Fericirea se învaţă: cum ne educăm să atingem starea de mulţumire VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deprinderi zilnice pentru atingerea stării de mulţumire
Deprinderi zilnice pentru atingerea stării de mulţumire

Fericirea este un proces de învăţare, spune psihologul Ionuţ Ghiugan. Aceasta este un cumul al deprinderilor învăţate în copilărie şi al cumul al activităţilor zilnice, privind modul în care fiecare individ se raportează la ce viaţă.

Invitat la Adevărul Live pentru a vorbi despre raportul recent conform căruia românii sunt printre cei mai nefericiţi cetăţeni ai Uniunii Europene, psihologul Ionuţ Ghiugan a definit fericirea, explicând că relaţiile sunt unul dintre cei mai importanţi factori care stabilesc nivelul de satisfacţie al fiecărui individ.

„Fericirea este o stare, este calm, relaxare la nivelul corpului, lipsă de tensiune şi echilibru mental. Există două perspective care ne fac fericiţi. Prima este calitatea relaţiilor pe care le avem cu ceilalţi. Evident că dacă avem relaţii pozitive, suntem înconjuraţi de oameni care ne apreciază, ne valorizează, primim feedback-uri pozitive, atunci evident că putem să atingem starea de fericire. A doua direcţie este modul în care reuşim să fim eficienţi, dacă reuşim să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm zilnic. Un om fericit este un om care are relaţii pozitive şi care reuşeşte să răspundă adecvat solicitărilor vieţii. Oamenii acţionează în mod diferit în situaţii similare, alergând să facă lucruri sau, dimpotrivă, exprimând în mod diferit opinii, păreri şi gânduri. Este evident că între situaţie şi reacţia noastră există o evaluare internă, aceasta fiind funcţia pe care se construieşte fericirea noastră“, a spus psihologul.

Percepţia asupra fericirii se învaţă

„Învăţăm de mici despre noi, despre viaţă, cum ar trebui să gândim sau să percepem relaţia cu ceilalţi oameni. Este un proces de învăţare. Persoanele semnificative, părinţii noştri, vin cu propria lor experienţă, cu situaţia lor de viaţă, cu modul în care au reuşit să gestioneze sau nu anumite situaţii şi aceste lucruri se transmit. În plus, există acel bagaj genetic pe care îl avem. Acesta este format în primul rând de modul în care strămoşii noştri s-au adaptat. În mii şi mii de ani de evoluţie, strămoşii noştri au învăţat un anumit tipar de a se adapta, ceea ce noi numim personalitate. Primim un bagaj, avem o zestre, dar în acelaşi timp cred că există şi o autodeterminare. Suntem şi noi răspunzători de această fericire, utilizând aceste resurse într-un anumit fel, învăţând să le maximizăm, iar punctele slabe să le transformăm în puncte forte“, este de părere Ionuţ Ghiugan.

 Stabilitatea economică, factor cheie în determinarea nivelului de fericire

„Siguranţa este primul lucru la care ne raportăm. Întotdeauna când nu există o stabilitate economic, o predicţie, lucrurile se schimbă, evident că trăim acest sentiment de insecuritate. Şi acolo unde este frică şi nesiguranţă, evident că nu poate să fie fericire. Situaţiile de zi cu zi le trim în mod diferit în funcţie de modul în care le percepem, în funcţie de competenţele noastre şi resuresele pe care le avem.  Este foarte important să ne educăm mintea şi să avem o perspectivă realistă, să vedem lucrurile aici şi acum, să încercăm să avem o abordare logică, de rezolvare a problemelor. Acest lucru ne ajută foarte mult pentru că ne formează nişte deprinderi adecvate“, a spus psihologul la Adevărul Live.

Deprinderi pentru atingerea mai uşoară a stării de satisfacţie

„Este evident că atunci când petrecem timp cu persoane care ne sunt dragi, cu care rezonăm, atunci avem un anumit nivel de satisfacţie. Când ne mişcăm, ieşim în natură şi facem sport, contribuie la percepţia noastră despre noi şi la atingerea unui stil de viaţă în echilibru. La fel de adevărat este că atunci când investim timp în activităţi care ne fac plăcere reprezintă o resursă important. În mod direct, comportamentele noastre ne conduc spre o stare de fericire, însă între situaţiile pe care le trăim, şi pe care nu putem să le trăim în mod direct, viaţa este o sumă de situaţii şi de contexte care nu sunt în controlul nostrum direct. Ceea ce putem face noi este să avem un anumit tip de abordare, de a gândi şi un tip de soluţii. Problemele vor fi şi sunt parte a vieţii noastre, însă modul de a gândi este un lucru pe care putem să-l stabilim şi să-l controlăm, este partea care ţine de noi“, a concluzionat psihologul Ionuţ Ghiugan.

De ce sunt românii printre cei mai nefericiţi oameni din Europa. Ce influenţă au obiceiurile zilnice

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite