Artefacte jefuite și vândute ilegal, restituite de către justiția americană statului Nepal

0
Publicat:

Justiţia newyorkeză a restituit luni Nepalului patru artefacte jefuite şi vândute ilegal, în valoare de un milion de dolari, în cadrul unei anchete internaţionale începute în 2011 împotriva unui traficant indiano-american condamnat în India şi pe care Statele Unite vor să îl judece, informează AFP, conform Agerpres.

capul zeitatii hinduse Bhairava
Zeitatea hindusă Bhairava. Foto Wikipedia

Procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat într-un comunicat că a restituit autorităţilor nepaleze patru "piese magnifice", printre care măşti de bronz reprezentând-o pe zeitatea hindusă Bhairava (o manifestare a lui Shiva), datând din secolul al XVI-lea.

O statuie a zeiţei Durga, furată din Nepal şi descoperită la New York la începutul anilor 2000, a fost, de asemenea, restituită

În cadrul unei ceremonii, consulul general nepalez Bishnu Prasad Gautam a salutat "returnarea acestor patru capodopere exportate ilegal, un pas important pentru Nepal în direcţia păstrării patrimoniului său cultural şi a comorilor sale istorice".

Aflat în vizorul justiţiei newyorkeze, traficantul de artă indiano-american Subhash Kapoor este considerat "unul dintre cei mai activi de pe planetă", reţeaua sa furând artefacte în principal din Asia de Sud-Est şi din Asia de Sud pentru a le vinde apoi în galeria sa de artă din Manhattan.

Kapoor este ţinta, de mai bine de zece ani, a unei anchete a justiţiei americane denumite "Hidden Idol".

Arestat în 2011 în Germania şi trimis în India, unde a fost închis de atunci, el a fost judecat şi condamnat în noiembrie 2022 la 13 ani de închisoare 

Inculpat în absenţă în Statele Unite în 2019 şi reclamat la New Delhi de către instanţele din New York împreună cu alte persoane pentru "conspiraţie în vederea traficului de opere de artă furate", Kapoor a negat întotdeauna acuzaţiile care i se aduc.

"Extrădarea lui Kapoor este în aşteptare", a indicat Bragg, care a calculat că serviciile sale au recuperat 2.500 de artefacte din reţeaua lui Kapoor, în valoare de 143 de milioane de dolari, începând din 2011.

Parchetul din Manhattan desfăşoară din 2017 o campanie de restituire a operelor de artă.

Sub egida procurorului Bragg de aproape doi ani, peste 1.000 de artefacte în valoare de 225 de milioane de dolari au fost restituite unui număr de peste 20 de ţări, printre care Cambodgia, China, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia şi Italia.

New York-ul este un centru de trafic, mai multe opere de artă fiind confiscate în ultimii ani de la muzee şi de la colecţionari.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite