„Dependenţi de Adrenalină“: Winter Air Sports şi TNT Brothers te invită să cunoşti frumuseţea sporturilor practicate aproape de nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul sporturilor de aer practicate iarna se desfăşoară şi anul acesta, la Sinaia, cota 2000. FOTO: Winter Air Sports
Festivalul sporturilor de aer practicate iarna se desfăşoară şi anul acesta, la Sinaia, cota 2000. FOTO: Winter Air Sports

Winter Air Sports, renumitul festival de snowkite şi speedfly, se desfăşoară între 24. 02 şi 1.03, la Sinaia, Cota 2000. Veţi putea lua parte, dar şi asista, la concursuri şi demonstraţii care de care mai impresionante, care vă vor face să rămâneţi cu privirea îndreptată spre cer şi să vă doriţi să încercaţi senzaţiile oferite de aceste sporturi.

La „Dependenţi de Adrenalină“, Lucian Dumitraşu, reprezentant Winter Air Sports şi Bogdan Boeru, de la TNT Brothers, ne-au vorbit despre evoluţiile care vor avea loc în cadrul ediţiei a VIII-a a festivalului, despre organizarea lui, concursuri, demonstraţii şi invitaţi, dar şi despre plăcerea practicării acestor sporturi şi vor oferi informaţii preţioase pentru toţi cei care intenţionează să urmeze cursuri de paraşutism, parapantă şi alte activităţi care te învaţă să zbori.

Declaraţii din cadrul emisiunii:

Lucian Dumitraşcu: Winter Air Sports a ajuns anul acesta la a opta ediţie şi am avut plăcuta surpriză de a constata că, la ultimele două ediţii, cei care au venit să ne vadă au fost mai mulţi decât cei care făceau efectiv sport, nu pentru că nu au venit toţi cei care practică winter air sports, ci pentru că noi suntem puţini. Mulţi dintre ei vin acum în calitate de participanţi. În ce priveşte activităţile de anul acesta, avem un concurs de race, unul de freestyle şi demonstraţii de echipamente noi şi de tehnici din partea riderilor cu experienţă. Derulăm evenimentul pe o perioadă de o săptămână tocmai pentru a putea prinde condiţii meteo propice, vântul trebuie să fie între 6 şi 20 de noduri şi cât mai constant. Se pot ţine concursuri în zile separate, dar şi în aceeaşi zi. Disciplinele sunt complementare, însă e timp să facem şi race-ul şi freestyle-ul.

Toate acestea sunt sporturi de frontieră şi îţi dau o senzaţie pe care nu o poţi exprima în cuvinte dacă nu o trăieşti, fiecare sport are esenţa lui. Nu putem vorbi doar de adrenalină, ci şi de flow, de plăcerea alunecării, de nişte trăiri pe care dacă nu le încerci, pierzi din frumuseţea vieţii. Totul a luat naştere cu mult mai mult timp decât ne închipuim noi, de când oamenii au început să îşi dorească să zboare. Şi pentru că primul lucru pe care au reuşit să îl facă a fost să folosească forţa vântului pentru navigaţie, cumva îmbinând cele două vise, iată că peste câteva mii de ani am apărut şi noi, cu sculele noastre pe munte, pe mare şi facem snowkiting, kitesurfing, kiteboarding, speedfly, parapantă şi paraşutism. 

Bogdan Boeru: Noi am participat din 2009 alături de organizatorul Adrian Miclea şi de fiecare dată au fost din ce în ce mai mulţi participanţi şi din ce în ce mai multe sporturi. Am avut parte de concursuri de speedfly, de kiting, sus pe platou la 2000m. Anul acesta, noi, partea de paraşutism a acestui eveniment, pentru a îmbina cele două activităţi, aerul şi zăpada, ne vom da cu speedfly-ul. Practic, ai schiuri în picioare, o paraşută care e dimensionată să susţină propria greutate la o viteză a vântului destul de mică şi ne vom da pe platou, să ne exersăm skillurile de zbor şi de schiat. Evenimentul este într-o continuă creştere, sunt convins că participanţii vor a avea evoluţii foarte bune şi că va veni multă lume, aşa putem să evoluăm şi să creştem aceste sporturi.

Pentru a fi atraşi cât mai mulţi oameni spre astfel de activităţi, în primul rând ar trebui pusă la punct infrastructura, de către autorităţi. În ce-i priveşte pe practicanţi, ar trebui comunităţile să crească din ce în ce mai mult, aşa cum comunitatea kiterilor  a crescut tot mai mult de 10 ani în România, cum noi de paraşutism reuşim din 2010 de când ne-am apucat, aşa toate aceste comunităţi prin experienţa şi progresul pe care îl fac practicând sporturile lor pot face mai uşoare tehnicile de predare pentru cei care vor să acceadă în ramurile acestui sport.

Anul acesta, la Winter Air Sports, plănuim să ne îmbunătăţim showul pe care îl facem cu speedfly-ul, aşa cum spuneam, ne vom îmbunătăţi abilităţile de a schi cu cele de a pilota paraşuta şi vrem să parcurgem distanţe cât mai lungi şi cu viteze din ce în ce mai mari. Ceea ce e spectaculos la spedfly este viteza de deplasare pe orizonată versus proximitatea de pământ, în teorie poate părea periculos, dar am exersat asta în aer toată vara, am schiat şi iarna aceasta, astfel încât să putem să fim safe pe pârtie. 

Până pe 28 martie, când începe sezonul la TNT Brothers, ne ocupăm de alte activităţi. Acum mergem la Sinaia şi încercăm să arătăm tot ce am învăţat din pilotarea paraşutei şi ce am exersat pe pârtie, la speedfly. Aşa că, să sară zăpada! 

Winter Air Sports 2014

Lucian Dumitraşcu: În ce priveşte siguranţa pe pârtie, an de an echipamentele evoluează, apar tehnologii şi tehnici noi şi este de la sine înţeles că fiecare informaţie trebuie să circule în comunitatea noastră pentru a-i feri pe ceilalţi de orice surpriză şi pentru a promova cât mai repede sportul.Încercăm să evităm orice fel de incidente, pe cât posibil, ele există mereu, dar cu cât utilizăm tehnicile de siguranţă mai des, cu atât putem să limităm întâmplările neplăcute. O parte importantă va fi dedicată tehnicilor de safety. 

Nu sunt condiţii stricte de participare, se adresează şi celor care au început să practice sporturile ieri şi celor care fac acest lucru de ani de zile. De principiu, trebuie să aibă o condiţie fizică cât de cât bună, pentru că pe munte poate fi nevoie să cobori sau să urci la picior, să aibă echipament de iarnă, nu profesionist de escaladă, ci un costum de snowboard sau de schi, încălţăminte specifică şi echipament specialt pentru fiecare activitate către care se îndreaptă şi bineînţeles, cască.

Orice sport poate fi foarte safe şi poate fi practicat de oricine, cum este de ex kiteboarding-ul, unde cel mai tânăr practicant este un copil de 5 ani şi cel mai vârstnic, un olandez de 87 de ani. Şi paraşutismul, kitesurfingul şi kiteboardingul nu sunt sporturi extreme până când practicanţii nu le duc către zona de extrem. La fel şi caiacul, este un sport liniştit, de apă, dar îl poţi duce spre zona de extrem, pe ape repezi. Însă, părerea mea, în nciun caz kiteboardingul sau snowkitingul nu sunt sporturi extreme, ci care pot deveni sporturi de masă, avem unul dintre cele mai frumoase locuri pentru acest sport din Europa, vin an de an rideri de top 10 din Franţa, Italia, Austria, Cehia, de fiecare dată au aceeaşi afirmaţie, că este minunat la noi şi că ei nu au aşa ceva în munţi. Cu puţin efort în dezvoltarea infrastructurii, cum spunea Bogdan, această zonă ar putea deveni un adevărat loc de referinţă pentru sporturile de iarnă aeronautice.

Speedfly, TNT Brothers

22 Martie, Safety Day, la TNT Brothers

Bogdan Boeru: 22 martie este o zi internaţională în care toţi practicanţii paraşutismului se adună şi vorbesc despre o retrospectivă a anului trecut, Safety Day, pentru că vrem să ne creştem gradul de securitate, să învăţăm din trecut şi dacă e ceva de făcut să facem încât activitatea să fie armonioasă. În ce priveşte momentele de ezitare, nu există. Sigur că poate fi vorba de o teamă, e normal, corpul uman are un instinct de conservare, dar cu  explicaţii suficiente şi cu o pregătire mentală poţi să treci peste această teamă. Noi considerăm acest sport unul sigur, tehnicile învăţate de la asociaţii, USPA, la care suntem afiliaţi, sunt foarte bine puse la punct, ei au scris un manul şi l-au tot îmbunătăţit din anii 60 şi sunt 6 milioane de practicanţi, încercăm, prin atitudine şi experienţă, să insuflăm cât mai multă încredere celor care vor să practice sporturi aparte, nu neapărat extreme.

Lucian Dumitraşcu: Evoluţia în ce priveşte siguranţa echipamentelor este foarte mare, nu mai există atât de multe momente de eşecuri ale echipamentelor. Fiecare sistem are o rezervă. 

Pe 21 mai este Dynamite Days, la TNT Brothers, în Clinceni

Bogdan Boeru: Anul trecut am înregistrat o participare internaţională de 50%, anul acesta au început înscrierile din decembrie şi participarea internaţională este acum în jur de 85%, toate locurile puse la dispoziţie pentru camp s-au epuizat. Avem cei mai cunoscuţi instructor de paraşutism, care vor veni la noi şi vom sări împreună, exersăm. Este un schimb de experienţă, cei mai buni vin aici, formăm grupe de 6 zburători, cele mai neobişnuite trickuri, le filmăm şi le facem publice.

La Winter Air Sports este vorba şi de distracţie, pe lângă concursuri. 

Lucian Dumitraşcu: Ceea ce încercăm să facem este să combinăm flow-ul cu fun-ul, vor fi ambele pe pârtie. Distracţie va fi şi seara, o să stăm foarte aproape de pârtie, la Cota 1400, avem o înreagă unitate rezervată doar pentru noi, o să facem schimb de experienţă, vorbim despre tehnici de siguranţă avansate şi vom avea distracţie întreţinută de membrii comunităţii noastre, care sunt foarte amuzanţi şi de  invitaţii speciali care vor cânta sâmbătă, trupa Golan, acesta fiind al treilea an când vin.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite