Generaţia răsfăţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărăturile făcute la impuls oferă fericire doar pe moment
Cumpărăturile făcute la impuls oferă fericire doar pe moment

Tinerii de 25-35 de ani, care s-au maturizat în vremea boomului economic, îşi refuză foarte greu plăcerile vieţii, chiar dacă acest lucru înseamnă să se îngroape în datorii. Specialiştii în finanţe personale, dar şi autoriţăţile care aplică măsuri de austeritate cer cumpătare din partea celor care au luat credite şi care îşi doresc în continuare să cumpere oricât de mult, indiferent de consecinţe.

Mai mult, experţii cred că singurul mod în care poţi să-ţi ţii în frâu pornirile de a cheltui tot mai mult este să-ţi administrezi responsabil finanţele. Ceea ce nu iau în calcul aceştia este stilul de viaţă al unei generaţii întregi care s-a obişnuit să obţină orice îşi doreşte, oricând îşi doreşte, indiferent de urmări.

Cele care susţin acest trend sunt femeile. De fapt, noua generaţie de femei de carieră care muncesc din greu, care fac multe lucruri în acelaşi timp şi pentru care un răsfăţ extravagant, cu o rochie de firmă sau cu o bijuterie scumpă, condimentează viaţa agitată din fiecare zi. Ele rezervă vacanţe pentru lunile următoare, cheltuiesc jumătate de salariu într-un weekend de distracţii sau îşi cumpără pantofii pe care i-au văzut în vitrină deşi acest lucru înseamnă să rămână fără bani până la următoarea leafă ce vine abia peste trei săptămâni.

Cizmele care „zâmbesc" în vitrină

Toate studiile arată că femeile tinere din ziua de azi sunt mai răsfăţate ca oricând, scrie presa britanică. Nu numai că au parte de mai mult decât au avut părinţii lor, dar au aşteptări mai mari şi se simt îndreptăţite să obţină orice, indiferent că îşi permit sau nu.

Adriana Marinescu, 29 de ani, din Capitală, lucrează ca manager de HR la o companie mare din Bucureşti. Câştigă aproximativ 5.200 de lei lunar, din care chetuielile cu chiria şi facturile ajung la 2.000 de lei. Stă singură, nu are obligaţii faţă de familie şi cu toate acestea are trei carduri de credit şi un credit de consum, contractat anul trecut. „În 2007 câştigam de două ori mai mult şi îmi permiteam orice. Acum lucrurile nu mai stau la fel. Încerc să mă descurc, dar nu reuşesc să fac economii", povesteşte ea. Munceşte mult, uneori chiar şi 12-14 ore pe zi, iar în unele seri, când pleacă târziu de la serviciu, singurele mici bucurii sunt câteva achiziţii pentru ea.

„Acum trei zile, când am plecat de la serviciu m-am hotărât să nu mă duc direct acasă. Era ora 21.00 şi am zis să mă opresc întâi la un mall din zonă. Mă simţeam foarte deprimată şi obosită", povesteşte Adriana. A uitat însă de tot în momentul în care o pereche de cizme lăcuite şi cu toc înalt i-a zâmbit dintr-o vitrină.

„Am intrat şi le-am probat fără să mă uit la preţ. Abia când am ajuns la casă am aflat că preţul lor era de 970 de lei. Mi s-a părut mult, dar până la urmă mi-am zis că măcar atât merit şi eu", spune ea. În drum spre parcare s-a mai oprit la un magazin de cosmetice unde a mai cheltuit cam 500 de lei. „Astfel de escapade am uneori şi de mai multe ori pe săptămână. Dar nu cred că trebuie să renunţ la micile răsfăţuri care mă mai înveselesc uneori, chiar dacă acest lucru înseamnă să mă împrumut de la alţii", crede Adriana.

Acumulăm mult şi ne bucurăm puţin

Studiile arată că femeile sunt mai impulsive la cumpărături decât bărbaţii, iar acest lucru depinde foarte mult şi de starea lor de spirit. Astfel, psihologii spun că în timpul perioadei menstruale impulsul femeilor de a face cumpărături necugetate creşte.

Cu toate acestea, spun psihologii, chiar dacă îşi permit să se răsfeţe zi de zi, femeile tinere din ziua de azi nu sunt mai fericite decât mamele lor.

Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că numărul de femei predispuse la depresii s-a dublat în prezent, comparativ cu 40 de ani în urmă. Totuşi, specialiştii nu dau un verdict clar, cum că stările de nefericire, din ce în ce mai accentuate, sunt cauzate de cererea noastră insistentă pentru recompense imediate.

„În loc să ne acordăm timp să ne gândim la ce ne face fericiţi, alegem calea simplă şi reacţionăm imediat la tot ce ne iese în cale", spun psihologii britanici, citaţi de „The Daily Mail". Aceştia cred că zi de zi ne uităm la achiziţiile făcute şi ne întrebăm dacă aceste lucruri sunt ceea ce ne dorim. „Şi pentru că nu ştim răspunsul, le dăm la o parte şi căutăm altceva. De fapt, acumulăm din ce în ce mai mult şi ne bucurăm din ce în ce mai puţin de ceea ce avem."

Potrivit unui studiu recent realizat de GFK, românii care merg de plăcere în centrele comerciale caută activ produse care să le ofere satisfacţii imediate. Astfel, doar 38% din consumatorii cărora nu le place să meargă la cumpărături achiziţionează ceva doar pentru a se răsfăţa, în comparaţie cu 68%, în cazul pasionaţilor de shopping. 

Cum ne putem schimba comportamentul

Specialiştii recunosc că sunt lucruri pe care le cumpărăm şi care chiar ne pot face mai fericiţi, dar trebuie să fim atenţi pentru că, în ziua de azi, putem cumpăra lucruri cu bani pe care nu îi deţinem la propriu.

„Dacă această generaţie nu-şi schimbă comportamentul până ajunge la pensie, vom avea nevoie de un semnal de alarmă, care să trezească generaţiile următoare", spune Simonne Gnesses, fondator al Wise Monkey Financial Coaching.

Aceasta crede că oamenii vor fi nevoiţi să muncească mai mult şi astfel se va ajunge la o transformare completă a societăţii. „Vom avea de-a face cu un regres şi vom ajunge la o societate în care mai multe generaţii se chinuiesc să trăiască împreună şi în care oamenii vor munci până la epuizare fizică", mai spune ea.

În plus,  Si­­monne Gnesses susţine că şi-ar fi dorit să nu fi luat vreodată un card de credit. „Acum mă simt prinsă într-o spirală a datoriilor. Dar nu e niciodată prea târziu să ne schimbăm. Creditele pot fi plătite, iar răsfăţurile pot fi câştigate. Fericirea şi satisfacţia ulterioare vor merita fiecare ban plătit", mai spune specialista. Datele oficiale arată că un sfert dintre români au datorii şi 10% deţin un card de credit, cei mai mulţi fiind din categoria tinerilor.

Specialiştii dau mai multe sfaturi pentru a scăpa din capcana cumpărăturilor de răsfăţ:
- Ajustarea atitudinii de consum. Cinci minute în care să te gândeşti la achiziţiile tale, la deciziile de impuls ar putea schimba situaţia.
- Autocontrolul. Dacă îţi doreşti o pereche nouă de pantofi convinge-te să aştepti până când strângi banii necesari. Caută oportunităţi în care să-ţi pui în practică autocontrolul cel puţin o dată pe săptămână.
- Răbdare. Dacă primeşti un răsfăţ dulce aşteaptă până seara, şi abia apoi consumă-l. Acest lucru te va învăţa să aştepţi şi în alte cazuri.

68% din pasionaţii de shopping din România cumpără des ceva doar pentru a se răsfăţa, arată un studiu GfK.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite