De ce creşte numărul divorţurilor românilor în luna octombrie şi care sunt cauzele care îi despart pe cei mai mulţi parteneri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele Institutului Naţional de Statistică scot la iveală faptul că şi divorţurile, ca şi nunţile, au sezonul lor. Cele mai multe se înregistrează toamna, cu precădere în luna octombrie.

Divorţul devine o alternativă tot mai prezentă în viaţa cuplurilor din România şi se pare că partenerii au o perioadă specifică pentru a face acest pas. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, octombrie este luna în care se pronunţă cele mai multe divorţuri.

Toamna, perioada începuturilor, convingerea din copilărie care influenţează decizia partenerilor

Psihologii pun acest lucru pe seama faptului că, în general, după vacanţă, când cuplurile încearcă să-şi mai acorde o şansă, se conving de profunda incompatibilitate. O altă explicaţie ar fi şi că încă din copilărie avem imprimată convingerea că toamna este o perioadă a începuturilor, deoarece toamna începem şcoala. „Evităm să luăm decizii importante înainte de concedii, iar perioada de vară este asociată cu vacanţa. De asemenea, vara sunt mai multe activităţi dedicate timpului liber în care fiecare experimentează trăiri şi emoţii pe care nu doresc să le perturbe cu hotărâri şi desparţiri dureroase. Vara este asociată distracţiei, veseliei, gălagiei, grupului de prieteni şi a unui confort care amână schimbările. Toamna încercăm să punem la punct, să rezolvăm lucrurile amânate. Acest anotimp aduce o undă de tristeţe, lumina este mai difuză, ziua mai scurtă, dispune de o anumita stare de conştientizare şi atenţie îndrepatate spre propria persoană. Este o perioadă în care se evaluează mai lucid situaţiile de viaţă. Şi hotărârea de divorţ are nevoie de analiză specială, curaj, epuizarea variantelor de rezolvare“, este de părere psihologul Keren Rosner.

Cei mai multi romani divorţează de comun acord, motivul cel mai frecvent fiind infidelitatea

Din totalul divorţurilor (31527) pronunţate în anul 2015, majoritatea s-au încheiat cu „acordul părţilor“ (20849) datorită posibilităţii pe care o oferă Legea nr.202/2010 de a divorţa pe cale administrativă, fiind posibilă constatarea desfacerii căsătoriei şi de către ofiţerul de stare civilă sau de notarul public. Totuşi, cel mai întâlnit motiv care duce la separarea partenerilor este infidelitatea.

 Dacă vorbim de infidelitate, motivele principale sunt imaturitatea afectivă, problemele în cuplu, un moment de criză, insatisfacţia unuia dintre parteneri şi dorinţa de a părasi relaţia, implicarea inegală în relaţie, viaţa sexuală nesatisfăcătoare, etc. Sunt situaţii în care impulsul poate să fie mai puternic decât raţiunea, situaţie în care nu mai există cenzură, nici anticiparea implicaţiilor ulterioare actului pe care îl iniţiază. Dar sunt şi situaţii când infidelitatea este intenţionată, această formă fiind mult mai gravă şi greu de reparatKeren Rosner, psiholog

Keren Rosner, psiholog FOTO Eduard Enea

image

Bucureştiul, în topul oraşelor cu cele mai multe divorţuri

Analizele şi studiile sociologice efectuate în ultimii ani au atras atenţia în mod repetat asupra creşterii numărului de divorţuri în familiile românilor. Pe regiuni de dezvoltare, în anul 2015 cele mai multe divorţuri s-au înregistrat în Municipiul Bucuresti (3421 divorţuri) şi în judeţul Constanţa (1331 divorturi). La polul opus se află Tulcea, unde anul trecut s-au înregistrat 188 de divorţuri.

Munca în străinătate, motiv de divorţ

Migraţia din raţiuni economice în statele dezvoltate poate aduce bunăstare şi o oarecare ascensiune economică, dar poate provoca în acelaşi timp divorţuri şi distrugerea multor familii. „Ochii care nu se văd, se uită“, iar distanţa poate fi un motiv de divorţ.

„În zilele noastre, cuplurile încearcă varianta «la distanţă». Cu certitudine acele familii nu sunt funcţionale. Pot fi bune parteneriate pentru a dobândi bunuri, însă nu parteneri de cuplu. Cuplu înseamnă să fii prezent în viaţa celuilalt, să îi fii suport afectiv, moral, să faceţi lucruri împreună, să existe viaţă sexuală constantă. Nu se poate ca doi oameni, fiind departe, să nu se distanţeze şi afectiv. Încet, încet se va ridica un zid pe care nu-l vor mai putea dărâma niciodată. Cazuistica a dovedit că se produce o înstrăinare care de foarte multe ori se finalizează cu divorţul“, ne-a declarat psihologul.

Divorţul îi afectează pe cei doi partenerii psihiologic, spiritual sau financiar

Divorţul înseamnă de cele mai multe ori durere, suferinţă, stres, dezechilibre psihice, pierderi materiale şi chiar sentimente de revoltă, ură şi respingere, cele mai afectate fiind femeile. „Divorţul, de obicei, afectează ambii parteneri, suferinţa este trăită de amândoi, doar proporţia durerii diferă, intensitatea poate fi inegală, timpul de «doliu de despărţire» fiind variat. Frecvent, unul dintre parteneri iniţiază despărţirea, ia această hotărâre, celălalt fiind pus în faţa unei situaţii hotărâte şi nedrepte. Acest partener, care este doar informat, va trece mai greu peste divorţ. La început, când lucrurile sunt frumoase şi merg bine, amândoi  decid să fie împreună, cei doi vorbesc despre acest aspect, se sfătuiesc, îşi fac planuri, se consultă. Când este perioada de criză şi ar trebui să se susţină mai mult, atunci când unul ia o decizie fără să îi ofere celuilalt posibilitatea de a-şi spune părerea. Această decizie unilaterală este foarte dură şi dureroasă pentru celălalt pentru că se simte trădat de doua ori: în asteptări şi în promisiunile de la începutul relaţiei. Siguranţa dată de «împreună» dispare lăsând loc furiei, neîncrederii, fricii de viitor. Concomitent cu acest val emoţional apar îngrijorări practice legate de schimbarea concretă a vieţii, unde va locui sau cum se va descurca“, a spus Rosner.

Potrivit datelor statistice ale INS, cei mai mulţi bărbaţi şi cele mai multe femei care au divorţat anul trecut s-au regăsit în grupa de vârstă 35-39 ani (6850 bărbaţi şi 6267 femei).

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite