De ce ne deprimă Sărbătorile: cât de departe este de realitate Crăciunul din filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul ar trebui să fie un moment de bucurie, dar, în mod paradoxal, imaginile cu familii fericite adunate în jurul bradului nu au întotdeauna legătură cu realitatea. Între sarcini de serviciu rezolvate pe ultima sută de metri, cumpărături făcute pe grabă, uneori cu mulţi nervi şi vremea posomorâtă, este destul de uşor să cazi în depresie.

Imaginea idilică a Crăciunului atât de promovată în reclamele de la televizor sau în pozele din reviste nu se potriveşte oricui. Pentru mulţi oameni, Sărbătorile de iarnă nu sunt nici fericite, nici îmbelşugate.

Ultimele zile din an sunt, poate, cele mai stresante dintre toate: îndatoririle de serviciu trebuie duse la bun sfârşit,iar cumpărăturile de mâncare şi cadouri vin „la pachet“ cu nervi din cauza aglomeraţiei din trafic şi din magazine.

Peste toate acestea se adaugă vremea posomorâtă, fără soare, alimentaţia dezechilibrată (despre care s-a demonstrat că favorizează depresia), iar dacă ai trecut recent printr-un divorţ sau ai pierdut pe cineva drag, sentimentul de singurătate se va accentua în această perioadă.

Sărbătorile de iarnă ne amintesc de fericirea altora, iar aceasta, la rândul ei, nu face decât să ne amintească de nefericirea noastră. Neîmplinirile şi eşecurile noastre, sentimentul de inadecvare socială – toate ne „izbesc“ în această perioadă mai mult decât oricând.  

Ai aşteptări nerealiste

Dacă te aştepţi să ai un Crăciun perfect, aşa cum ai văzut în filme, ai putea avea o dezamăgire. „Oamenii anticipează această fantezie a Sărbătorilor văzute la televizor. În realitate, nu este niciodată exact aşa cum anticipează oamenii, lucru care provoacă dezamăgire. De multe ori, conflictele din familie ies la suprafaţă de Sărbători“, spune psihiatrul Mark Sichel, citat de publicaţia „The Huffington Post“. El mai spune că pacienţii săi sunt mai numeroşi decât oricând în preajma Crăciunului şi a Revelionului.

Este foarte important să nu avem pretenţia ca lucrurile să iasă perfect în această perioadă, mai ales când vine vorba despre relaţia cu familia. La fel de important este să fim recunoscători pentru lucrurile pe care le-am realizat. „Recunoştinţa este probabil cel mai bun antidot al depresiei“, spune specialistul.

Te străduieşti să faci prea multe

De Sărbători, ne simţim presaţi să plănuim vacanţa perfectă, să ne facem timp pentru a ne vizita părinţii/rudele, să cumpărăm mâncare şi cadouri, să gătim, să mergem la serbarea copiilor şi multe altele. Oboseala şi stresul generate de toate aceste activităţi îşi vor pune inevitabil amprenta asupra dispoziţiei noastre.

Pentru un perfecţionist, aceasta nu este cea mai bună perioadă din an. „Mulţi oameni au impresia că nu sunt capabili să facă lucrurile cum trebuie, că membrii familiei sunt mereu dezamăgiţi de ei“, spune Mark Sichel.

Te compari cu ceilalţi

Atât în viaţa reală, cât şi în cea virtuală, este destul de greu să ne abţinem de la coomparaţii cu ceilalţi, cu atât mai mult în perioada Crăciunului. Dacă ai o familie nu tocmai perfectă sau dacă nu eşti înconjurat de prea mulţi oameni de Sărbători, asemenea comparaţii sunt „reţeta“ sigură pentru tristeţe, depresie şi izolare.

„Termenii de comparaţie nu au legătură cu realitatea, pentru că majoritatea familiilor au probleme şi nu se bucură de Crăciunul perfect la care visează sau pe care şi-l amintesc din copilărie“, susţine Sichel.

Nu mai ai grijă de tine

Pentru mulţi oameni, luna decembrie este cea mai aglomerată din an. La serviciu, calendarul devine mai încărcat, obligaţiile sociale sunt mai numeroase, iar obiceiurile care ne menţin de obicei în formă fizică şi psihică, cum ar fi alergatul sau cursurile de aerobic, sunt primele la care renunţăm.

Alimentaţia dezechilibrată şi excesul de alcool contribuie, de asemenea la accentuarea stresului, anxietăţii şi depresiei de Sărbători. „Ai grijă de tine – nu mânca şi nu bea prea mult. Nu renunţa la rutina care te menţine în formă în restul anului“, recomandă psihiatrul.

Citeşte şi:

Val de depresie de sezon. Specialiştii au soluţii eficiente

Care este faţa întunecată a perfecţionismului

Cum să mâncăm de sărbători fără să ajungem la medic. Nutriţionistul Nicolae Hâncu: „Să nu ne lăsăm seduşi de mărimea porţiilor“

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite