Când le spunem copiilor că Moș Crăciun și Zâna Măseluță sunt personaje imaginare. Ce spun experții în sănătate mintală

0
0

Moș Crăciun, Iepurașul de Paște și Zâna Măseluță sunt doar câteva dintre personajele îndrăgite de copii. Mulți părinți se întreabă însă când este potrivit să le spună copiilor că acestea nu există.

Copiii cred în magie FOTO Shutterstock
Copiii cred în magie FOTO Shutterstock

Fiecare părinte își cunoaște copilul și simte când e momentul să schimbe povestea despre Moș Crăciun cu cea despre generozitate. Important e să fim atenți la nevoile copiilor și să nu le confundăm cu ale noastre, spun experții în parenting și sănătate mintală. Dacă copilul dorește să păstreze magia, nu va insista cu întrebările.

Toată lumea trebuie să crească la un moment dat

Fie că ne place sau nu, toată lumea trebuie să „crească” la un moment dat. Ar trebui părinții să spună copiilor adevărul despre Moș Crăciun și despre alte personaje imaginare?

Jennifer Kelman, terapeut și asistent social clinic autorizat la JustAnswer.com, spune că societatea se grăbește adesea să-i facă pe copii să crească prea repede: asta include întreruperea „magiei care este un semn distinctiv al copilăriei”.

Nu există așa ceva, să fii prea bătrân pentru a crede în Moș Crăciun, în Iepurașul de Paște și în Zâna Măseluță”, spune Kelman pentru Yahoo Life.

Copiii trebuie lăsași să-și dea seama singuri, în loc să primească vestea de la părinți. Atât de mulți îi grăbesc pe copii să crească mai repede prin astfel de momente, dar cu ce preț?

Însă dr. Sheldon Zablow, un psihiatru pentru copii din San Diego, California, are o perspectivă diferită asupra responsabilității părinților atunci când vine vorba de imaginație.

„Este mai important pentru bunăstarea emoțională a unui copil să se poată baza pe părintele său pentru a reflecta asupra realității decât să trăiască în lumea ființelor imaginare”, spune Zablow.

Urmează indiciile copilului!

Dacă un părinte își înșală copilul în legătură cu Zâna Măseluță, Moșul sau Iepurașul de Paște, ar putea perturba fundamentul sănătatea emoțională pe termen lung a copilului său.

Experții sunt de acord că trebuie să aibă loc discuții despre simulare între părinte și copil. În timp ce copiilor li se pot spune în mod inevitabil anumite adevăruri, părinții trebuie să urmeze indiciile copilului lor pentru a determina când sunt gata să accepte și să înțeleagă realitatea personajelor îndrăgite din copilărie.

Brandy Bocchino, o mamă a doi copii din Powdersville, S.C., povestește pentru YahooLife despre momentul în care fiica ei de 6 ani și-a pierdut un dinte în vacanță, la Walt Disney World, și a insistat să o găsească pe Zâna Măseluță.

S-a convins cumva pe ea însăși (și pe noi) că Zâna este prietenă cu Clopoțelul, așa că a trebuit să-i cerem să-și dea cuvântul că o va anunța pe aceasta să vină să ia dintele de la Grand Floridian (hotelul în care stătea familia)”, își amintește ea.

Este copilul gata să înțeleagă?

Așteptați până când copilul dumneavoastră este gata să învețe adevărul

Problema cheie nu este atât când să dai vestea copilului tău, cât mai degrabă când este copilul tău gata să înțeleagă că Moș Crăciun (sau un alt personaj magic) nu este real”, spune dr. Helen Egger, de la furnizorul virtual de sănătate mintală pentru copii Little Otter.

Copiii vor reacționa diferit atunci când acceptă că Moșul (sau o altă creatură imaginară) nu este reală”, spune Egger.

"Unii copii vor fi realiști. Alții vor avea emoții mari. Unii se vor simți adulți. Este în regulă ca copilul tău să se simtă supărat”, adaugă ea.

Datoria ta ca părinte este să asculți, să recunoști, să accepți și să empatizezi cu sentimentele copilului tău, nu să îi spui cum sau ce ar trebui să simtă”.

Ally Dorrough, o mamă a doi copii din Foley, spune că fiii ei, de 5, și 7 ani, încă mai cred în Moș Crăciun și nu o deranjează deloc

.„Deși știu că această magie s-ar putea șterge în curând, este ceva special să-i vezi radiind de bucurie, în special Crăciun”, spune Dorrough.

Există beneficii în a crede

În timp ce majoritatea părinților par reticenți în a rispi magia, experții spun că este în regulă: implicarea imaginației copilului are efecte pozitive asupra creativității și abilităților generale.Wendy Kovacs Cortes, profesor adjunct în Departamentul de Terapie de cuplu și familie de la Universitatea Adler, spune că „nu există un moment anume potrivit sau greșit”. „Cercetările sugerează că a crede în magie are beneficii pe termen lung pentru sănătate mintală a copiilor.”

Speranța mea pentru copii este să devină adulții care încă mai cred că există ceva magie în lume”, adaugă Kovacs Cortes. 

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri