Articol publicitar

De ce este acum cel mai bun moment să cumperi şi să instalezi un aparat de aer condiţionat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara trebuie să fie anotimpul preferat al românilor. Nu doar că este cald, facturile sunt mai mici şi mulţi pleacă în vacanţe, dar atmosfera este cea mai plăcută, parcă te distrezi mai bine şi de fiecare dată când vii înapoi acasă ştii că este cald şi bine. Din păcate, uneori te întorci acasă, iar căldura este, pur şi simplu, sufocantă. În acest caz, cea mai bună soluţie este montarea unui aparat de aer condiţionat.

Încă nu ai făcut asta şi ai anumite dubii în legătura cu achiziţionarea unuia? dacă vei cumpăra ceea ce trebuie şi vei lucra cu firma potrivită, ele pot să dispară pe veci.

De ce un aparat de aer condiţionat?

Probabil că ştim cu toţii care este utilitatea principală a unui astfel de aparat, dar, în ultimii ani, produsele disponibile au devenit cu mult mai moderne. Astfel, simpla funcţie de răcire a aerului a fost deja completată cu mult mai multe sisteme şi nici măcar cele mai simple şi mai ieftine modele nu mai oferă doar atât. De fapt, diferenţele dintre aparatele simple şi cele premium devin din ce în ce mai mici, regăsindu-se mai mult la nivel estetic, de design şi eficienta energetică şi mai puţin atunci când vine vorba despre funcţionarea lor efectivă.

Cea mai importanta funcţie suplimentară a aparatului de aer condiţionat este cea de încălzire, aceasta devenind una standard. Aici ne referim însă la modele mari, de perete, şi nu la cele pentru ferestre, de mici dimensiuni. Aşadar, un aparat poate să fie folosit şi pe timp de iarnă sau toamnă, nu doar vara. Şi chiar dacă nu va fi niciodată suficient pentru a încălzi o casa întreagă (lucru şi destul de scump, de altfel), atunci când este nevoie doar de câteva grade în plus, acestea îşi fac treaba.

Modernitatea aparatelor de aer condiţionat este dovedită şi de sistemele de filtre folosite, acestea fiind un ajutor în special pentru persoanele care suferă din cauza alergiilor. Totuşi, oricine îşi doreşte un aer mai curat şi dacă un aparat pe care deja îl foloseşti iţi oferă şi aşa ceva, nu exista motive pentru a nu profita. Mai mult, nu se plăteşte nimic în plus, filtrele sunt performante (asta şi în funcţie de preţ) şi durabile, aşa ca investiţia poate să fie una care să aducă părţi bune pentru o perioada lungî de timp. Bineînţeles, mai sunt şi alte avantaje, aduse în special de aparatele mai scumpe (acolo unde design-ul deosebit reprezintă un alt element major care te poate determina să alegi un anumit model, acestea devenind adevărate decoraţiuni pentru casa ta), dar cele prezentate sunt funcţii care se regăsesc la majoritatea modelelor şi de aceea sunt atât de importante.

De ce acum?

Pentru că este momentul potrivit să faci o investiţie care să te ţină cel puţin un deceniu. Ca orice alt aparat electrocasnic, cel de aer condiţionat a devenit din ce în ce mai bun şi, în acelaşi timp, din ce în ce mai ieftin. Aşadar, chiar şi un model premium este mai uşor de achiziţionat acum decât era în urma cu câţiva ani, iar facilităţile premium devin, din ce în ce mai mult, unele comune.

Totuşi, înainte de a lua o decizie, să vedem şi care sunt variantele pe care le ai la dispoziţie. Cea mai economică variantă este dată de aparatele de aer condiţionat care se montează în fereastră. Sunt mai ieftine şi nu necesită găurirea pereţilor (deşi au şi ele nevoie de un proces de instalare). Totuşi, datorită faptului ca sunt mai puţin practice, ele nu sunt deloc bine reprezentate pe piaţa de la noi. Acestea fiind spuse, următoarele doua variante sunt mai des întâlnite şi cumpărate.

Până acum ceva timp, aparatele de aer condiţionat clasice erau preferatele cumpărătorilor. Când spunem clasice ne referim atât la design, cât şi la modul de funcţionare. Mai exact, este vorba despre aparatele cu doua piese, consola care se montează pe peretele interior şi cea din exterior. Astfel, acestea sunt destul de arătoase, deloc zgomotoase (partea responsabila de răcire, mai zgomotoasă, este plasată în afara) şi mult mai eficiente ca putere de încălzire/răcire. Tocmai de aceea sunt modele pe care le vedem în pereţii atât de multor case sau apartamente, dar şi ele au fost înlocuite cu ceva mai bun.

Cele mai moderne aparate sunt cele de tip inverter. Ca design, acestea nu diferă deloc de cele clasice, însă funcţionarea lor aduce cu sine câteva elemente importante. Dacă modelele normale funcţionează prin oprirea şi pornirea continuă a condensatorului şi, astfel, consumă mai multă energie electrică, motorul celor de tip inverter este pornit mereu şi doar funcţionează mai tare sau mai încet, în funcţie de temperatura din casă. Astfel, nu se mai consumă energia cu fiecare repornire. Chiar dacă sunt mai scumpe, aparatele de aer condiţionat de tip inverter sunt mai eficiente şi astfel îşi pot recupera mai repede investiţia. în plus, în câţiva ani vor deveni standard, începând deja să fie majoritare pe piaţă.

Găsirea magazinului potrivit

Preţul care va fi plătit în schimbul unui aparat de aer condiţionat bun depinde foarte mult şi de locul din care acesta este cumpărat. Uneori, chiar şi acelaşi aparat costa în mod diferit în funcţie de comerciant. Însă un lucru este clar, cu cât diversitatea de modele este mai mare, cu atât cresc şansele de a găsi ceva pe gustul tău, la preţul potrivit pentru bugetul tău.

image

Iar, în Romania, cea mai diversă oferta este cea de la Climatico.ro, un magazin care nu doar ca are sute de aparate de aer condiţionat pentru acasă, dar care adăuga la acestea şi zeci de modele multi-split sau comerciale. Astfel, vei avea de unde să alegi, chiar dacă nu cumperi pentru locuinţa ta, ci pentru locul în care lucrezi.

În plus, orice magazin mare vine şi cu promoţii pe măsura. În acest moment, la Climatico.ro există o oferta la aer condiţionat marca Daikin, unul dintre cele mai mari branduri din lume şi unul care are atât modele mai ieftine, normale, cât şi aparate noi, moderne, cu inverter şi multe alte sisteme utile, plus design-uri interesante.

Alte informaţii legate de montare şi întreţinere

Un aparat de aer condiţionat nu este precum un frigider sau o maşina de spălat. Cu alte cuvinte, nu este suficient doar să îl cumperi şi să te bucuri de el, acesta trebuind să fie şi montat, proces dificil pentru orice persoana care nu se pricepe. Şi, chiar dacă ai la dispoziţie instrumentele necesare şi kit-ul de instalare (care uneori este inclus în pachet, dar nu mereu), nu este indicat să faci asta singur, pentru că există riscuri. Aşadar, singura soluţie fiabila este să apelezi la ajutor profesionist, oferit de serviciile de instalare.

In primul rând, instalarea înseamnă şi a lucra în afara locuinţei, lucru care se poate dovedi a fi periculos atunci când stai la etajele superioare. Cele doua corpuri ale unităţii de aer condiţionat trebuie să fie unite, dar şi prinse de perete. Astfel, se dau găuri si, dacă nu eşti atent şi o faci greşit, atunci toată treaba ar trebui să fie luata de la capăt. Aşadar, exista motive suficiente pentru a apela la un profesionist care ştie ce are de făcut. Aşa, lucrurile vor fi mai simple şi în avantajul tău.

Cat despre întreţinere, nu trebuie să faci prea mare lucru. Pentru ca se poate înfunda cu tot felul de particule din aer, un aparat trebuie să fie curăţat periodic, adică o data pe an. Cele mai moderne au aceasta funcţie automata, cele mai simple nu, dar nu este greu să o faci. în acelaşi timp, însă, este nevoie să ai grija de filtre, care se pot înfunda sau strica, ceea ce presupune schimbarea. Pana la urma, însă, orice componentă a unui aparat poate să fie schimbata, deci nu este o mare problema. Însă o defecţiune care survine repede nu este niciodată una de dorit.

De asemenea, aparatele de aer condiţionat pot fi periculoase, acesta fiind un nou motiv pentru care ele nu pot fi montate la întâmplare. Funcţionarea lor este una pe baza de freon, agent de răcire necesar în circuitul frigorific. Însă orice scăpare de freon poate să fie toxică pentru cei din casă, astfel ca orice daună mecanică adusă circuitului se poate dovedi a fi periculoasă. Aceasta îşi poate face apariţia fie în timpul operaţiunilor de montare, fie după, iar, în al doilea caz, circuitul trebuie reparat sau înlocuit, în funcţie de gravitatea daunelor suferite.

Un ajutor pe măsură

Cum vara se apropie cu paşi rapizi, din ce în ce mai multe aparate vor fi cumpărate şi instalate. Unele vor veni cu instalarea inclusa în preţ, altele nu. Partea mai puţin bună este ca aglomeraţia pe piaţă poate determina firmele din domeniu să trimită echipe slab pregătite, care să nu facă o treaba prea bună. Pentru a evita aceste neajunsuri, Climatico.ro oferă instalare şi service realizate doar în cele mai bune condiţii. Fiecare comandă este luata în serios şi se lucrează doar cu personal cu experienţă. În plus, dacă se doreşte ceva extra, exista chiar şi servicii de instalare de lux, care repara şi ceea ce s-a stricat în casa în urma instalării.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite