Economic şi de efect: cum cureţi casa cu miez de pâine, cartof, ceapă sau ketchup

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce să aruncăm banii pe produse de curăţat din comerţ, pline de chimicale, când avem în bucătărie sau în cămară soluţii pentru a remedia o mulţime de probleme casnice, de la curăţarea tigăilor de rugină până la îndepărtarea grăsimii de pe suprafaţa cuptorului?

Sfaturile bunicii au revenit la modă într-o lume tot mai conştientă de abundenţa substanţelor toxice care se regăsesc în tot mai multe produse, dar şi ca urmare a anilor de criză economică. Publicaţia Daily Mail a realizat un ghid al soluţiilor de curăţat economice şi la îndemână, bazate pe folosirea proviziilor de care dispunem, precum ceapă, cartofi, banane, pâine sau chiar ketchup.

Pete de rugină îndepărtate cu cartofi

Tăiaţi un cartof în jumătate, treceţi una din bucăţi printr-o farfurie cu sare de masă şi apoi frecaţi zonele afectate de rugină de pe suprafaţa tigăilor metalice, de exemplu. Când cartoful se înmoaie, tăiaţi-l iar în jumătate şi puneţi din nou sare. Acidul oxalic din cartof ajută la dizolvarea ruginii reacţionând cu fierul tigăii şi formând oxalatul feric, compus care se dizolvă la interacţiunea cu amidonul păstos al cartofului. În acelaşi timp, sarea are putere abrazivă. De menţionat că acidul oxalic se regăseşte în compoziţia multor produse de curăţat.  Verdictul dat de Daily Mail: după 5 minute de frecat, pata de rugină s-a diminuat vizibil. Daily Mail a testat efectul cartofului şi asupra petelor de rugină de pe caroseria maşini, cu rezultate satisfăcătoare.

Grapefruitul, inamicul grăsimii

Tăiaţi un grapefruit în jumătate, puneţi-l cu pulpa în sare de masă, apoi frecaţi cu jumătatea de fruct cuptorul plin de urme de grăsime. Funcţionează şi dacă folosiţi fructul dat prin sare la frecatul tăvilor din cuptor, dar şi în baie, dacă aveţi porţiuni pe care vreţi să le degresaţi şi veţi fi plăcut surprinşi de rezultat. Grapefruitul conţine o substanţă chimică numită furanocoumarin, care atacă bacteriile şi acţionează ca un dezinfectant. Numeroase produse de curăţat din comerţ conţin extract de grapefruit, graţie puterii sale de curăţare şi a mirosului proaspăt.

Pâinea albă îndepărtează praful

Miezul de pâine albă are capacităţi absorbante de invidiat, aşa că atrage mizeria şi praful. Pâinea albă este perfectă pentru a îndepărta praful de pe suprafaţa picturilor în cel mai sigur mod cu putinţă. Este suficient să tamponaţi uşor pânza cu miez de pâine.

Geamuri curăţate cu… ceapă

Tăiaţi o ceapă în patru şi puneţi bucăţile într-o găleată cu apă caldă. Lăsaţi-le în apă cel puţin jumătate de oră, astfel încât ceapa să-şi lase sucul în apă pentru a obţine un fel de infuzie. Scoateţi bucăţile de ceapă din apă şi cu amestecul rezultat spălaţi geamurile. Ceapa eliberează un compus natural numit organosulfur atunci când este tăiată, un dezinfectant care atacă germenii. Nu degeaba organosulfurul este folosit adesea în producerea solvenţilor. Singura problemă ar putea să o reprezinte mirosul de ceapă, dar geamurile vor fi curăţate perfect.

Tigăile strălucesc când sunt „tratate“ cu ketchup

Întindeţi un strat subţire de ketchup pe suprafaţa unei tigăi din cupru sau inox şi lăsaţi-l să acţioneze 30 de minute. Acidul acetic (substanţă chimică ce oferă condimentelor un gust amar) din oţetul conţinut de ketchup este cel care va da luciu tigăii. Tigăile de cupru se mătuiesc pentru că în combinaţie cu oxigenul formează oxidul de cupru, de nuanţă maronie. Acidul acetic atacă oxidul de cupru şi îl îndepărtează. La sfârşit, ştergeţi tigaia cu o cârpă moale.
În ceea ce priveşte tigăile din inox, acestea conţin adesea un miez de cupru între straturile de inox de pe fundul tigăii, pentru a creşte conductivitatea termică a acesteia. Acest miez de cupru se face vinovat pentru că tigaia îşi pierde strălucirea.

Oţetul face minuni la duş

Amestecaţi oţet cu o cantitate egală de apă şi turnaţi amestecul între-o sticlă cu pulverizator. Apoi stropiţi cu această soluţie geamul de sticlă de la duş, robineţii, capul de duş etc, pentru a îndepărta petele de apă şi alte reziduuri. Acidul acetic era folosit ca agent antibaterian încă de pe vremea Egiptului antic. Atunci când este dizolvat în apă, oţetul se descompune în hidrogen şi acetat, ambele acţionând asupra petelor. Important este să folosiţi numai oţet alb pentru că acesta conţine numai 5% acid acetic, ceea ce înseamnă că nu va afecta suprafeţele curăţate. Nu folosiţi soluţia de oţet cu apă pe suprafeţe de piatră (granit, marmură), fier, inox, broz sau cupru, pentru că acidul le poate strica. Şi nu amestecaţi niciodată oţet cu clor sau cu alcool pentru că devine coroziv. Pentru a avea parte şi de un miors plăcut puneţi în sticla cu amestecul de apă şi oţet coaja de la o portocală, cu trei zile înainte să folosiţi soluţia.

Pantofi noi cu coajă de banană 

Pantofii de piele cu aspect ponosit pot fi revigoraţi prin frecarea cu coajă de banană (cu partea interioară). Aceasta conţine nitrogen, sulf şi acid carboxilic, toate acţionând ca agenţi naturali de curăţare. După ce frecaţi pielea, ştergeţi eventualele resturi cu o cârpă moale. De asemenea, potasiul din banană este unul dintre ingredientele folosite la producerea cremelor de pantofi.

FOTO Bătălia mâncării: cum sunt hrănite armatele din lume? Şi ce mănâncă soldaţii români în misiune?

Bucătăria, cea mai mare sursă de infecţii rezistente din casă. Cum să o igienizezi corect

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite