„E groaznic că sărăcia li se pare exotică“ Copii care muncesc şi trăiesc într-o groapă de gunoi, realitate mizeră exploatată în scop turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii asudă în focarul de infecţie ore în şir pentru a reuşi să strângă într-o zi, împreună cu părinţii lor, echivalentul sumei de 1,50 euro. FOTOGRAFIE Daily Mail/David Rangel
Micuţii asudă în focarul de infecţie ore în şir pentru a reuşi să strângă într-o zi, împreună cu părinţii lor, echivalentul sumei de 1,50 euro. FOTOGRAFIE Daily Mail/David Rangel

Mai mult de 50 de copii trăiesc la propriu din gunoaie într-o localitate aflată la aproximativ 30 de kilometri de faimosul templu Angkor Wat. Condiţiile în care îşi duc viaţa de zi cu zi aceşti micuţi, alături de familiile lor, reprezintă însă o curiozitate pentru turiştii care vin în număr mare ca să-i fotografieze, chiar dacă sunt scârbiţi de mirosul fetid al locului.

Localitatea Anlong Pi, situată la 30 de kilometri de oraşul Siem Reap şi de vestitul templu Angkor Wat, este mai concret o groapă de gunoi unde muncesc şi trăiesc aproape 200 de persoane, adulţi şi copii.

Fotograful spaniol David Rengel a călătorit în această zonă pentru a realiza un reportaj despre condiţiile grele de viaţă ale acestei mici comunităţi, unde cel puţin 50 de copii scotocesc zilnic prin munţii de gunoaie pentru a găsi obiecte reciclabile sau care pot fi reutilizate de familia lor. 

Micuţii asudă în focarul de infecţie ore în şir pentru a reuşi să strângă într-o zi, împreună cu părinţii lor, echivalentul sumei de 1,50 euro. Vecinătatea cu templul Ankor Wat, vizitat anual de sute de mii de turişti, dar şi cu oraşul Siem Reap, a făcut ca groapa de gunoi de la Anlong Pi să fie inclusă pe lista obiectivelor turistice locale.

Cu ocazia reportajului realizat la groapa de gunoi în dorinţa de a arăta lumii întregi sărăcia în care se zbat familiile de la Anlong Pi, fotograful spaniol a fost şocat de curiozitatea morbidă a numărului mare de turişti veniţi în „pelerinaj“ aici, deşi îşi acoperă nasul cu batistele sau şerveţele parfumate, scârbiţi de mirosul îngrozitor al locului (foto jos). 

FOTO Daily Mail/David Rangel

saracie templul Angkor Wat FOTO Daily Mail/David Rangel

Turiştii curioşi fotografiază repede copiii murdari şi zdrenţăroşi care scurmă prin gunoaie, ca amintire spectaculoasă de vacanţă, apoi se grăbesc să se întoarcă la hotelurile confortabile, a explicat David Rengel pentru publicaţia Daily Mail.

Sigen Rathy are 12 ani şi lucrează în groapa de gunoi de un an de zile. La rândul ei, Lia Neang Syer, în vârstă de 14 ani, inspiră de patru ani fumul toxic emanat de gunoaiele incendiate periodic. A fost nevoită să renunţe la şcoală pentru că familia nu avea bani pentru manuale şi haine. Lia munceşte în gunoaie împreună cu mama ei pentru a-şi întreţine cei trei fraţi mai mici. 

În vârstă de numai 9 ani, Viku Tupse (foto jos) este şi el unul dintre „lucrătorii“ cu vechime de doi ani de la Anlong Pi. Un moment fericit pentru el este acela în care găseşte prin gunoaie o jucărie stricată. O mască care îl înfăţişează pe Mickey Mouse face parte din arsenalul său de impresionat turiştii. Viku nu înţelege de ce oamenii sunt interesaţi să viziteze o groapă de gunoi, dar este fericit că aceştia îi oferă bomboane, a „zugrăvit“ fotograful David Rengel realitatea localnicilor din gunoi. 

FOTO Daily Mail/David Rangel

saracie templul Angkor Wat FOTO Daily Mail/David Rangel

Inclusiv organizaţiile umanitare din Cambodgia au observat interesul turistic suscitat de groapa de gunoi în ultima vreme, iar acest lucru se întâmplă şi din vina agenţiilor de turism, care exploatează realitatea impresionantă de aici oferind tururi cu ghid, ca un fel de excursie opţională. Mai mult, responsabilii care au în grijă groapa de gunoi percep o taxă pentru fiecare turist sau grup de turişti sosiţi la faţa locului.

FOTO Daily Mail/David Rangel

image

„Ce m-a dezgustat şi ceea ce cred că este de neînţeles se referă la motivul pentru care aceşti turişti acceptă să viziteze doar de dragul de a vizita locuri unde copiii muncesc din greu sau orfelinate. Mi se pare îngrozitor că aceşti oameni contemplează asemenea orori dintr-o poziţie privilegiată, că sărăcia li se pare ceva exotic. Nu în ultimul rând, mi se pare strigător la cer să foloseşti copiii ca pe o formă de distracţie“, s-a revoltat fotograful.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite