Depăşirea sentimentului de singurătate prin metoda celebrului psihiatru elveţian C.G. Jung
0În funcţie de tipul de personalitate pe care îl avem, ultima lună de iarnă din an ne poate aduce în dar un buchet de inimioare sau o depresie sezonieră. Odată cu Sfântul Valentin şi cu Dragobetele, momentele de tristeţe pot accentua sentimentul de singurătate.
În prag de primăvară avem două motive de sărbătoare: Sfântul Valentin şi Dragobetele, în care dragostea este biletul spre bucuria vieţii şi multitudinea împlinirilor sufleteşti. Totuşi, în funcţie de personalitatea fiecăruia, ele pot fi trăite cu o conotaţie mai mult sau mai puţin pozitivă.
Cum putem face faţă depresiei urmărind modelul de personalitate descris de C.G. Jung
Teoria tipurilor psihologice formulată de C.G. Jung ne oferă drept modele 16 tipuri psihologice în care se combină una dintre cele două funcţii principale: extraversia şi introversia, cu două dintre cele 4 secundare: a simţi, a gândi, a intui, a avea senzaţii şi adaugă în final una dintre cele 2 atitudini în relaţie cu lumea: perceptivă şi judicativă.
Persoanele extrovertite
Dacă sunteţi o fire extravertă pentru păstrarea echilibrului emoţional ieşiţi în natură şi/sau vizitaţi obiective incitante. Din punct de vedere relaţional alegeţi tipul de relaţie de care aveţi nevoie, în locul tipului de relaţie pe care vă este uşor să îl obţineţi în această perioadă a vieţii dumneavoastră şi totul va fi bine.
Tipului de gândire extravertă îi sunt recomandate activităţile estetice, cultivarea simţului artistic, dar şi a flexibilităţii în relaţiile de prietenie, cu scopul de a evita planificarea prea riguroasă a vieţii.
Simţirea extravertă are nevoie să pună în practică factorul creator prin demersuri sociale, filantropice, participând la spectacole de teatru sau concerte. Extraverţii doresc de multe ori ca viaţa să fie trăită ca un prânz copios. Recomandat ar fi să vă daţi suficient timp ca să îi savuraţi gustul.
Intuitivii extraverţi inundă cu energia lor o varietate uimitoare de obiecte de care se simt psihologic atraşi, iar ceea ce i-ar echilibra ar fi să conştientizeze care este voinţa lor autentică şi cum pot planifica îndeplinirea scopurilor personale.
Persoanele introvertite
La polul opus se află tipul introvert pentru care viaţa interioară este foarte intensă, drept urmare recomandat ar fi să îşi dezvolte abilităţile de comunicare cu ceilalţi înainte de a fi părăsiţi din cauza unei atitudi mult prea indiferente.
Gândirea introvertă are tendinţa de a se lăsa absorbită de ideile şi teoriile abstracte de care se îndrăgosteşte în detrimentul relaţionării cu sexul opus. Recomandate vă sunt escapadele neplanificate în realitatea imediată, fie că mergeţi la o cină romantică, fie că plecaţi într-o excursie de două zile. Daţi-vă voie să fiţi surprinşi de descoperirile posibile!
Sentimentul introvert este în pericol de a trăi neîmpliniri din iluzii şi autocompătimire, de aceea are nevoie să renunţe la răceala afişată şi să îi dea celuilalt şansa de a-i înţelege lumea interioară atât de bogată. Dacă daţi curs formelor de suspiciune pe care le simţiţi, puteţi ajunge să îi bănuiţi pe ceilalţi, să ţeseţi intrigi şi să spionaţi până la epuizare.
Senzorialitatea introvertă se ghidează după propriile impresii subiective, dar ar trebui să ia în calcul şi faptul că de cele mai multe ori prima impresie este înşelătoare. Atenţie, senzaţiile sunt total diferite de realitatea obiectivă!
Intuiţia introvertă eludează rapid din situaţiile reale dedicându-şi eforturile unui scop nobil de promovare a înţelegerii despre lume şi viaţă. Acestui tip îi este recomandată verificarea în realitatea fizică a idealurilor şi desigur dezvoltarea afectivităţii în relaţie cu cei dragi.
Ultimele două preferinţe adaugă o notă particulară tipurilor psihologice: tipurile judicative caută să tragă concluzii şi să aibă întotdeauna dreptate, în timp ce la polul opus tipurile perceptive îşi păstrează planurile şi opiniile deschise astfel încât să nu rateze nimic din bucuria vieţii.
Fiecare personalitate beneficiază de 4 dintre aceste trăsături descrise mai sus, fiecare presupunând puncte forte şi puncte slabe. Poţi afla mai multe alături de lectorul Karina Nagy la cursul Tu ce tip de personalitate ai? Cunoaşte-te pe tine însuţi pentru a comunica mai bine.