„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul

0
Publicat:

Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.

Jacheta maro realizata din cel mai scump fir textil din lume    Sursa foto: Arhiva RCW
Jacheta maro realizata din cel mai scump fir textil din lume Sursa foto: Arhiva RCW

În universul luxului și al exclusivității, există o lână ce strălucește cu o lumină aparte - firul de Vicuña. Un secret bine păstrat al naturii, recoltat o dată la doi sau trei ani, acest fir prețios ridică standardele eleganței la cote inimaginabile.

Nu se află în cantități abundente pe piață, iar această caracteristică, alături de procesul meticulos de recoltare, contribuie la prețul său exorbitant, fiind comercializat la gramaj. Astfel, firul de Vicuña este cel mai rar, fin şi scump fir din lume.

Dacă firul de cașmir are 16-18 microni grosime, Vicuña are 12 microni. Şi preţul este pe măsură: gramul de fir costă cât gramul de aur. De exemplu, o bobină de 600 de grame se vinde la suma de 8.000 de euro.

Firul se cumpără la gram. După ce îl obții, ca producător, trebuie să ai grijă cum îl prelucrezi, iar procesul de producție este dificil. Noi de asta îl producem, pentru că vrem să știe clienții noștri că putem și noi să îl prelucrăm. Practic, este o demonstrație de profesionalism”, explică Amalia Șerban, fondator companie de tricotaje.

O poveste de eleganță și prestigiu regal

Firul de Vicuña a fost dintotdeauna protejat și rezervat exclusiv familiilor cu sânge regal. „Era numită pe vremea incașilor lâna zeilor și numai familia regală avea voie să poarte acest fir”, ne explică experții în industria textilă.

„Lâna de aur” provine din blana unui animal care trăiește la mari altitudini în Munții Anzi, așa că, în mod firesc, obținerea unui astfel de fir este foarte dificilă, nefiind suficient să ai doar banii necesari achiziției, ci și credibilitatea că ai suficientă pricepere pentru a prelucra un fir atât de subțire.

Blana acestui animal este formată din peri deși și foarte fini, care apără de frigul cumplit de la altitudine. Și acum Vicuña este un animal protejat, iar cantitatea de fir recoltată o dată la doi sau trei ani este extrem de limitată.

Vicuña, animal protejat  FOTO Shutterstock
Vicuña, animal protejat FOTO Shutterstock

Un pulover din Vicuña se găsește pe piață la prețuri care încep de la trei mii de euro până la zeci de mii de euro. Cantitatea de fir este extrem de limitată, la nivel mondial. (...) Se găsește greu și dintr-un alt punct de vedere: marii producători de tricotaje încearcă să cumpere toată producția existentă, așa că este dificil să cumperi acest fir”, adaugă Amalia Șerban. 

Jacheta de 8.000 euro

În 2023, la Romanian Creative Week, evenimentul care, la nivel european, adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, Amalia Șerban a adus, la Iași, în expoziție, o jachetă cu mânecă scurtă, tricotată din cinci fire naturale diferite, astfel încât vizitatorii să poată vedea diferența dintre fire. Astfel, expoziția a cuprins același model de jachetă, confecționat din lână, lână merinos, cașmir natural, iac și vicuna. Prețul jachetei era de 8.000 de euro.

Achiziția unei haine din Vicuña este, până la urmă, o formă de quiet luxury. Oamenii care investesc în obiecte vestimentare realizate din acest fir foarte fin înțeleg, de fapt, sensul unui obiect de lux autentic, ce transmite, de fapt, un mesaj despre calitate, care nu se vrea a fi demonstrativ”, subliniază Amalia Șerban. 

Amalia Șerban_designer   Sursa foto: Arhiva RCW
Amalia Șerban_designer Sursa foto: Arhiva RCW

Lumea luxului în universul textilelor

În universul textilelor de lux, firul de Vicuña nu este singurul reprezentant al eleganței supreme. Alături de acesta, există și alte materiale ce încântă și impresionează prin rafinamentul și calitatea lor excepțională. Un alt nume consacrat în lumea luxului este cașmirul, cunoscut pentru finețea sa.

Cu o istorie ce se întinde pe mii de ani, cașmirul provine din lâna caprelor din regiunea Kashmir (o regiune muntoasă controversată la graniţa dintre India şi Pakistan), iar procesul meticulos de producție și prelucrare îi conferă o valoare inegalabilă. Cu toate acestea, în ciuda prestigiului său, cașmirul este eclipsat în ceea ce privește raritatea și prețul de firul de Vicuña.

În același registru al luxului se înscrie și mătasea, un material etern asociat cu nobilimea și eleganța. Obținut din coconul viermilor de mătase, acest material este cunoscut pentru strălucirea sa distinctivă și pentru textura delicată. Cu toate acestea, și mătasea este depășită în raritate și preț de firul de Vicuña.

Printre materialele textile cele mai scumpe este şi lâna Cervelt, obţinută din blana cerbului Cervelt, specific zonei din Noua Zeelandă. Este un produs foarte fin, un amestec delicat de caşmir şi mătase, fiind de 200 de ori mai rar ca aurul şi de două ori mai rar ca diamantele. Aşadar, vorbim de un material textil extrem de scump şi deosebit. Alte tipuri de lână de calitate superioară, care se situează printre cele mai scumpe materiale textile, sunt şi lâna de Alpaca, foarte fină şi hipoalergenică şi lâna de cămilă, foarte călduroasă şi uşoară, dar şi foarte sensibilă.

Experții în industria textilă spun că dacă vorbim de îmbrăcăminte de gală sau pentru evenimente unice în viaţă, dantela trebuie adusă în discuţie neapărat. Este un material fin făcut din mătase, bumbac sau materiale sintetice şi se diferenţiază prin modul de coasere. Printre cele mai scumpe materiale de dantelă se află dantela Alencon şi dantela Chantilly.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite