„Dependenţi de Adrenalină“: Aleargă cât poţi, pentru cei care nu pot! Povestea maratonului Wings for Life World Run în România, spusă de câştigătoare
0Wings for Life World Run, eveniment organizat pentru a susţine cercetările în domeniul vindecării leziunilor coloanei vertebrale, a luat startul pe 3 mai, în 33 de ţări, la aceeaşi oră şi a adunat peste 100.000 de participanţi şi 4 milioane de euro. Liliana Danci, câştigătoarea maratonului de la Bucureşti, a fost invitată la Adevărul LIVE, într-o nouă ediţie „Dependenţi de Adrenalină“, moderată de Iuliana Dima.
Sportiva a alergat peste 45 de km, pentru a susţine cauza umanitară şi a devenit campioana naţională a maratonului, alături de Wouter Decock, la masculin, cu 61,72 km parcurşi.
Aflăm vineri, de la Liliana, cum a fost această experienţă, pe care a câştigat-o şi anul trecut, cu 39 de km, ce înseamnă Wings for Life World Run din perspectiva unui sportiv, cum s-a „luptat“ cu maşina de finiş, de când practică sportul, unde se îndreaptă, ce o motivează şi o defineşte, care îi sunt cele mai dragi competiţii şi cât de important este sprijinul antrenorului şi al familiei, în drumul spre succes.
Ambasadorii Wings for Life World Run în România, George Baltă, Toma Coconea, Alexandru Corneschi, Alex Nicolau, Mihaela Rădulescu, Dani Oţil, Daniel Osmanovici, Andrei Roşu şi Paul Dicu au alergat, împreună cu echipele lor, alături de sportivi precum Gabriela Szabo, Sandra Izbaşa, Andreea Răducan, Marian Drăgulescu, dar şi printre vedete precum Roxana Ciuhulescu, Mircea Badea, Carmen Brumă sau Alex Dima.
Declaraţii din cadrul emisiunii:
Liliana Danci: Este a doua ediţie Wings for Life World Run. Anul trecut am venit după ce participasem la un maraton, la şapte zile după, şi am alergat 39 km. Anul acesta, la 3 sapămâni de la un concurs, şi am alergat 45 km. A fost mai bine organizat acum, au fost mai mulţi participanţi în primul rând. George Balta s-a bucurat că a fost la start cu noi, anul trecut nu a avut posibilitatea să facă acest lucru, pentru că nu îndeplinea condiţiile. Îl felicit pentru cei peste 17 km parcurşi. Am vorbit cu el la maraton şi era foarte fericit şi mi-a mulţumit că am alergat şi pentru el şi că am câştigat competiţia.
"La intrarea în cort nu am fost lăsată să trec. Cine se gândea că sunt câştigătoarea de anul trecut? Am fost ajutată de un domn, care mi-a spus că voi fi sigur şi câştigătoarea de anul acesta." Liliana Danci
L.D.: Este o senzaţie unică acolo, la Wings for Life, nu poţi sa explici ceea ce simţi, te gândeşti că alergi pentru oameni care sunt în scaune cu rotile şi într-o zi se vor ridica şi se vor bucura. Am contribuit cu o particică la reuşita lor.
L.D. Wings for Life este competiţia cea mai apropiată de sufletul meu, ca atletă în schimb, este campionatul mondial universitar, unde am obţinut locul II, cu echipa României. Wings for Life îmi este dragă datorită cauzei. George Baltă, unul dintre ambasadorii evenimentului sportiv, a alergat pentru el, în scaunul rulant, peste 17 km. Alexandru Corneschi, ambasador şi el, a alergat pentru tatăl său, dupa cursă m-am întâlnit cu el şi i-am spus că el chiar trebuie să fie aici, m-a impresionat foarte mult situaţia lui, a alergat peste 48 km.
Liliana Danci şi antrenorul Cristian Dragomir, în platoul Adevărul Live. FOTO: Eduard Enea
Cristian Dragomir, antrenorul Lilianei: Lili este prima mea sportivă pe care o pregătesc pentru distanţa aceasta. Am văzut la ea o uşurinţă în alergare şi posibilitatea de a corecta tehnica deficitară destul de mare, pe care a avut-o la început, dar şi dorinţă, ambiţie. Am cunoscut-o când avea 12 ani şi ceva şi nu mă gândeam că o să fie o alergătoare de maraton, vine dintr-un sat mic, dintr-o comunitate de ucraineni, este foarte tenace, mică şi a naibii, îmi place să spun, are personalitate puternică şi asta m-a făcut să îmi placă să o antrenez. Am început cu distanţe mult mai scurte, are o carte de vizită impresionantă, este multiplă campioană naţională la diverse distanţe şi cea mai bună alergătoare montană din România , multe medalii la campionate balcanice.
Competiţia aceasta reprezintă şi o foarte bună mediatizare.
C.D.: Cum sporturile individuale sunt puţin vizibile în România, este şi un moment propice pentru a se face cunoscuţi sportivii care practică aceste sporturi oarecum extreme, pentru că nu e la îndemâna oricui să alerge distanţe atât de lungi. Cel mai important e că alergi pentru o cauză, faci parte dintr-o elită care serveşte altă elită, din dorinţa de a face ceva pentru cei din jur, care, din varii motive, nu au avut şansa să facă anumite lucruri pe care le face Liliana. Lili va alerga şi anul viitor şi sperăm să depăşească cei 45 km, nu am stabilit încă despre ce volum va fi vorba, dar va fi prezentă tot în România, tot la Bucureşti, şi sperăm să câştige.
Lili este profesoară de educaţie fizică şi sport şi a îmbinat sportul de performanţă cu facultatea. Ea aleargă în medie între 30-37 km pe zi, în doua antrenamente, 13 antrenamente pe săptamână.
"Wings for Life România a căpătat maturitate, cu toate că are numai 2 ani, şi nutresc speranţa că în următorii mulţi ani vor alerga din ce în ce mai mulţi tineri, vârstnici, copii şi sportivi." Cristian Dragomir
C.D.: Lili va participa şi la alte competiţii, vara asta chiar într-o ţară scadinavă, iar scopul este de a realiza baremul de participare la Jocurile Olimpice de anul următor de la Rio, deocamdată participare şi să termine maratonul cu un record personal. Sper să fie o alergătoare de talie mondială începând cu 2018, până atunci are de parcurs nişte paşi.
L.D.: Nu regret nicio clipă că fac atletism. Este greu, dar plăcut. La această competiţie nu m-am simţit presată, am fost relaxată, tot timpul cu zâmbetul pe buze, iar oamenii de pe traseu au strigat: “Liliana noastră!”, m-au ţinut minte. Sportul ăsta m-a ales pe mine, eu nu am fost aleasă la competiţii şcolare, pentru ca eram micuţă, dar am întrebat-o pe doamna profesoară de atunci şi am spus că vreau să particip şi eu la un concurs, la care am obţinut ulterior chiar locul II.