Lucruri de care nu ţinem cont în bucătărie şi ne pun în pericol sănătatea

0
0
Igiena deficitară din bucătărie poate cauza probleme gastrointestinale FOTO: Arhivă Adevărul
Igiena deficitară din bucătărie poate cauza probleme gastrointestinale FOTO: Arhivă Adevărul

Bucătăria ar trebui să fie locul cel mai curat din casă, dar există multe locuri foarte puţin cunoscute în care se ascund microbi. Specialiştii ne învaţă cum să facem ordine şi curăţenie în bucătărie ca să ne protejăm sănătatea.

Pentru majroitatea familiilor, bucătăria nu este doar locul în care gătim, ci şi cel în care ne adunăm şi vorbim dimineaţa şi seara, un loc pe care îl preţuim poate cel mai mult din toată casa, dar şi pe care ar trebui să-l păstrăm foarte curat şi ordonat.

Există câteva locuri în bucătărie foarte „îndrăgite“ de microbi şi care, din păcate, ne scapă adesea din vedere la curăţenie. Iată câteva sfaturi de igienă oferite de specialişti pentru a ne bucura de o bucătărie frumoasă şi curată:

 Ai grijă la mucegaiul din maşina de spălat vase!

Potrivit unui studiu publicat în 2011, peste 60% din maşinile de spălat vase pe care le-au analizat aveau mucegai pe garnitura din jurul uşii. Ea trebuie curăţată periodic cu oţet diluat în apă fierbinte. Pentru zonele mai greu accesibile, poţi folosi o periuţi de dinţi. O dată pe lună, ar trebui să setezi un program de spălare fără vase, folosind o ceaşcă de oţet.

Curăţă la microunde buretele de spălat vase

Cuptorul cu microunde poate curăţa foarte bine buretele de spălat vase dacă nu vrei să-l schimbi des. Pune-l în cuptor timp de 60 de secunde (îmbibat în oţet şi suc de lămâie, dacă doreşti) şi vei distruge până la 99,9% din bacterii. Poţi curăţa buretele şi în maşina de spălat vase sau cu cu înălbitor.

Prosoapele se spală des

„Poate crezi că ai curăţat masa înainte de a pune farfuriile, dar dacă ai folosit un prosop de bucătărie murdar, ai contaminat-o cu sute de mii de bacterii“, avertizează Kelly Reynolds, cercetător la Universitatea din Arizona, SUA. Ideal ar fi să speli prosopul la fel de des precum vasele, dar dacă vrei să-l foloseşti în siguranţă mai mult timp, îl poţi clăti într-un înălbitor diluat.

Cafeaua nu curăţă cafetiera

Există un mit potrivit căruia cafeaua care trece prin filtru ar dezinfecta aparatul şi nu ar fi nevoie să-l mai spălăm.  În realitate, filtrul trebuie curăţat ca orice alt vas. O dată la trei luni, ar fi recomandat să folosişi oţet pentru a preveni formarea muceggaiului.

Reparaţi „magneţii“ pentru insecte

Alimentele şi sursele de apă sunt ca un magnet pentru gândaci şi alte insecte. De aceea, reparaţi cât mai repede chiuveta care pică sau conducta ruginită (indiciul unei defecţiuni).

Fonta şi detergenţii nu sunt prieteni

Poate că eşti tentat să foloseşti puţin detergent de vase când speli tigaia de fontă, dar rişti să deteriorezi stratul care acoperă vasul, iar gătitul nu va mai avea niciodată aceleaşi rezultate.

Hota trebuie curăţată...

Dacă hota are filtru metalic, trebuie să ştii că el este lavabil. Măcar o dată pe lună, el trebuie scos, pus în apă caldă cu detergent şi lăsat la înmuiat o vreme. Apoi, curăţă-l uşor cu un burete, limpezeşte-l şi şterge-l.

... şi filtrele de apă ale frigiderului schimbate

Pentru a vă putea bucura de o apă curată şi de calitate, ar trebui să schimbaţi periodic filtrele de apă ale frigiderului. De regulă, ele se înlocuiesc o dată la şase luni.

Citeşte şi:

Bucătăria, cea mai mare sursă de infecţii rezistente din casă. Cum să o igienizezi corect

Semne care îţi arată că restaurantul la care mergi nu stă bine la capitolul igienă

Mai multe - Bucătărie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite