Dieta mediteraneană, pas cu pas: meniul pe zile şi care sunt alimentele interzise
0
Cunoscută ca fiind un mod sănătos de a lupta cu kilogramele în plus, dieta mediteraneană este una dintre cele mai bune modalităţi de a vă satisface nevoile nutriţionale, scăpând în acelaşi timp şi de kilogramele în plus.
Dieta mediteraneană a devenit cunoascută de-a lungul timpului nu doar pentru modul în care ajută la scăderea în greutate, dar şi datorită faptului că susţine sănătatea inimii, luptă împotriva cancerului şi menţine nivelul de zahăr din sânge constant. În timp ce majoritatea dintre noi suntem destul de familiarizaţi cu conceptul de dietă, puţini ştiu exact ce ar trebui să includă un plan alimentar potrivit, scrie draxe.com.
Dieta mediteraneană presupune consumul de fructe şi legume, cantităţi mari de grăsimi sănătoase din alimente cum ar fi măslinele şi uleiul de măsline, cereale integrale, fructele de mare şi o gamă largă de ierburi şi condimente. Cu moderaţie, carnea de păsăre, ouăle, carnea roşie şi produsele lactate de înaltă calitate sunt de asemenea permise pe dieta mediteraneană.
Stabilirea unui plan alimentar este una dintre cele mai bune modalităţi de a vă satisface nevoile nutriţionale şi de a rămâne pe drumul către atingerea obiectivele dvs.
Alimente de baza în dieta mediteraneană:
- Legume
- Fructe
- Nuci şi seminţe (oleaginoase)
- Leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte)
- Cartofi
- Cereale integrale
- Ierburi aromatice
- Condimente
- Peşte
- Fructe de mare
- Ulei de masline extravirgin
Dieta medietraneana. Ce să mananci cu moderaţie:
Dacă vrei să urmezi principiile dietei mediteraneene, atunci următoarele alimente trebuie să le consumi cu moderaţie:
- Carne de pasăre
- Ouă
- Brânzeturi
- Iaurt
Alimente interzise în dieta mediteraneană:
- Băuturi îndulcite cu zahăr
- Carne procesată (mezeluri)
- Cereale rafinate (pâine albă, cereale cu zahăr)
- Uleiuri rafinate
- Mâncaruri procesate
Dieta mediteraneană pe zile
Ziua 1
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure şi o linguriţă de miere
Gustare: o palmă de migdale
Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette
Gustare: câteva măsline
Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roşii, ardei) şi alac (o cereală înrudită cu grâul)
Ziua 2
Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală şi un fruct
Gustare: o palmă de fistic
Prânz: salată de linte cu ardei copţi, roşii uscate, capere şi oţet balsamic
Gustare: humus cu legume
Cina: somon cu quinoa şi legume sotate cu usturoi
Ziua 3
Mic dejun: brânză ricotta cu nuci şi fructe
Gustare: năut copt
Prânza: salată tabouleh cu o pită din făină integrală
Prânz: frigărui cu mozzarella, roşii cherry şi busuioc, stropite cu ulei de măsline
Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi şi salată verde cu sos vinaigrette
Ziua 4
Mic dejun: fructe cu două felii de brânză brie
Gutare: caju şi fructe uscate
Prânza: supă de legume cu pâine integrală
Gustare: un platouaş cu măsline, două feliuţe de branză, castraveţi şi roşii cherry
Cină: peste alb gătit la cuptor cu ulei de măsline şi usturoi, servit cu zucchini şi cartof dulce
Ziua 5
Mic dejun: omletă cu roşii, ierburi aromatice şi măsline
Gustare: două smochine cu unt de arahide
Prânz: o salată cu fasole albă, legume, măsline şi un pic de piept de pui
Gustare: o piersică şi un iaurt
Cină: frigărui cu creveţi, servite cu varză de Bruxelles
Ziua 6
Mic dejun: omletă cu legume şi arpagic verde, cu brânză feta şi o felie de pâine integrală
Gustare: iaurt grecesc
Prânz: un castron de quinoa cu cubuleţe de pui, feta şi legume
Gustare: humus cu legume
Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola şi quinoa
Ziua 7
Mic dejun: frittata cu legume
Gustare: o palmă de fructe de pădure
Prânz: un mic platouaş cu somon afumat, capere, lămâie, crackerşi integrali şi legume crude
Gustare: avocado cu sare şi lămâie, servit cu castraveţi
Cina: paste cu midii în sos roşu