentară prin utilizarea corectă a alimentelor expirate atunci când este sigur să o faci. În acest fel, vei economisi bani și vei evita să arunci mâncare la gunoi.