De ce nu prinde şi la noi „Ziua fără pantaloni”: 4.000 de dezbrăcaţi la New York, 10 la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane din 60 de ţări au călătorit în weekend cu metroul îmbrăcate doar în lenjerie intimă, pentru a marca evenimentul „Ziua fără pantaloni”. Iniţiativa menită să le aducă zâmbetul pe buze oamenilor stresaţi, nu se bucură de succes şi în România, călătorii motivând că sunt pudici sau că nu-i înţeleg rostul.

„Ziua fără pantaloni la metrou” („No pants Subway Ride”) se organizează încă din 2002 la nivel mondial, în prezent adoptată în 60 de ţări, anul trecut fiind marcată pentru prima dată şi în România. 

Duminică, 10 decembrie, din 800 de persoane care îşi anunţau pe reţeaua socială Facebook intenţia de a se plimba cu metroul bucureştean doar în chiloţi, numai zece curajoşi au îndrăznit să renunţe la pantaloni şi să se amestece printre ceilalţi călători, dintre care o singură domnişoară. Ba chiar, anul acesta, evenimentul a atras mai puţine persoane decât în 2015, când au participat câteva zeci.

Organizatorii evenimentului în România, Florin Bădiţă şi Adrian Ticu, au precizat pentru Mediafax că evenimentul a fost organizat ca să le mai descreţească frunţile oamenilor de la metrou, „pentru că tot timpul îi văd trişti”. 

„Ne distrăm şi noi, zâmbesc şi ei, cei mai mulţi dintre ei, probabil, şi am făcut asta şi ca să donăm nişte haine pentru nişte copii care chiar au nevoie”, a punctat Ticu şi latura caritabilă a acţiunii, care a fost, de altfel, şi principala motivaţie a celor zece persoane care au venit doar în chiloţi la staţia de metrou Unirii.

image

„Ziua fără pantaloni la metrou”, la Bucureşti. FOTO Adevărul 

Prima ediţie „Ziua fără pantaloni la metrou” a avut loc în 2002, la New York, în SUA, când şapte participanţi, actori de profesie, au dat startul unei acţiuni sociale distractive. Ideea originală presupunea ca oamenii să se comporte la metrou ca şi cum ar fi plecat de acasă uitând să-şi tragă o pereche de pantaloni pe ei şi să ignore privirile amuzate ale celorlalţi călători.

image

Ziua fără pantaloni în Berlin. FOTO Daily Mail 

Iniţiativa atrăgea patru ani mai târziu, în acelaşi oraş, 150 de persoane dornice să se distreze plimbându-se cu metroul, îmbrăcate cu piese de lenjerie intimă cât mai amuzante. Anul acesta, 4.000 de persoane de toate vârstele, au venit la metrou sumar îmbrăcate, numai în New York.

image

Ziua fără pantaloni în Berlin. FOTO Daily Mail 

Distracţia fără pantaloni a cuprins curând şi ţări ca Germania, Australia, unde au fost prezente şi bunicuţe, Cehia, Marea Britanie, dar şi ţări unde autorităţile au încercat iniţial să interzică acţiunea, cum este Letonia. După ce ştirea a ajuns în mass-media, letonii au ieşit în chiloţi la metrou, în semn de protest faţă de cenzură.

image

FOTO Florian Bollot/Demotix

Există însă şi cazul României, unde participanţii la „Ziua fără pantaloni” urcaţi în tren au stârnit reacţii diverse din partea călătorilor. Dacă unii şi-au fixat dezaprobator privirea asupra lor, alţii i-au observat discret. "Mi se pare drăguţ. Nu toată lumea face aşa ceva în fiecare zi", a spus o adolescentă, care a menţionat că, totuşi, că ea, "ca fată", nu ar participa la un astfel de eveniment, pentru că "ar fi cam aiurea".

"Nu sunt nici pro, nici contra. Eu nu aş participa la aşa ceva, sunt mai pudică", a spus o altă tânără. Alţi călători au criticat lipsa de originalitate a evenimentului. "Copiem totul din afară. Nu e nimic original. Dacă mâncăm fast-food, de ce să nu facem şi asta?", a spus un tânăr pentru Mediafax,

În rândul călătorilor trecuţi de prima tinereţe, părerile au fost împărţite. Dacă unii au spus că cei care s-au dezbrăcat sunt "teribilişti", "ţicniţi" şi "indecenţi", alţii s-au declarat nonconformişti şi au spus că "este în regulă ca fiecare să facă ce vrea". Majoritatea călătorilor au recunoscut, totuşi, că nu înţeleg utilitatea evenimentului. Unii au crezut că este vorba despre un experiment social, menit să testeze reacţiile oamenilor la vederea unor călători fără pantaloni la metrou.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite